Balinalar Neden Kıyıya Vurur?

  • Bunu Paylaş
Callie Allen

Balinaların sahile vurması, bir balinanın sahilde karaya vurmasıdır. Bu olaya deniz memelilerinin karaya vurması da diyoruz. Balinaların sahile vurması hayatlarını tehlikeye atar çünkü bu deniz hayvanları sahile vurduklarında suya geri dönmeleri zordur. Bu yüzden dehidrasyondan veya vücutlarının ağırlığından ölürler.

Karaya vurma türleri

İki tür balina karaya vurur. Bunlar:

Toplu karaya vurmalar

Balinalar genellikle büyük sürüler halinde yaşayan sosyal canlılardır. İkiden fazla sürü üyesi karaya vurduğunda toplu karaya vurmalar meydana gelir, bunun nedeni genellikle sürü liderinin navigasyon becerilerinde sorun yaşaması ve tüm sürünün karaya vurmasıdır.

Ayrıca, balinalar ve yunuslar, sürüye belirli bir hastalık bulaştığı için karaya vururlar. Bununla birlikte, navigasyonlarına müdahale eden sonar araştırmaları, toplu karaya vurmaların önde gelen nedenidir.

Yalnız karaya vurmalar

Yalnız bir balina bir yaralanma ya da hastalık nedeniyle karaya vurur. Bazı durumlarda karaya vuran bir balina ailesinden ayrılır. Tek başına karaya vurmalar, bir balina doğal olarak öldüğünde ya da diğer durumlarda balıkçı ağlarında boğulduğunda meydana gelir. Karaya vuran bazı balinaların karaya vurma nedenini gösteren ağ izleri ve yaralanmaları vardır.

Balinalar neden kendilerini kumsala bırakırlar?

Fotoğraf Kredisi: Enda O Flaherty (CC BY-SA 2.0)

Balinalar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı kendilerini kumsala bırakırlar:

  • Çevresel değişiklikler
  • Gürültü kirliliği
  • Orkaların kasıtlı olarak karaya vurması
  • İnsan faaliyetleri
  • Doğal nedenler

Her yıl balinalar ve yunuslar gibi diğer deniz hayvanları karaya vurmaktadır. Balinaların neden karaya vurduğuna dair çeşitli teoriler olsa da, kimsenin gerçekten emin olmadığını belirtmek gerekir.

Daha fazla bilgi için, bu görkemli deniz memelilerinin daha büyüleyici yönlerinden bazılarını vurgulayan balina gerçekleri derlememize de göz atabilirsiniz.

Çevresel nedenler

Bazı çevresel koşullar balinaların kıyıya vurmasına neden olmaktadır. Bu nedenler su topografyasından iklim değişikliğine ve kirliliğe kadar uzanmaktadır. Deniz biyologları iklim değişikliğinin balinaların kıyıya vurmasının en büyük nedenlerinden biri olduğunu tespit etmiştir. İklim değişikliği bu deniz memelilerini okyanusun sıcaklık seviyesini artırarak ve karbondioksit tüketimine bağlı olarak okyanusların pH seviyesini düşüren asitleşme yoluyla etkilemektedir.

İklim değişikliği, balina türlerinin bazı üyelerini, örneğin darboğaz ve pilot balinaları etkilemektedir. Küresel ısınma nedeniyle, avları pilot balinalar için tehlikeli bölgelere doğru göç etmektedir. Beslenme arayışlarında, gelgitlerdeki farklılık genellikle onları tuzağa düşürmektedir.

Pilot balinalar büyük bir sürü halinde birlikte hareket eden sosyal hayvanlardır. Bu nedenle, sürünün bir üyesi karaya vurursa, diğerleri de onu takip ederek toplu karaya vurmalara neden olur. BBC, en son Mart 2022'de Yeni Zelanda'da meydana gelen ve 31 kadar pilot balinanın hayatını kaybettiği toplu karaya vurma olayını bildirdi. İklim koşulları kötüleştikçe, karaya vuran balinaların sayısı artacaktır.

Dişli balinalar mükemmel duyusal becerilerini yiyecek bulmak ve yönlerini bulmak için kullanırlar. Ürettikleri sesler dalgalar halinde yankılanır ve bunları mesafeyi, yönü ve çevredeki dokuyu belirlemek için kullanırlar. Ayrıca okyanusların derin sularında yollarını bulmak için de kullanırlar.

İskoçya deniz hayvanları karaya vurma programı koordinatörü Nick Davison'a göre, bazı bölgeler balinalar için çok sığdır çünkü ekolokasyon becerileri derin sularda daha iyi kullanılır. Toplu karaya vurmalar genellikle bu deniz memelileri yön bulma duyularını kaybettiklerinde ve sığ sulara düştüklerinde meydana gelir.

