Selofan Geri Dönüştürülebilir mi? Ve Kompostlanabilir mi?

  • Bunu Paylaş
Callie Allen

Çevresel etkilerimiz konusunda artan farkındalıkla birlikte, birçok insan atıkları azaltmanın ve daha fazla malzemeyi geri dönüştürmenin yollarını arıyor. Sohbetlerde sık sık gündeme gelen bir malzeme selofan ve birçok kişi selofanı geri dönüştürmenin mümkün olup olmadığını soruyor. Cevap sizi şaşırtabilir - bazı selofan türlerini geri dönüştürebildiğimiz doğru olsa da, bazı türlerKimyasal yapısı.

Bu makalede, selofanı geri dönüştürülebilir veya geri dönüştürülemez yapan şeylerin neler olduğu ve geri dönüşüm çabalarınızın etkili olmasını sağlamak için gerçek selofanı diğer doğal malzemelerden nasıl ayırt edebileceğiniz ele alınacaktır.

İlgili: Evde Etkili Geri Dönüşüm İçin 20 Geri Dönüşüm İpucu

Selofan vs. Plastik Sargı

Fotoğraf: Mikhail Nilov

Selofan ve plastik sargı iki farklı malzemedir. 'Plastik selofan' olarak bildiğimiz şey gerçek selofan değil, bir tür plastik sargıdır. Gerçek selofan farklı özelliklere sahiptir ve özel olarak yapılır. Gerçek selofan sargı selofan plastik gibi görünebilir, ancak farklı bir malzemeden yapılır - ahşap.

Selofan, çözünen kağıt hamurundan elde edilen selülozdan yapılan biyolojik olarak parçalanabilen, bitki bazlı bir malzemedir 1. Selofan yapmak için, hammaddeler önce viskoz veya selüloz ksantat adı verilen turuncu bir çözelti yapmak için bir karbon disülfür kimyasalıyla işlenir. Bu viskoz çözeltisi daha sonra viskozu tekrar selüloza dönüştürmek için seyreltik sülfürik asit ve sodyum sülfat banyosuna ekstrüde edilir.Bu işlemden sonra, selüloz daha fazla işlenmek üzere birkaç banyodan daha geçer: biri sülfürü gidermek, biri filmi ağartmak ve biri de kaplama için gliserin eklemek için.

Gliserin kaplama, selofanın mukavemetini ve esnekliğini etkilemeden şeffaflığını artırmaya yardımcı olur ve onu nem ve ışığa maruz kalma nedeniyle bozulmaya karşı korur. Bu işlemden sonra üretilen selofan son olarak rulolara sarılır ve ticari kullanım için paketlenir.

Plastik ambalaj aslında selofan değildir

Plastik sargı ise sentetik plastik polimerlerden, genellikle polipropilen ürünlerden yapılır. Süreç, plastik granüllerin eriyerek sıvı hale gelene kadar ısıtılmasıyla başlar. Bu sıvı daha sonra gerilebilir plastik tüpler oluşturmak için bir kalıptan itilir veya ekstrüde edilir. Daha sonra plastik filmi istenen kalınlıklara geren kabarcıklar oluşturmak için tüplere basınçlı hava üflenir.Bundan sonra, balon silindirler arasında daraltılır ve gerilmiş film büyük metal rulolar üzerine sarılır.

Buradan çözülür, kesilir ve ambalajlama amacıyla uygun büyüklükte parçalardan oluşan daha küçük rulolar halinde yeniden sarılır. Çekme mukavemetini ve delinme direncini artırmak için, plastik sargı hala sıvı haldeyken stabilizatörler veya yumuşatıcılar gibi katkı maddeleriyle de işlenebilir. Bu, plastik sargının yapısal bir bileşen olarak uygulandıktan sonra yırtılmaya ve kırılmaya karşı daha dirençli olmasına yardımcı olur.plastik ambalaj uygulamaları.

Buna ek olarak, üreticiler daha fazla estetik çekicilik için filmin yüzeyinde desenler oluşturmak için özel kalıplar da kullanırlar. Üretildikten sonra, boyuta göre kesilmeden ve gıda hizmeti şirketleri veya koruyucu ambalaj malzemelerine ihtiyaç duyan diğer işletmeler tarafından ticari kullanım için dağıtılmadan önce plastik ambalajları büyük makaralarda saklayabilirler.

İlgili: Gıdaları Sürdürülebilir Şekilde Taze Tutmak İçin En İyi 10 Plastik Ambalaj Alternatifi

Ne tür ambalajlar geri dönüştürülebilir?

