Sürdürülebilirlik Gerçekleri ve İstatistikleri

  • Bunu Paylaş
Callie Allen

Sürdürülebilirlik, insanların gelecek nesillerin de aynı şeyi yapma kabiliyetinden ödün vermeden ihtiyaçlarımızı yeterince karşılayabileceği fikrine dayanan bir kavramdır. Bu makale size dünyanın sürdürülebilirlik arayışında ne kadar yol kat ettiğini gösteren 39 sürdürülebilirlik gerçeğini sunuyor.

Sürdürülebilirlik, sosyal, ekonomik ve çevresel olmak üzere üç ayak üzerinde durmaktadır. Sürdürülebilirlik, insan kapasitesinin geliştirilmesinin yanı sıra ekosistemin korunması, iklim değişikliği ve biyolojik çeşitliliğin korunması ile de ilgilidir.

İnsani ve sosyal sürdürülebilirlik olguları

Fotoğraf: Devaiah Mallangada Kalaiah on Unsplash

#1 - 2016 yılında 4 milyar insan herhangi bir sosyal korumadan yararlanmamıştır 1

İnsanlar, diğer kaynakları yönettiğimiz gibi sürdürülebilirlik söz konusu olduğunda gezegendeki en kritik değişkendir. Sağlam sosyal koruma sistemleri, etkileri hafifletmek ve birçok insanın yoksulluğa düşmesini önlemek için gereklidir. Sürdürülebilirlik, nerede olurlarsa olsunlar insanların yaşam standartlarını iyileştirmek için fırsat, bilgi ve becerilere erişebilmesiyle başlar.

Sosyal koruma, insanların kendilerini sosyal ve ekonomik tehlikelere karşı koruma kapasitelerini artırmak için oluşturulan politika ve programları ifade eder. Sosyal korumanın bazı yaygın türleri arasında sosyal sigorta, sosyal yardım ve işgücü piyasası müdahaleleri yer alır. Sosyal koruma, sosyal kalkınmanın ötesine geçer; ekonomik dönüşüm üzerinde doğrudan etkisi vardır.

Gıda güvenliği

#2 - 2019 yılında orta veya şiddetli gıda güvensizliği nüfusun %25,9'unu etkilemiştir1

Orta düzeyde gıda güvensizliğinden etkilenen insanlar, gelir veya diğer kısıtlamalar nedeniyle düzenli olarak sağlıklı ve dengeli beslenememektedir. Pandemiden önce gıda güvensizliği iklim değişikliği, çatışmalar ve zorlu haşere durumları gibi faktörler nedeniyle artmaktaydı.

Son veriler, pandeminin milyonlarca insanın kaliteli gıda arzındaki düşüşü hızlandırdığını gösteriyor. Sahra altı Afrika, Orta ve Güney Asya ve Latin Amerika en ağır darbeyi alan bölgeler oldu. Amerika Birleşik Devletleri gibi gelişmiş ülkelerde bile 2019 yılında hanelerin %10,5'i gıda güvensizliği yaşadı. Her bölgede kadınların erkeklerden daha fazla gıda güvensizliği yaşadığı tespit edildi.

Sosyal koruma, yeterli ve kaliteli malzemelere kolay erişim sağlayarak gıda güvenliğini artırabilir. İnsan kapasitesini artırma kabiliyeti, etkilenen kişilerin satın alma gücünü artıracak ve küçük ölçekli çiftçilerin daha verimli işletmeler işletmesini sağlayacaktır. Yetiştirme, hasat ve tedarik zincirleri sırasında verimli su kullanımı ve atık azaltımı için araçlara ve bilgiye sahip olacaklardır.

#3 - Beş yaş altı çocukların %21,3'ünde bodur büyüme görülmektedir 1

#4 - İsraf şu anda 5 yaş altı çocukların %6,9'unu etkilemektedir1

Bodurluk veya kronik yetersiz beslenmeden muzdarip çocukların yaygın enfeksiyonlardan ölme riski daha yüksektir. Ayrıca bilişsel gelişimleri de zayıftır. Beş yaş altı bodurluktan muzdarip çocukların oranı 2000 yılında %32 iken 2019 yılında %21'e düşmüştür. Halen bu durumdan etkilenen beş yaş altı çocukların dörtte üçü sadece iki bölgede yaşamaktadır: Güney Asya veSahra altı Afrika.

