Sürdürülebilir Alışveriş Nasıl Yapılır, Eko-etiketler, İpuçları ve Nelere Dikkat Edilmeli

  • Bunu Paylaş
Callie Allen

Sürdürülebilir bir gezegen yaratmak endüstrilerin, üreticilerin ve bireylerin elindedir. Sürdürülebilir uygulamalara ve ürünlere yönelik talep ve savunuculuk arttığında, daha fazla şirketi adım atmaya zorlar. Günlük faaliyetlerimizden alışveriş alışkanlıklarımıza kadar, sürdürülebilirliği önceliklerimizin en üstüne yerleştirmek mümkündür.Daha fazla bağlılık gerektiren bu makalede, nasıl sürdürülebilir alışveriş yapılacağına dair ipuçlarını vurguladık.

Neden Sürdürülebilir Alışveriş?

Dünya Bankası, şehirlerin ürettiği atık miktarının 2016 ile 2050 yılları arasında %70 oranında artacağını öngörmektedir 4. Ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, hava kirliliği nedeniyle yılda yaklaşık 7 milyon insan hayatını kaybetmektedir. Bu durum, karbon emisyonları ve diğer sera gazlarının artan oranından kaynaklanmaktadır.

Bu endişe verici rakamlar ve daha fazlası nedeniyle, insanlar artık sürdürülebilir alışveriş alışkanlıkları konusunda bilinçleniyor. Çünkü satın aldığımız ve sahip olduğumuz ürün türleri çevresel etkimiz hakkında çok şey söylüyor. 4R ile uyumlu olarak daha sürdürülebilir markalardan alışveriş yapmak için yapılan her bilinçli seçim: Reddet, Azalt, Yeniden Kullan ve Geri Dönüştür, tüketimimizin etkisini en aza indirmeye yardımcı olur ve çevre için daha iyidir.

Tek bir kişinin yaşam tarzı değişiklikleri önemli çevresel değişikliklere yol açmasa da, küresel bilinçli bir değişim olumlu etkiler yaratacaktır. Bu değişiklikler de bireysel ve hane halkı çabalarıyla başlar.

İlgili: Sürdürülebilir Satın Alma İçin 5 Neden

Nasıl Sürdürülebilir Alışveriş Yaparsınız?

Hızlı moda ya da sürdürülebilir moda gibi yaptığımız moda tercihlerinin çevre üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisi vardır. Bu aynı zamanda gıda tercihleri, ev aletleri ve kişisel bakım ürünleri için de geçerlidir.

Fotoğraf: ev on Unsplash

Eko-Etiketlere Aşina Olmak

Sürdürülebilir alışveriş yapmanıza yardımcı olacak önemli yollardan biri de eko-etiketler hakkında bilgi sahibi olmaktır. Eko-etiketler aynı zamanda çevresel veya yeşil etiketler ya da kitemarklar olarak da bilinir. Bunlar, bir ürün üzerinde bulunan ve ürünün belirli sosyal veya çevresel standartlara uygunluğunu yansıtan belirli sembolleri ifade eder. Bu nedenle, semboller alışveriş yaparken rehber görevi görür.

İster sürdürülebilir moda markaları, ister gıda veya diğer sürdürülebilir ürünler için alışveriş yapın, eko-etiketler tüketicilere çevre dostu markalara ve ürünlere giden yolu gösterir.

Bir araştırmaya göre, Karbon Ayak İzi, Hayvan Testleri ve Refahı, Adil Ticaret ve Yağmur Ormanları Birliği ile ilgili etiketler tüketicilerin en çok değer verdiği etiketler arasında yer alıyor 1 . Aşağıda, insanların hızlı modayı fark etmelerine ve sürdürülebilir bir markanın sürdürülebilirlik çabalarını kontrol etmelerine yardımcı olan bazı eko-etiketler ve anlamları yer alıyor. Bir dahaki sefere çevrimiçi veya fiziksel bir mağazadan alışveriş yaparken, bunları tespit ederekçevre dostu ve etik alışveriş kararları.

Orman Yönetim Konseyi (FSC)

FSC tarafından onaylanan herhangi bir ürün, sorumlu bir şekilde yönetilen ve sürdürülebilir ormanlardan geldiği anlamına gelir. FSC'nin, markaların nihai bir ürün oluşturmak için kullandıkları malzemeler hakkında fikir veren üç etiketi (%100, geri dönüştürülmüş ve karışık) vardır.