Gerçek selofan odun hamurundan yapılır, yani selofan biyolojik olarak parçalanabilir ancak ne yazık ki geri dönüştürülemez. Bu nedenle geri dönüşüm kutusuna atılmamalıdır; evinizdeki kompost kutusunda kompostlayabilirsiniz.

Öte yandan, plastik selofan polipropilen veya diğer sentetik plastiklerden yapılır, bu da onu geri dönüştürülebilir ancak biyolojik olarak parçalanamaz hale getirir. Bu tür ambalajlar, yeni malzemelere dönüştürülmek üzere geri dönüşüm kutusuna atılmalı ve çöp sahalarımızdan ve okyanuslarımızdan uzak tutulmalıdır. Ne yazık ki, plastik ambalajlardan kaynaklanan çok fazla plastik atık, yanlış bertaraf nedeniyle çevremizde kalmaya devam etmektedir.

İlgili: Bubble Wrap Geri Dönüştürülebilir mi? - Bubblewrap Nasıl Atılır?

Selofan Kompostlanabilir mi? - Her zaman değil

Gerçek selofan kendi başına biyolojik olarak parçalanabilir bir malzemedir. Ancak, son ürünü oluşturmak için eklenen katkı maddeleri ve kaplamalar nedeniyle 'kompostlanabilir' olarak kabul edilmeyebilir. Üretici genellikle selofanı karbon disülfüre daldırarak, çinko klorür ekleyerek ve nem geçirmez katmanlarla kaplayarak yapar. Bu, çoğu selofanın kompostlanabilir ile aynı şekilde parçalanmadığı anlamına gelirMalzemeler.

Ambalajın 'biyolojik olarak parçalanabilir' olarak etiketlenmiş olmasının, mutlaka kompostlanabilir olduğu anlamına gelmediğini unutmamak önemlidir. Biyolojik olarak parçalanabilir bir malzeme, güneş ışığına veya toprak mikroorganizmalarına maruz kaldığında zamanla bozunacaktır; ancak kompostlanabilir, biyolojik süreçlerle parçalanacağı ve yeni bitki yaşamı için besin haline geleceği anlamına gelir. Bu, endüstriyel bir kompostlamada gerçekleşebilirtesiste veya hatta evde.

Selofanın aynı şekilde parçalanabilmesi ve bitkilere besin sağlayabilmesi için, ayrışmaya direnecek ve potansiyel olarak çevreyi kirletecek plastik bazlı katkı maddelerinden veya kaplamalardan arındırılmış olması gerekir.

Bu nedenle, selofan kendi başına doğal olarak biyolojik olarak parçalanabilen bir malzeme olmasına rağmen, ayrışmayı engelleyen ve yeni bitki yaşamı için besin sağlayamamasına neden olan çeşitli ek işlemler nedeniyle 'kompostlanabilir' olarak etiketlenemeyebilir.

Gerçek selofan alışverişi yaparken, ürünün gübrelenebilir olduğunu belgeleyen bir etiket de aramalısınız.

Gerçek selofan nasıl belirlenir

Şekerlemeleri sarmak için kullanılan selofan, renk işlemlerinden dolayı muhtemelen kompostlanabilir değildir. Fotoğraf: Magda Ehlers tarafından çekilmiştir:

Bir ürünün gerçek selofan mı yoksa plastik ambalaj mı olduğu etiketlerin okunması, fiziksel görünüm, his ve özelliklerine bakılarak ve ışık ve ısı ile test edilerek belirlenebilir.

Ürünün gerçek mi yoksa plastik selofan mı olduğuna hala karar veremediyseniz, test etmenin bir yolu fiziksel görünümünü incelemektir. Plastik ambalaj genellikle parlak bir yüzeye sahipken, selofan mat bir görünüme sahiptir ve genellikle daha yarı saydam görünür. Selofan ayrıca dokunulduğunda plastik ambalajdan daha kalın ve biraz daha sert bir his verir.

Daha fazla doğrulamak için, malzemeyi parmaklarınızı kullanarak kırışıklıklar halinde katlamayı deneyebilirsiniz; plastik katını korumazken, selofan koruyacaktır.

Ardından, her iki tür malzemenin küçük bir bölümünü bir kibrit veya çakmak aleviyle yakmayı deneyin; malzeme kağıt gibi kokusuz ve hızlı bir şekilde yanar ve arkasında yanmış kağıt gibi siyah bir kalıntı bırakırsa, bu plastik ambalaj yerine gerçek selofan olduğunu gösterir.

Ayrıca, iki ucun bir ütü veya ısıl yapıştırma makinesi ile birbirine yapıştırılmasını içeren bir ısıl yapıştırma testi yapmanız gerekebilir; birbirlerinin yüzeyini eritmeden kolayca ısıl yapıştırılırlarsa, bu, plastik ambalajlardan ziyade gerçekten gerçek selofan torbalar olduklarını gösterir.