2019 yılında, 5 yaşın altındaki 47 milyon çocuk, israf olarak da bilinen akut yetersiz beslenmeden muzdaripti. Etkilenen çocukların yarısından fazlası orta ve güney Asya'da bulunuyor. 2019 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzey kesiminden gelen rakamlar, beş yaşın altındaki çocukların sırasıyla %2,6 ve %0,6'sının bodurluk ve israftan muzdarip olduğunu gösteriyor.

2020 BM raporu, gıda kıtlığının etkilenen bölgelerde yetişen çocuklarda yetersiz beslenme oranının artmasına neden olacağını öngörüyor. Bunun başlıca nedeni koronavirüs pandemisinin neden olduğu durgunluk. Pandemi birçok kişinin alım gücünü düşürdü ve besleyici diyetlere sınırlı erişime neden oldu. 2020 yılında çocuklar da dahil olmak üzere 132 milyona kadar ek insan acı çekebiliryetersiz beslenmeden.

İlgili: 33 Gıda Atığı Gerçekleri ve İstatistikleri

Eğitim

#5 - Okulların kapatılması öğrencilerin %90'ını okul dışında bırakarak eğitim alanında yıllardır kaydedilen ilerlemeyi tersine çevirdi 1

#6 - Uzaktan eğitim en az 500 milyon öğrenci için hala erişilemez durumda 1

Koronavirüs salgını, yayılmasını engellemek amacıyla okulları kapatmaya zorladı. Kapatılan her beş okuldan dördünün uzaktan eğitim çözümlerine erişimi var. Ancak, ortalama bir vatandaşın erişebileceği yeterli internet altyapısı olmayan yerlerde, eğitim gelişimi gecikmeye uğradı.

Dezavantajlı topluluklardaki öğrenciler, küresel olarak akranlarının çok gerisinde kalma riskiyle karşı karşıyadır. Hatta bazı öğrenciler akademik olarak geri kalmışlık yaşayabilir. Bu tür eğitim aksaklıklarının bir sonucu da öğrencilerin olumsuz sosyal ve davranışsal gelişimidir.

Su, sanitasyon ve elektriğe erişim hakkında gerçekler

#7 - 2017 yılı itibariyle 2,2 milyar insan hala güvenli bir şekilde yönetilen içme suyundan yoksundur1

#8 - 2017 itibariyle, 4,2 milyar insan hala güvenli bir şekilde yönetilen sanitasyondan yoksundur1

#9 - 2018 yılı itibariyle 789 milyon kişi hala elektrikten yoksundu1

Ekonomik sürdürülebilirliğe ilişkin gerçekler

#10 - Dünya şu anda Büyük Buhran'dan bu yana yaşanan en kötü ekonomik durgunlukla karşı karşıya 1

#11 - 2018'de doğal afetler nedeniyle 23,6 milyar dolar doğrudan ekonomik kayıp yaşandı 1

#12 - Pandemi nedeniyle 2020 yılında kişi başına düşen GSYH'nin %4,2 oranında azalmasını bekliyorduk1

Küresel ekonomik büyüme pandemi öncesinde de düşüş eğilimindeydi. Veriler 2018-2019 yılları arasında kişi başına düşen GSYH'de %0,5'lik bir düşüş olduğunu gösteriyor. Bu düşüşün daha da artmasını bekliyoruz. Ekonominin en ciddi şekilde etkilenen sektörleri arasında havacılık, eğitim, tarım ve turizm yer alıyor.

Mayıs 2020'ye gelindiğinde, halk sağlığı endişeleri nedeniyle hava yolculuğu talebi neredeyse sıfıra düştü. Hükümet emirleri filoların %90'ını yere indirdi ve yolcu sayısı 2019'un aynı dönemine kıyasla %51,1 oranında düştü. 5 Haziran 2020 itibariyle Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün tahminleri, pandeminin 302 milyar ila 400 milyar dolar arasında kayba neden olabileceğini belirtiyor.havayolları için brüt işletme gelirleri.

Seyahat yasakları ve sınırların kapatılması, turizmi pandemiden en çok etkilenen ekonomik sektörlerden biri haline getirmiştir. En fazla sayıda koronavirüs vakası bildirilen ülkeler, küresel gelen turizm harcamalarının yaklaşık %55'ini ve küresel giden turizm harcamalarının %68'ini oluşturmaktadır.

