Bu Nazik Yaratıklar Hakkında 15 Şaşırtıcı Lama Gerçeği

  • Bunu Paylaş
Callie Allen

Güney Amerika'nın And Dağları'na özgü olan lamalar, binlerce yıldır tarım ve taşımacılıkta önemli roller oynamıştır. En ilginç lama gerçeklerinden biri, sürüleri içinde verimli bir şekilde iletişim kurmalarıdır.

Potansiyel bir tehditle karşılaştıklarında, lamalar ayırt edici bir uğultu sesi çıkararak arkadaşlarını uyarırlar. Dikkate değer bir başka gerçek de, yerel meraların canlılığını korumaya ve çevrelerini korumaya yardımcı olan bilinçli otlatma alışkanlıklarıdır.

Toynaklı ailesinden toynaklı diğer hayvanlar hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Deve ve keçi bilgilerimize göz atın.

Lamalar Hakkında 15 Şaşırtıcı Gerçek

Fotoğraf: Irina Savcenko on Unsplash

1. Lamalar güvenilir sürü hayvanlarıdır.

Güney Amerika'nın And bölgesindeki yerli halk, binlerce yıldır dağlık arazilerde mal ve malzeme taşımak için lamaları yük hayvanı olarak kullanmıştır. Bir lama, genellikle 50 ila 75 kg (110 ila 165 lbs) arasında değişen vücut ağırlığının %30'unu taşıyabilir ve bu da yük trenlerini dağ yolculuklarında çok değerli kılar.

Lamalar 4.000 metrenin (13.000 feet) üzerindeki yüksekliklerde bile yaşayabilir. Lamalar hemoglobin bakımından zengin kanlarıyla oksijen taşır. Ayrıca dik ve kayalık arazilerde gezinmelerine olanak tanıyan emin adımlarla yürürler.

2. Lamalar alpakalardan farklıdır.

Fotoğraf Alex Azabache tarafından Unsplash üzerinde

Devegillerden kuzenler olan lamalar ve alpakalar benzer görünseler de, daha yakından baktığınızda birkaç önemli fark göreceksiniz. En büyük farklardan biri boyutlarıdır. Lamalar omuzda dört ayak boyunda dururken, alpakalar daha küçüktür, sadece üç ayağa ulaşırlar. Ayrıca, lamalar 280-450 lbs ağırlığındayken, alpakalar sadece 120-145 lbs ağırlığındadır.

Kulak şekilleri de ince farklılıklar taşır. Lamalar uzun muz benzeri kulaklara sahiptir. Buna karşılık alpakalar daha kısa, mızrak benzeri kulaklara sahiptir.

3. Lamalar Güney Amerika'nın her yerinde yaşar.

Fotoğraf: Linda Gerbec on Unsplash

Peru, Bolivya, Ekvador, Şili ve Arjantin'de yaşayan lamalar Güney Amerika'ya özgüdür. Kurak çöllerden yüksek And dağlarına kadar çeşitli ortamlarda gelişirler. Lamalar bitki örtüsü üzerinde otladıkları için fizyolojileri sayesinde önemli bir ekolojik rol oynarlar.

Peru, Bolivya, Şili ve Arjantin'in bazı bölgelerine yayılan Altiplano platosu mükemmel bir yaşam alanıdır. Lamalar, Puna otlaklarının kısa otları ve çalıları üzerinde otlamayı severler. Öte yandan lamalar Şili'nin kurak Atacama Çölü'nde de yaşarlar. Kalın, yalıtkan kürkleri onları aşırı sıcaklıklarda korur.

4. Lamaların üç midesi vardır.

Güney Amerika'nın zorlu koşullarına uyum sağlamış olan bu hayvanlar, yiyecek aramaktan en iyi şekilde yararlanırlar. Lamanın rumen, omasum ve abomasumdan oluşan midesi önemli bir adaptasyondur. Bu özel sistem, lifli bitki materyalini parçalamalarına olanak tanır; kıt bitki örtüsüne rağmen yine de yeterli besin alırlar 4 .

İşkembe ilk odacıktır. Burada mikroorganizmalar yutulan bitki materyalini parçalar. Daha sonra lama kısmen sindirilmiş gevişi kusar ve daha iyice çiğner. Daha sonra geviş ikinci odacık olan omasuma gider ve burada besinleri parçalamaya ve emmeye devam eder.

Son olarak, üçüncü bölme olan abomasum, kalan parçacıkları sindirmek için asitler ve enzimler kullanarak bir insan midesi gibi çalışır. Besin emiliminin yanı sıra, bu süreç lamaların suyu korumasına yardımcı olur 2 .