Su kirliliği de karaya vuran balina oranının artmasına katkıda bulunmaktadır. Su zararlı kimyasal toksinler ve mikroplastiklerle kirlendiğinde, balinalar bu toksik maddeleri yutarak zehirlenebilir. Bu da onların sahillerde karaya vurmalarına ve uzun süre sudan uzak kalmanın acısını çekmelerine neden olur.

Sonar ve sismik araştırmalardan kaynaklanan gürültü kirliliği

Balinaların karaya vurmasının bir diğer nedeni de gürültü kirliliğidir. Sonar ve sismik araştırmaların kullanılması balinalarda yönelim bozukluğuna neden olarak yön duygularını kaybetmelerine yol açar.

Sonar, Sound Navigation and Ranging'in kısaltmasıdır. Aktif sonar, yayılan ses frekanslarının geri yansıyan yankılarından su altındaki nesnelerin ve okyanus tabanının konumlarını bulmak için sesi kullanır. Askeri ve ticari sektörler çeşitli tiplerde aktif sonar cihazları kullanmaktadır.

Sismik araştırmalar, petrol endüstrisinin okyanusun altında sismik dalgalara neden olmak için kullandığı bir tekniktir. Sismik araştırmalardan gelen ses frekansları okyanusun yüzlerce kilometre derinliğine ulaşır. Sonar ve sismik araştırmalardan gelen sonar darbeleri balinaların iletişim kurma ve çevrelerinde yön bulma yeteneklerini bozar çünkü titreşimler korkutur ve işitme duyularını engeller.

Sonar darbeleri gagalı balinaları diğer tüm balina türlerinden daha fazla etkilemektedir. Derin sularda sonara karşı savunmasızdırlar.

Askeri sonarlar balinalar için özellikle tehlikelidir. 2000 yılında Bahamalar'da Cuvier ve Blainville gagalı balinaları toplu olarak karaya vurmuştur. Soruşturma sonrasında ABD hükümeti orta frekanslı aktif sonar kullanımının toplu karaya vurmaya neden olduğunu belirtmiştir 2 . Karaya vuran diğer birçok balina türünün de ordunun sonar faaliyetleri nedeniyle karaya vurduğu düşünülmektedir.

Sonar ayrıca balinaları iç kanamaya yol açarak da etkilemektedir. 2000 yılında Bahamalar'da yaşanan toplu karaya vurma olayında bunu doğrulamışlardır. Yapılan incelemeler sonucunda karaya vuran balinaların akustik organlarının etrafında kanama olduğunu tespit etmişlerdir.

Ken Balcomb'un Juan de Fuca bölgesindeki katil balinalar üzerinde yaptığı çalışmada keşfettiği üzere, katil balinalar da bu etkiyi yaşamaktadır. Balcomb, sonar darbelerinin bir balinaya çarptığında beyindeki ve gözlerdeki dokuları tahrip ettiğini, balinanın yönünü şaşırmasına ve karaya vurmasına neden olduğunu belirtmektedir.

Orkaların kasıtlı olarak karaya vurması

Fotoğraf: Bart van meele on Unsplash

Orka balinaları nadiren karaya vuran türlerden biridir1 , ancak avlarını avladıkları için kasıtlı olarak kumsala çıkarlar. Spekülasyonlar, sığ sularda mükemmel bir şekilde yüzmeyi ve fokları kumsalın kıyı şeridine kadar kovalamayı öğrendiklerini ve onları okyanusa geri itmek için yüksek dalga gelgitlerini beklediklerini belirtmektedir.

Orkaların kasıtlı olarak karaya vurması Arjantin'de yaygındır. Görünüşe göre bu nesilden nesile aktarılan bir beceridir.

Geçtiğimiz günlerde ABD'nin güneydoğusunda, Florida'da onlarca yıl sonra ilk katil balina karaya vurdu.

İnsan faaliyetleri

Bazı insan faaliyetleri balinaların sahile vurmasına neden oluyor. Çevre kirliliğine en büyük katkıyı biz yapıyoruz.

Balinaların karaya vurmasında balıkçılık faaliyetlerimizin de önemli bir rolü var. Çok fazla balık avlıyoruz, denizdeki besin zincirini etkiliyoruz ve balinalara çok az yiyecek bırakıyoruz. Hayatta kalmak için av aramak üzere sığ sulara yüzmekten başka çareleri yok. Sığ sularda gezinmek, büyük balinaların karaya vurmasının nedenlerinden biri.

Hızlı sanayileşme nedeniyle insanlar tonlarca çevresel toksin üretmekte ve bu toksinler çeşitli yollarla okyanusa karışmaktadır. Bu toksinler balinaların hastalanmasına ve hastalıklara yakalanmasına neden olmaktadır. Ayrıca yön bulmalarını engelleyerek toplu balina karaya vurmalarına yol açabilmektedir.

Ayrıca, balinaların açık denizde gemiler tarafından vurulma olasılığı da vardır. Bu, özellikle Kuzey Atlantik sağ balinaları ve yavaş yüzen diğer balinalar için bir sorundur. Hareket halindeki gemiler tarafından vurulurlar ve hayati tehlike arz eden yaralanmalara veya ölüme yol açarlar. Gemi çarpışmaları, karaya vurmuş balinalar bulmamızın nedenlerinden biridir.