Dergiler, kitaplar, çevre dostu tuvalet kağıtları ve çevre dostu ambalajlar gibi kağıt ve ahşap bazlı ürünler de dahil olmak üzere farklı ağaç bazlı ürünler FSC logolarını taşıyabilir.

Buna ek olarak, moda endüstrisinin kullandığı belirli ahşap türleri de FSC sertifikalı olabilir. Bu nedenle, bir dahaki sefere ahşap bazlı tekstil ürünleri kullanan markalardan kıyafet satın alırken, bu etiketi kontrol ettiğinizden emin olun. Bu, sürdürülebilir modayı desteklemeye yönelik bir adımdır.

Daha fazlasını buradan okuyun

Mobius Döngüsü veya Geri Dönüşüm Sembolü

Mobius Loop en önde gelen eko-etiketlerden biridir. Bir nesneyi veya ambalajı geri dönüştürebileceğinizi gösterir. Ancak bu sembol, nesnenin veya içeriğinin geri dönüştürülmüş parçalardan yapıldığını göstermez.

Bazen bu sembol belirli sayılarla birlikte gelir. Sayılar veya metin, paketin geri dönüştürülmüş içeriğini gösterir. Mobius Loop ile ilgili zorluklardan biri, diğer markalar tarafından yeşil yıkama iddiaları için kullanılmaya açık olmasıdır. Sonuç olarak, bu tür iddiaları desteklemek için eşlik eden bilgileri kontrol etmek önemlidir.

USDA Organik

USDA Organik etiketi ve sertifikasyonu doğrudan tarım endüstrisi ile ilgilidir. Etiket, bir ürünün organik olduğunu gösterir. Bu, üretim sürecinin toksik bileşenler yerine doğal yöntemlere dayandığı anlamına gelir.

Ayrıca tarımsal uygulamaların su ve toprak kalitesini koruduğunu ve biyoçeşitliliği muhafaza ettiğini göstermektedir.

Daha fazlasını buradan okuyun

FairTrade Uluslararası

FairTrade etiketi, bir ürünün belirli ekonomik, sosyal ve çevresel standartları karşıladığını gösterir. Etik ve sürdürülebilir satın alma ve markalara hitap eder.

Adil ticaret alışverişi yaparken, işçileri için güvenli ve adil çalışma koşulları sağlayan, ekosistemi koruyan ve toplum gelişimini destekleyen markaları belirleyebilirsiniz. Adil Ticaret, insan haklarından çevre sorunlarına kadar bu konuları ele alır. Bu etiketi moda ürünleri, kakao, bal, baharatlar ve yağlar gibi çeşitli ürünlerde bulabilirsiniz.

Daha fazlasını buradan okuyun

Küresel Organik Tekstil Standardı (GOTS)

GOTS, giysiler, lüks moda ve diğer ilgili ürünler için önde gelen organik tekstil işleme standardıdır. Sertifikasyon ve ardından etiketleme, giysiler için tekstil üretirken tedarik zincirinin çeşitli aşamalarında gerçekleşir. Bu nedenle, GOTS etiketli bir ürünün tarladan modaya kadar olan süreçte kriterleri geçtiğinden emin olabilirsiniz.

Moda endüstrisi, özellikle de hızlı moda, atıklara, karbon emisyonlarına ve kirliliğe katkıda bulunmaktadır. Sonuç olarak, GOTS etiketi tüketicilere bir giysinin katı organik standartları karşıladığını belirtir. Bu aynı zamanda bir şirketin tedarik zincirlerinin sıkı düzenlemelere uygun olduğunun da bir göstergesidir.

Daha fazlasını buradan okuyun

Enerji Yıldızı

Energy Star sembolü enerji tasarruflu ürünleri ifade eder. Bu sembolü beyaz eşya, elektronik ve yapı malzemelerinde bulabilirsiniz. Bu sertifika enerji tasarrufu sağlamayı ve sera gazı emisyonlarını azaltmayı amaçlar. Sonuç olarak, bu evlerin ve işletmelerin maliyetlerden tasarruf etmesine ve çevreyi korumasına yardımcı olur.

Bu nedenle, ev aletleri için alışveriş yaparken bu sembole dikkat edin. Bu tür aletler atıkları ve çevresel ayak izinizi azaltır. Bu aynı zamanda evde elektrik tasarrufu yapılmasına ve enerji faturalarının azalmasına yardımcı olur.