5. Lamalar ses çıkaran hayvanlardır.

Fotoğraf: Kate Levitskaya on Unsplash

Lamalarla ilgili ilginç bir gerçek de sesleri ve beden dilleri aracılığıyla iletişim kurmalarıdır. Örneğin, kendilerine özgü uğultuları, mutluluk ve meraktan endişeye kadar duygusal durumlarını ortaya çıkarır 3. Bu hafif, düşük frekanslı uğultu, diğer lamalar arasında önemli bilgilerin aktarılmasına da yardımcı olur.

Çiftleşme sırasında erkekler, dişilerde yumurtlamayı tetikleyen benzersiz bir "orgle" sesi çıkarır. Lamalar, seslerinin yanı sıra duygularını ve niyetlerini aktarmak için beden dilini de kullanır.

Örneğin, kulaklarının pozisyonu, onları öne veya arkaya doğru tutmalarına bağlı olarak merak veya kızgınlık gösterebilir. Öte yandan, bir lamanın ayağını yere vurması tedirgin veya sinirli olduğu anlamına gelir. Bir lama ayrıca kendini insanlardan veya diğer hayvanlardan korumak veya hakimiyet kurmak için tükürür. Lamalar ayrıca gıdaklayabilir veya dillerini tıkırdatabilir.

6. Lamalar sosyal hayvanlardır.

Lama gerçekleri listemizde sırada: Lama sürüleri genellikle baskın bir erkek, birkaç dişi ve yavrularından oluşur. Sosyal yapıları, üyeleri arasında düzen ve işbirliği sağlar. Baskın erkek, başını kaldırarak ve farklı sesler çıkararak diğer lamalar üzerindeki konumunu belirler. Dahası, lamalar temiz kalmak ve sürü bağlarını güçlendirmek için birbirlerini tımarlarlar.

Lamaların sosyal ağları, zorlu ortamlarda hayatta kalmalarına ve refahlarını korumalarına yardımcı oluyor.

7. Lamalar dost canlısı terapi hayvanlarıdır.

Fotoğraf: Raspopova Marina on Unsplash

İlginç bir şekilde, lamalar dost canlısı ve nazik doğaları nedeniyle hayvan destekli terapi programlarında kendilerine yer bulmuşlardır. Terapi sırasında çeşitli fiziksel, duygusal ve bilişsel zorluklarla karşılaşan bireylere destek olurlar.

Örneğin, terapi lamaları otizm spektrumundaki çocukları ve bunama ve izolasyonla mücadele eden yaşlıları rahatlatmıştır. Terapi lamaları genellikle hastanelerde, okullarda ve huzurevlerinde faaliyet göstermektedir.

Lamalar müthiş terapi hayvanlarıdır çünkü sakinleştirici bir varlık sergileyerek hastaların kaygı ve stresini hafifletirler. Ayrıca hastalar hipoalerjenik liflerine dokunarak terapi seanslarına dokunsal bir unsur ekleyebilirler. Terapi lamaları sahaya girmeden önce farklı ortam ve durumlarla başa çıkmak için eğitim alırlar. Sonuç olarak, sosyal becerileri, iletişimi veEmpati.

Yolu yarıladınız mı? Lamalar hakkında daha heyecan verici gerçekleri keşfetmek için okumaya devam edin!

8. Lamalar etkili bekçi hayvanlarıdır.

Fotoğraf Josiah Farrow tarafından Unsplash üzerinde

Lamalar ( Lama glama ) dünya çapında mükemmel bekçi hayvanları olarak da ün kazanmışlardır. Çiftlik hayvanlarını korumadaki becerileri, daha küçük hayvanları savunma içgüdülerinden kaynaklanmaktadır. Örneğin, çiftçiler onları genellikle çakal gibi tehditlere karşı korudukları koyun, keçi veya alpaka sürülerine koyarlar. Keskin görüş ve keskin duyularla donatılmış olan lamalar, tehlikeyi uzaktan fark edebilirler. Dahası, tereddüt etmezleryırtıcıları kovalamak için.

Ayrıca lamalar, korudukları hayvanlarla iyi bir bağ kurarlar. Michigan Lama Derneği, bu nazik devlerin daha küçük çiftlik hayvanlarını bile "evlat edindiğini" ve onlara sürülerinin bir üyesi gibi davrandığını bildiriyor.