Doğal nedenler

Toplu karaya vurmalar hastalık, yaralanma, açlık ya da yön kaybı gibi doğal nedenlerle de meydana gelebilir. Balinalar zayıf düştüklerinde karaya vurana kadar sürüklenirler. Ayrıca, dişi bir balina doğum yaparken sahile vurabilir.

Karaya vuran balinalar avcılarından kaçan yaralı balinalar olabilir. Diğer doğal nedenler arasında depremler, fırtınalar, volkanik patlamalar ve manyetik dalgalanmalar yer alır.

Karaya vurmuş bir balinaya ne olur?

Fort Pierce Inlet'te kambur balina kurtarma girişimini gösteren fotoğraf. Fotoğraf Kredisi: Flickr (CC BY-ND 2.0) aracılığıyla Florida Balık ve Yaban Hayatı Biyoloğu Kelly Garvy

Karaya vuran balinalar açık okyanusa geri dönemezler ve karada kalmak onlar için kötüdür çünkü burası doğal yaşam alanları değildir. Karaya vuran bu balinaları bulduğumuzda, onları kurtarmak için genellikle çok az zaman kalır ya da hiç kalmaz. Karaya vuran balinalar susuzluktan ve vücut ağırlıklarından ölürler. Balinalar dev deniz memelileridir ve organları vücutlarının ağırlığı nedeniyle çöker.

Karaya vuran balinalar, kalın yalıtkan yağ tabakaları nedeniyle aşırı ısınma riski altındadır. Bu kalın yalıtkan yağ tabakası, suda vücut sıcaklıklarını düzenlemelerine yardımcı olur. Ayrıca, sahile vurduklarında kendi taraflarındadırlar. Bu onları boğulmaya karşı savunmasız bırakır. Yüksek gelgit yüzerken, üfleme deliklerini kapatır ve boğulmalarına neden olur.Çürüyen vücutlarında biriken gaz nedeniyle uzun süre patlayabilirler.

Kurtarılan balinaların yüzdesi düşüktür. Bunu başarmak zordur çünkü balinalar devasa yaratıklardır ve onları tekrar suya taşımak çok çaba gerektirir. Bazen insanlar balinaları öldürerek acılarına son verirler. Diğer senaryolarda ise kurtarma ekipleri karaya vuran hayvanı hayatta tutmak için üzerine su püskürtürler. Ayrıca boğulmalarını önlemek için hava deliklerini suyun dışında tutmaya çalışırlar.

Balinanın öldüğü bir durumda, cesedi denize geri taşınır çünkü karadaki ölü bir balinanın sağlık açısından tehlikeli sonuçları vardır. Ölü bir balinadan kurtulmanın bir başka yolu da onları sahile gömmektir. Ya da bir çöplükte yakılabilir. Bununla birlikte, okyanus tabanını zenginleştirebilmesi için cesedin okyanusa geri çekilmesi tavsiye edilir. Ölü hayvanların toprağa besin katmasına benzer şekildekarada.

Sonuç

Balinaların kıyıya vurması bilim insanları tarafından henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak elimizdeki mevcut araştırma bilgilerinden, insanların ve çevresel kötü alışkanlıkların kitlesel kıyıya vurmalara katkıda bulunduğunu biliyoruz.

Araştırmacılar balinaların kıyıya vurmasını engelleyecek bir yol bulamadılar. Yine de ordu tarafından yürütülen sonar araştırmalarının azaltılmasının, insan kaynaklı önlenebilir kıyıya vurma vakalarını azaltabileceğine inanıyorlar.

Callie Allen tutkulu bir çevreci ve kendini gezegen korumanın önemi konusunda farkındalık yaratmaya adamış bir yazardır. Çevre bilimi geçmişi ve doğa sevgisi ile Callie'nin yazıları, bilimsel gerçekleri kişisel deneyimleriyle zahmetsizce birleştirerek blogunu çevre bilincine sahip tüm okuyucular için büyüleyici bir bilgi kaynağı haline getiriyor. Callie'nin blogu, en son çevresel zorlukları tartışmaktan sürdürülebilir yaşamla ilgili pratik ipuçları sunmaya kadar, olumlu değişime ilham verme misyonunda çevrilmemiş hiçbir taş bırakmıyor. Callie'yi dizüstü bilgisayarında yazı yazmadığı zamanlarda harika dış mekanları keşfederken, lensiyle doğada nefes kesen anları yakalarken veya yerel koruma çabalarında gönüllü olarak çalışırken bulabilirsiniz. Callie, bulaşıcı coşkusu ve derin bilgisiyle okuyuculara bir fark yaratmaları ve sevgili gezegenimizi gelecek nesiller için korumaları konusunda ilham vermeyi umuyor.