Bu özellikleri doğru bir şekilde belirleyerek, ürününüzün odun hamuru içerip içermediğini - ki bu onu çevre dostu yapar - bilebilir ve dolayısıyla gerçek selofan ile plastik ambalaj malzemeleri arasında uygun bir ayrım yapabilirsiniz.

Selofanın çürümesi ne kadar sürer?

Genel kanı, gerçek, kaplanmamış selofanın kompost yığınında ayrışmasının 10 - 30 gün alacağı yönündedir.

Selofan nitroselüloz ile kaplandığında, kaplanmamış selofana göre ayrışması çok daha uzun sürer. Bunun nedeni, nitroselülozun selofan ile çevresi arasında bir bariyer görevi görmesi ve malzemenin bakteri veya mantarlar tarafından parçalanmasını engellemesidir. Sonuç olarak, bu tür ambalajların ayrışması 2-3 ay veya daha uzun sürebilir.plastik ambalajlara sürdürülebilir bir alternatif olmakla birlikte, en çevre dostu seçenek değildir.

Ambalajlı malzemelerin ayrışması ne kadar uzun sürerse, çevremizde o kadar fazla atık birikir. Bu nedenle, mümkün olduğunca kompostlanabilir selofan kullanmak ve işiniz bittiğinde bunları uygun şekilde imha etmek önemlidir.

Kompostlanabilir selofan torbalar, ambalajlar, vb. dış ortamla karşılaştırıldığında mikroorganizmaların artan varlığı nedeniyle kompost kutularında hızla parçalanır. Biyolojik bozunma adı verilen bu süreç, toprak ve hava kirliliğinin azaltılmasına yardımcı olarak hem insan sağlığına hem de çevreye fayda sağlar.

Selofan gibi nitroselüloz kaplama içeren malzemeler yerine kompostlanabilir malzemelerin kullanılması çevresel atıkların azaltılmasına yardımcı olabilir ve gelecek nesiller için sürdürülebilirliği teşvik edebilir. Bu malzemeleri kompost tesislerine veya evdeki ya da kamusal alanlardaki kutulara uygun şekilde atarak, gezegenimize herhangi bir zarar vermeden hızla parçalanmalarını sağlayabiliriz.

Sonuç

Sonuç olarak, gerçek selofan kompostlanabilir ancak geri dönüştürülemezken, plastik ambalajlar geri dönüşüm akışında geri dönüştürülebilir. Bununla birlikte, ambalaj ihtiyaçlarınız için gerçek, kaplanmamış selofanı seçmek önemlidir. Selofan, yenilenebilir bir kaynak olan odun hamurundan elde edilen selülozdan yapılan doğal, bitki bazlı bir üründür. Plastik ambalajdan çok daha çevre dostu bir seçenektir.

Selofan sentetik veya petrokimyasal malzemeler içermediğinden, çevreyi kirletmeden zamanla doğal olarak parçalanacaktır. Ambalaj ihtiyaçlarınız için çevre dostu bir selofan ve plastik ambalaja sürdürülebilir alternatifler ararken, her zaman selofan ürünün gübrelenebilir olduğunu onaylayan etiketleri arayın. Bu şekilde, sorumlu bir seçim yaptığınızı bilirsiniz vegezegenimizin hassas ekosistemlerinin korunmasına yardımcı oluyor.

Callie Allen tutkulu bir çevreci ve kendini gezegen korumanın önemi konusunda farkındalık yaratmaya adamış bir yazardır. Çevre bilimi geçmişi ve doğa sevgisi ile Callie'nin yazıları, bilimsel gerçekleri kişisel deneyimleriyle zahmetsizce birleştirerek blogunu çevre bilincine sahip tüm okuyucular için büyüleyici bir bilgi kaynağı haline getiriyor. Callie'nin blogu, en son çevresel zorlukları tartışmaktan sürdürülebilir yaşamla ilgili pratik ipuçları sunmaya kadar, olumlu değişime ilham verme misyonunda çevrilmemiş hiçbir taş bırakmıyor. Callie'yi dizüstü bilgisayarında yazı yazmadığı zamanlarda harika dış mekanları keşfederken, lensiyle doğada nefes kesen anları yakalarken veya yerel koruma çabalarında gönüllü olarak çalışırken bulabilirsiniz. Callie, bulaşıcı coşkusu ve derin bilgisiyle okuyuculara bir fark yaratmaları ve sevgili gezegenimizi gelecek nesiller için korumaları konusunda ilham vermeyi umuyor.