9. Lamalar az bakım gerektiren evcil hayvanlardır.

Lamalar, mütevazı arazi ve gıda gereksinimleri nedeniyle popüler evcil hayvanlar haline gelmiştir. Bir dönümlük arazi, dört lama veya hatta on alpakayı destekleyebilir. Lamalar, ineklerden daha fazla arazi verimliliğine sahiptir, çünkü her ineğin gelişmek için iki tam dönüme ihtiyacı vardır.

Dahası, lamaların otlama alışkanlıkları meraları yok etmek yerine korumaya yardımcı olur. Lamalar otlarken, inekler gibi otları tamamen sökmek yerine keserek yeniden büyümelerini sağlar. Ayrıca, lamaların nazik yürüyüş şekilleri arazide oyuk veya oluk oluşmasını önler.

Lama dışkısının neredeyse kokusuz, çevre dostu bir gübre olduğunu biliyor muydunuz? Hatta İnka halkı dışkılarını güneşte bırakır, yakar ve yakıt olarak kullanırdı. Yani lama sahiplerinin de lama dışkısını bertaraf etme konusunda endişelenecek bir şeyleri yok.

10. Lamalar benzersiz üreme davranışları gözlemler.

Fotoğraf: Jackie Hope on Unsplash

İndüklenmiş yumurtlayıcılar olarak bilinen dişi lamalar, ancak bir erkekle başarılı bir şekilde çiftleştikten sonra döllenme için bir yumurta bırakırlar. Bu yetenek sayesinde dişi, çevreye ve sağlığına bağlı olarak ne zaman hamile kalacağına karar verebilir.

Dişi lamalar için çiftleşme, yumurtlama için gerekli olan luteinizan hormonun (LH) 24 ila 36 saat içinde salınmasını sağlar. İlginç bir şekilde, dişiler sadece genetik olarak uyumlu bir partnerle çiftleştiklerinde yumurta bırakarak akraba evliliğini önler.

Lama yetiştiricileri bu yeteneği hamilelik ve doğumların zamanlamasını tahmin etmek ve kontrol etmek için kullanarak daha sağlıklı yavrular elde ederler.

11. Bebek lamalar doğumdan saatler sonra ayağa kalkabilir ve yürüyebilir.

Doğumdan sadece birkaç saat sonra, yavru lama ya da cria ayakta durabilir ve etrafta yürüyebilir. Bu beceri, cria'nın annesinden süt emmesini ve yakınlarda gizlenen yırtıcılardan kaçmasını sağlar. Crialar ayrıca dikkatli annelerine yakın kalmak için içgüdülerine ve uzun, sağlam bacaklarına güvenirler.

Dahası, anne lama ya da baraj, yavruya yakın durur, onlara çevrelerinde rehberlik eder, onlarla bağ kurar ve yürüme ve koşma pratiğini teşvik eder. 24 saat içinde yavrular sürünün geri kalanına ayak uydurabilir. Yavru, sonraki 4 ila 6 ay boyunca büyür ve olgunlaşır ve daha sonra bağımsız ve kendine güvenen bir yetişkin olmak için yavaş yavaş annesinden sütten kesilir.

12. Lamalar kendilerini savunma aracı olarak tükürürler.

Fotoğraf: Ben Ashby on Unsplash

Tehdit edildiklerinde ya da kızdırıldıklarında, lamalar hedeflerine tükürük ve mide içeriğinin güçlü bir karışımını tükürebilirler. Ayrıca, maksimum rahatsızlık ve tahriş için genellikle yüz veya gözleri hedef alarak isabetlidirler.

Grup içinde lamalar yiyecek, bölge ya da çiftleşme partnerleri konusundaki anlaşmazlıkları çözmek için birbirlerine tükürürler. Örneğin, dişiler istenmeyen bir talibe tükürebilirken, erkekler grup içindeki rütbelerini belirlemek için başka bir erkeğe tükürebilir. Bazen lamalar insanlara da tükürebilir; sahipleri bu davranışı en aza indirmek için onlara uygun bakımı vermeli ve sosyalleşmelerine izin vermelidir.

13. Lama lifi tekstiller için sürdürülebilir bir malzemedir.

Lama lifi doğal ve yenilenebilir bir kaynaktır 1 ; yumuşaklığı, sıcaklığı ve dayanıklılığı onu popüler bir tekstil malzemesi haline getirmiştir. Dahası, lama lifi hasadı yıllık lif hasadı sırasında hayvanlara zarar vermez. Ek olarak, hafiftir, yalıtkandır, çeşitli iklimler için mükemmeldir ve hipoalerjeniktir.