Ekonomik karantina önlemleri nedeniyle 2020'nin ilk üç ayında imalat sanayi üretimi küresel çapta %6,0 oranında geriledi. Dünyanın en büyük üreticisi olan Çin'in üretimindeki düşüş %14,1 olarak kaydedildi. İmalattaki küresel düşüşün küresel ekonomi üzerinde ciddi etkileri oldu.

İstihdam ve Yoksulluk

#13 - Raporlar, COVID-19'un 2020'nin ikinci çeyreğinde yaklaşık 400 milyon iş kaybına neden olabileceğini tahmin ediyor 1

Pandemi nedeniyle küresel işsizlik İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış olabilir. En büyük sıkıntıyı tarım sektöründe daha yaygın olan kayıt dışı istihdam yaşayabilir. Küresel işgücünün yarısına denk gelen kayıt dışı ekonomideki yaklaşık 1,6 milyar çalışan işini kaybetmiş veya aşırı ücret kesintisine uğramış olabilir.

#14 - COVID-19 küresel yoksullukta on yıllardır görülen ilk artıştan sorumludur 1

Pandeminin imalat ve taşımacılık sektörleri üzerindeki etkisi, küresel değer zincirlerinde aksamalara neden oldu. Uzmanlar, küresel olarak kayıt dışı çalışanların gelirlerinin krizin ilk ayında %60, bazı bölgelerde ise %81'e varan oranlarda düştüğünü tahmin ediyor.

#15 - 2020'de 71 milyondan fazla kişi aşırı yoksulluğa itildi 1

#16 - Gelişmekte olan bölgelerdeki tüm gıda üreticilerinin %40-85'i pandemi nedeniyle bir krizle karşı karşıya 1

#17 - Okyanus balıkçılığı nedeniyle, kötü yönetim her yıl tahmini 80 milyar dolarlık bir israfın ortaya çıkmasına neden olmaktadır2

Çevresel sürdürülebilirlikle ilgili gerçekler

Fotoğraf: Londra'daki "Pandemiler ve İklim Krizi" Yokoluş İsyanı. Kredi: Fotoğraf Ehimetalor Akhere Unuabona tarafından Unsplash üzerinde

Biyoçeşitlilik ve doğanın eko-sistemleri

#18 - Dünyadaki ekosistemlerin %60 ila 70'i iyileşebileceklerinden daha hızlı bir şekilde bozuluyor 2

#19 - Toplam 8 milyon olduğu tahmin edilen hayvan ve bitki türlerinden bir milyonunun nesli tükenme riski altında 2

#20 - Dünyanın en önemli 115 gıda ürününün %75'i hayvan tozlaşmasına bağlıdır 2

Ekosistem hava, su, toprak ve bunların içinde bulunan tüm elementlerden oluşur. Sağlıklı bir ekosistemin bir avantajı, aşırı hava olaylarına ve iklim değişikliğine karşı koruma sağlayabilmesidir.

Endişe verici bir şekilde, bu hayati doğal kaynaklar sömürü, ihmal, enerji kullanımı ve kirlilik nedeniyle tehlikeye girmektedir. Doğal kaynaklar kendilerini yenileyebilir, ancak bozulma oranına ayak uyduramazlar. Dünya doğal kaynakları sürdürülebilir olmayan bir şekilde tedarik etmeye ve kullanmaya devam etmektedir ve bu durum çevresel ve ekonomik kayıplara neden olacaktır.

Hammaddeler üzerindeki baskıyı ve çöp sahalarındaki katı atıkları azaltmak ve geri dönüşümü artırmak için acil ve kararlı küresel eylemlere ihtiyacımız var. Bunu yapmak, küresel tedarik zincirlerinde karbondioksitin azaltılmasına daha fazla yardımcı olacaktır.