Daha fazlasını buradan okuyun

Yeşil Kimlik Belgelerinin Belirlenmesi

Yeşil badana, çeşitli sektörlerde giderek daha belirgin hale gelmektedir ve sürdürülebilir alışverişin nasıl yapılacağını araştırırken akılda tutulması gereken bir konudur. Bu terim öncelikle hazır giyim ve moda endüstrisinde kullanılmaktadır. Markalar, atık azaltma ve organik parçalar gibi sürdürülebilirlik etrafında büyüyen anlatının farkındadır. Ne yazık ki, sonuç olarak bazıları abartılı veya yanlış iddialarda bulunmaktadırsürdürülebilir çabaları hakkında.

Bir şirketin veya markanın bir iddiada bulunması bir şeydir, ancak bunu destekleyecek yeşil kimlik bilgilerine sahip olmak başka bir şeydir. Bu bağlamda, yeşil kimlik bilgilerinin belirlenmesi, tüketicilere ilişkilendirdikleri markaları seçme ve diğerlerini yeşil yıkama uygulamaları için çağırma gücü verir. Aşağıda yeşil kimlik bilgilerini kontrol etmenin bazı yolları bulunmaktadır:

Şirketin Web Sitesini Kontrol Edin

Sürdürülebilir işletmeler giderek artan bir şekilde sitelerinde şeffaflık raporları yayınlamaktadır. Bu, herkesin faaliyetlerini kolayca görmesini kolaylaştırır. Örneğin, sürdürülebilir bir moda markası, kimlik bilgileri ve çevresel taahhütleri hakkında düzenli raporlar yayınlayacaktır. Bu şirketlerin çoğu, kıyafetleri ve diğer ürünleri için kullandıkları kumaşlar hakkında da kesin bilgiler verecektir.insanlar rahatça sürdürülebilir alışveriş yapabilirler.

Düzenleyicilerin Web Sitesini Kontrol Edin

Bir işletmenin sitesindeki kimlik bilgilerini ve etiketleri tanımlamanın yanı sıra, düzenleyicilerin sitelerini de kontrol edebilirsiniz. Örneğin, B Corp sitesinde bir dizin listesi vardır. Bu, sertifikalı B Şirketlerini (en yüksek çevresel ve sosyal performans standartlarını karşılayan şirketler) aramanıza yardımcı olur. Bir şirketin karbon ayak izi gibi derecelendirmelerini kontrol etmek için de siteler vardır.

Şirket Faaliyetlerinin ve Sonuçlarının Gözden Geçirilmesi

Bir şirketin yeşil kimlik bilgilerini sürdürülebilir kuruluşlara üyeliği, ödülleri ve tanınırlığı aracılığıyla da belirleyebilirsiniz. Bu bilgileri bir Google aramasıyla bulabilirsiniz. Bu, bilinçli alışveriş veya patronluk kararları vermenize de yardımcı olabilir.

Sürdürülebilir Satın Alma İçin Diğer İpuçları

Makalenin bu bölümünde, plastik yerine bez çanta kullanmak gibi küçük eylemlerden aktif olarak belirli kumaşları seçmeye kadar çevre dostu alışveriş alışkanlıkları edinmenize yardımcı olacak diğer yararlı ipuçlarını ele aldık.

Moda Endüstrisinde Mevcut Kumaşları Tanımak

Çeşitli sürdürülebilir kumaş türleri hakkında iyi bilgi sahibi olmak, çevreyi göz önünde bulundurarak alışveriş yapmanıza yardımcı olacaktır. Örneğin, temel bir kural sentetik kumaşlardan kaçınmaktır. Bunlar çevreye zarar verir ve ayrıca cilt tahrişlerine neden olabilir.

Polyester, üretimi ucuz olduğu için moda endüstrisinde popüler bir kumaştır. Ancak polyester çevre dostu değildir. Diğer sentetik kumaşlar gibi, üretim sırasında atıklara ve sera gazı emisyonlarına yol açar. Naylon ve spandeks gibi sentetik parçalar da biyolojik olarak parçalanamaz, kirliliğe ve suda yaşayan canlılara zarar verir.

Öte yandan, kenevir ve organik pamuk gibi organik malzemeler çevre dostudur. Ve geri dönüştürülmüş polyester, yeni işlenmemiş sentetiklerden daha iyidir. Örneğin, organik pamuk, geleneksel olarak üretilen pamuktan %88 daha az su kullanır ve zararlı kimyasallara ihtiyaç duymaz, pamuk üretiminin çevresel etkilerini azaltır ve daha çevre dostu bir seçenek sunar.