Ayrıca, lama elyafı sürdürülebilir, etik kaynaklı malzemelere doğru büyüyen bir hareketin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Lama elyafı ayrıca çeşitli doğal renklerde gelir ve yapay boyalara ve kimyasallara olan ihtiyacı azaltır. Lama yapağıdan yapılan giysiler daha uzun süre dayanır ve biyolojik olarak parçalanabilir, bu nedenle çöp sahalarında birikmezler.

Lama yünü aynı zamanda pamuk ve ipekle de iyi uyum sağlayarak yenilikçi, çevre dostu tekstil ürünlerinin yapımında çok yönlülüğünü kanıtlıyor. Bazı moda markaları lama lifini koleksiyonlarına dahil etmeye başladı. Buna bağlı olarak alpakalar bile sürdürülebilir tekstil hareketine katıldı.

14. Lamalar ayrıca yarışlara ve spor müsabakalarına da katılırlar.

Lamalar ayrıca yarış etkinliklerinde ve çeviklik yarışmalarında da başarılıdır. Koşu sırasında lamalar kısa patlamalarla saatte 35 mile kadar koşabilir. Ayrıca dayanıklılık yarışlarında da yarışırlar.

Öte yandan lamalar, koordinasyon ve zekalarını değerlendiren çeviklik yarışmalarına da katılırlar. Bakıcılarının rehberliğinde bir dizi atlama, tünel ve denge kirişinde gezinirler. Bu etkinlikler hayvanları sadece fiziksel olarak zinde tutmakla kalmaz, aynı zamanda zihinsel olarak da meşgul eder. Lama yarışları ve çeviklik yarışmaları çeşitli yaş gruplarını ve deneyim seviyelerini de içerir.

15. Lamalar habitat kaybı ve iklim değişikliğiyle karşı karşıya.

Fotoğraf: Willian Justen de Vasconcellos on Unsplash

Şu anda nesli tükenmekte olan hayvanlar arasında sayılmasalar da, lamalar yaşam alanı kaybı ve iklim değişikliği nedeniyle giderek artan zorluklarla karşı karşıya. Ormansızlaşma, tarımsal genişleme ve kentsel gelişim doğal yaşam alanlarını azaltıyor. Sonuç olarak, bu büyüleyici hayvanlar kendilerini daha az otlak alan ve su kaynağı ile buluyorlar.

Daralan habitatlar lamaları diğer yaban hayatı ve evcil hayvanlarla kaynaklar için rekabete zorlamaktadır. Habitatlar bozuldukça, lamalar çeşitli bitki türlerine erişimlerini kaybedebilir, bu da diyetlerini etkileyebilir ve onları hastalıklara veya parazitlere karşı daha duyarlı hale getirebilir.

Ayrıca, iklim değişikliği yağış düzenini değiştirmiş ve lama habitatlarında sıcaklık dalgalanmalarına neden olmuştur. Bu büyük değişiklikler, onları henüz uyum sağlayamadıkları yeni ve daha az uygun alanlara taşınmaya zorlamaktadır. Popülasyonun parçalanması akraba evliliğine ve genetik çeşitliliğin azalmasına yol açabilir.

Neyse ki, lamaları ve ekosistemlerini koruyan habitat koruma ve restorasyon projeleri başlamıştır. Ayrıca, ağaçlandırma ve sürdürülebilir arazi yönetimi de lamaların yaşam alanlarının korunmasına katkıda bulunmaktadır.

Umarız lamalar hakkındaki bu ilginç gerçekler listesini beğenmişsinizdir!

Callie Allen tutkulu bir çevreci ve kendini gezegen korumanın önemi konusunda farkındalık yaratmaya adamış bir yazardır. Çevre bilimi geçmişi ve doğa sevgisi ile Callie'nin yazıları, bilimsel gerçekleri kişisel deneyimleriyle zahmetsizce birleştirerek blogunu çevre bilincine sahip tüm okuyucular için büyüleyici bir bilgi kaynağı haline getiriyor. Callie'nin blogu, en son çevresel zorlukları tartışmaktan sürdürülebilir yaşamla ilgili pratik ipuçları sunmaya kadar, olumlu değişime ilham verme misyonunda çevrilmemiş hiçbir taş bırakmıyor. Callie'yi dizüstü bilgisayarında yazı yazmadığı zamanlarda harika dış mekanları keşfederken, lensiyle doğada nefes kesen anları yakalarken veya yerel koruma çabalarında gönüllü olarak çalışırken bulabilirsiniz. Callie, bulaşıcı coşkusu ve derin bilgisiyle okuyuculara bir fark yaratmaları ve sevgili gezegenimizi gelecek nesiller için korumaları konusunda ilham vermeyi umuyor.