Ayrıca işletmeler, sentetik elyafları yeni giysilere dönüştürmek için balık ağları ve tüketici sonrası atıklar gibi geri dönüştürülmüş malzemeler kullanarak yaratıcılıklarını ortaya koymaktadır. Bu girişimlerin birçoğu döngüsel modayı uygulamada göstermekte, bu da sürdürülebilir parçalar ve sürdürülebilir alışveriş için yaratıcı fikirlere işaret etmektedir.

Uzun ömürlü olmayan ucuz kıyafetlerden kaçının ve bunun yerine uzun süre giyebileceğiniz daha kaliteli çok yönlü parçaları tercih edin.

Yardım Dükkanlarını Desteklemek veya İkinci El Satın Almak

Kıyafetlere yeni bir hayat vermek için hayır kurumlarından kıyafet ve diğer faydalı parçaları satın almak, atılacak çevre dostu bir adımdır. Bu, aksi takdirde çöplüklere gidecek ve dolayısıyla kirliliğe katkıda bulunacak kıyafet atıklarını azaltmaya yardımcı olur.

İkinci el alışveriş aynı zamanda işletmelerin ürettiği fazla kıyafet sayısını da dolaylı olarak azaltmaktadır. Bu tür alışveriş sosyal medyada da popüler hale gelmiştir. Yalnızca bir dizi şık şey için çevrimiçi alışveriş yapmakla kalmaz, aynı zamanda paranızdan tasarruf eder ve daha sürdürülebilir bir gardırop elde edersiniz.

Başlamak için en iyi online tasarruf mağazaları rehberimize göz atın. Böylece yeni kıyafetlere, modaya ve dekor ürünlerine ihtiyacınız olduğunda bu seçeneği değerlendirebilirsiniz.

Elde kalmış parçaların aşırı tüketiminin de önemli zararlara yol açabileceğini unutmamak gerekir. Bu nedenle, yalnızca ihtiyacınız olan ürünleri satın alın. Ayrıca, çevrimiçi alışveriş yaparken, toplu olarak satın almak nakliye mesafesini azaltabilir ve mümkün olduğunda uzun nakliye mesafelerinden kaçınabilir.

İlgili: yeni bir şey satın alma mücadelesini deneyin

Küresel Yerine Yerel Alışveriş

Bir sonraki alışveriş listesini hazırlarken, satın almak istediğiniz ürünlerin menşeini göz önünde bulundurun. Mağaza bunları başka ülkelerden mi gönderiyor? Nereden geliyorlar? Yerel olarak tedarik edilen ve üretilen şeyleri satın aldığınızda, toplumsal kalkınmaya katkıda bulunmuş olursunuz.

Yerel olarak alışveriş yapmak aynı zamanda daha az seyahat süresi olan ürünleri satın almak ve gıda milini azaltmak anlamına gelir. Bu, karbon ayak izinizi azaltmanıza yardımcı olur ve ayrıca paradan tasarruf etmenizi sağlayabilir. İster yerel gıda ve market ürünleri ister sürdürülebilir tişörtler olsun, yerel alışverişin birçok faydası vardır.

Gıda için, yerel olarak hasat edilen ürünleri seçtiğinizde, büyük olasılıkla daha taze ürünleri garanti etmiş olursunuz. Daha uzaklara seyahat ederken, toplu taşıma araçlarını kullanmak sürdürülebilir alışverişinizin etkisini azaltmaya yardımcı olabilir.

Fotoğraf: Bryan Burgos on Unsplash

Sürdürülebilir ve Etik Markalardan Alışveriş Yapmak

İkinci el satın almadığınız zamanlarda, etik ve sürdürülebilir işletmeleri tercih etmek mükemmel bir düşüncedir. Bu tür işletmeler, uygulamalarında şeffaflık ve sürdürülebilirliğe öncelik verir ve yüksek kaliteli ürünleri savunur.

Bu işletmeler, ürettikleri ve raflarında bulundurdukları şeylerin sorumlu ve etik bir şekilde tedarik edildiğinden emin olurlar. Bu, hammaddeleri nasıl elde ettiklerini, üretim yöntemlerini ve her bir ürünün yaşam döngüsünü içerir. Bir işletmenin taahhüdünden emin olmak istiyorsanız, raporlarını ve kimlik bilgilerini çevrimiçi olarak kontrol edebilirsiniz.

Yeşil badana kurbanı olmamak için, her zaman bir markanın her iddiası için destekleyici bilgileri kontrol edin. Sadece belirsiz bilgi verenler bazen yeşil badana olayına karışmaktadır.

Sürdürülebilir satın alma yolculuğunuza birkaç tıklamayla çevrimiçi olarak başlamak için, hepsi çevreyi düşünerek paketlenmiş sürdürülebilir ürünler sunan en iyi sıfır atık mağazalarından seçtiklerimize göz atın. Ayrıca başlamanız için sıfır atık ürünlere ilişkin eksiksiz bir rehberimiz de var.

Plastiği Çevre Dostu Alternatiflerle Değiştirmek

Fotoğraf Anna Tarazevich tarafından Pexels'ten

Plastik, çevre sorunlarına katkıda bulunan en önemli faktörlerden biridir. Tek kullanımlık ve tek kullanımlık plastik, çeşitli şekillerde toprak ve su sorunlarına katkıda bulunur. Bununla birlikte, su şişeleri, çantalar, çatal bıçak takımları, bardaklar, şampuan ve daha fazlası gibi sıfır atık veya plastik olmayan alternatiflerle değiştirebileceğiniz birçok ürün vardır.

Eğer varsa, yeniden doldurma ve plastik içermeyen ürünler için yerel veya çevrimiçi sıfır atık mağazanızı sık sık ziyaret etmek atık azaltma konusunda büyük bir fark yaratabilir.

Araştırmalar, plastiğin yaklaşık %79'unun doğal çevreye veya çöp sahalarına karıştığını göstermektedir 3. Bu durum, çöp sorunları, sağlık sorunları, balıklar ve su yaşamı üzerindeki olumsuz etkiler gibi çeşitli zorluklara yol açmaktadır.

Bundan kaçınmak için bez çantalar, yeniden kullanılabilir su şişeleri ve çevre dostu ambalajlarda ürünler gibi alternatifleri tercih edin. Ayrıca, sıfır atık market alışverişi yaparken yanınıza bir bez çanta alın ve açık meyve ve sebzeleri tercih edin. Bu, gereksiz ve savurgan ambalajlardan kaçınmanıza yardımcı olur.

Enerji Verimli Ürünler Seçin

Enerji verimliliğine geçiş, artan enerji talebini azaltmaya ve enerji ile ilgili olumsuz iklim etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Evdeki elektrikli cihazlar ve ısıtma sistemleri sera gazı emisyonlarına katkıda bulunabilir. Bu da iklimi etkilemeye devam eder.

Enerji tasarruflu sistemleri tercih ederek çevresel ayak izinizi ve enerji santrallerinin atmosfere saldığı gazları azaltmış olursunuz 2. Bu aynı zamanda uzun vadede elektrik maliyetlerinizi azaltmanıza da yardımcı olabilir.

Sonuç

Sürdürülebilir alışverişin doğrudan daha fazla harcama anlamına geldiği inancının aksine, bu alışveriş alışkanlıklarından bazıları tasarruf etmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, satın aldığınız sürdürülebilir alternatiflerin çoğunun daha uzun ömürlü olduğunu göreceksiniz. Son olarak, çevrenin korunmasına yönelik artan ihtiyaçla birlikte, sürdürülebilir alışveriş doğayı korumanın bir yoludur.

Callie Allen tutkulu bir çevreci ve kendini gezegen korumanın önemi konusunda farkındalık yaratmaya adamış bir yazardır. Çevre bilimi geçmişi ve doğa sevgisi ile Callie'nin yazıları, bilimsel gerçekleri kişisel deneyimleriyle zahmetsizce birleştirerek blogunu çevre bilincine sahip tüm okuyucular için büyüleyici bir bilgi kaynağı haline getiriyor. Callie'nin blogu, en son çevresel zorlukları tartışmaktan sürdürülebilir yaşamla ilgili pratik ipuçları sunmaya kadar, olumlu değişime ilham verme misyonunda çevrilmemiş hiçbir taş bırakmıyor. Callie'yi dizüstü bilgisayarında yazı yazmadığı zamanlarda harika dış mekanları keşfederken, lensiyle doğada nefes kesen anları yakalarken veya yerel koruma çabalarında gönüllü olarak çalışırken bulabilirsiniz. Callie, bulaşıcı coşkusu ve derin bilgisiyle okuyuculara bir fark yaratmaları ve sevgili gezegenimizi gelecek nesiller için korumaları konusunda ilham vermeyi umuyor.