İlgili: Biyoçeşitlilik Hakkında 28 Bilgi

Sürdürülebilirlik & Atık

#21 - Pandemi sırasında elektronik atıklar %38 oranında arttı 1

#22 - Elektronik atıkların %20'sinden azını geri dönüştürüyoruz 1

Diğer faktörlerin yanı sıra elektronik cihazların kısa ömürlü olması, elektronik atıkların hızla çöp sahalarında yer kaplamasına neden olmaktadır. 2012 yılında, gerçekler Amerika Birleşik Devletleri'nin diğer tüm ülkelerden daha fazla e-atık ürettiğini göstermektedir. E-atıkların çöp sahalarına atılması, toksinler bu atıkların yapımında kullanılan malzemelerden sızdığı için tehlikelidir. Buna rağmen, e-atık geri dönüşüm oranı hala düşüktür.

Geri dönüştürülen elektronikler üretimde daha az enerji kullanır ve bakır ve alüminyum gibi kaynakları korur.

Sürdürülebilirlik gerçekleri ve iklim değişikliği

#23 - 2019 yılı kayıtlara geçen en sıcak ikinci yıl oldu 1

2019 yılı dünya çapında büyük orman yangınları, kasırgalar, kuraklıklar, seller ve diğer iklim felaketlerini beraberinde getirdi. Bu yüzyılın sonuna kadar küresel sıcaklıklar yaklaşık 3,2°C artmış olacak. Enerji kullanım taleplerimizi karşılamak için yapılan petrol sübvansiyonları ve büyük miktarlarda sera gazı üreten faaliyetlerin teşvik edilmesi bu duruma yardımcı olmuyor.

Koronavirüs krizi sırasında emisyonlarda %6'lık bir düşüş yaşanmasına rağmen, 2020 yılı için belirlenen emisyon azaltma hedefine ulaşılamadı. Ekonomik faaliyetler canlandıkça ve küresel nüfus arttıkça emisyon seviyesinin de artmasını bekliyoruz.

Paris Anlaşması, yıkıcı iklim değişikliğini önlemek için küresel ısınmanın 1.5°C ile sınırlandırılması çağrısında bulunmaktadır. Bu hedefe ulaşmak için gezegenimizdeki sera gazı emisyonlarının 2030 yılına kadar 2010 yılı seviyelerine göre %45 oranında hızla azaltılması gerekmektedir.

#24 - Koronavirüs salgını 2020 yılı için sera gazı emisyonlarında %6'lık bir düşüşe neden olsa da, bu oran küresel ısınmayı 1,5°C'de sınırlamak için gereken yıllık %7,6'lık azalmanın altında kalmaktadır1

#25 - 2018 yılında 39 milyondan fazla insan iklim değişikliğinden kaynaklanan doğal afetlerden etkilendi 1

İlgili: 35 İklim Değişikliği Gerçekleri ve İstatistikleri

Ormansızlaşma

#26 - Her yıl 10 milyon hektar orman yok ediliyor 1

#27 - Dünya üzerinde iki milyar hektar arazi bozulmuş durumda ve bu durum yaklaşık 3,2 milyar insanı etkiliyor 1

İlgili: 33 Ormansızlaşma Gerçekleri & İstatistikleri

Kirlilik

#28 - Hava kirliliği şu anda erken ölümler için önde gelen dördüncü risk faktörüdür ve dünya genelindeki tüm ölümlerin 10'da 1'ine katkıda bulunmaktadır 2

2016 yılında, dünya kentsel nüfusunun yarısından fazlası Dünya Sağlık Örgütü'nün partikül madde (PM2.5) için hava kalitesi kılavuz değerinin en az 2,5 kat üzerinde hava kirliliği seviyelerine maruz kalmıştır. O yıl, ortam hava kirliliği yaklaşık 4,2 milyon erken ölüme neden olmuştur.

Salgın sonrası ekonomik durgunlukla mücadele çabaları muhtemelen hava kirliliğinin daha da kötüleşmesine neden olacaktır. Hava kirliliği halihazırda erken ölümlere katkıda bulunan dördüncü büyük etken olduğu için bu durum hayatları riske atmaktadır.

#29 - Dünyanın en büyük 100 şehrinin üçte biri şebeke suyunu koruma altındaki alanlardan temin etmektedir. 2

İlgili:

  • 40 Su Kirliliği Gerçekleri ve İstatistikleri
  • 25 Hava Kirliliği Gerçekleri ve İstatistikleri
  • 31 Arazi Kirliliği Gerçekler ve İstatistikler

Sürdürülebilirlik önlemleri

#30 - 79 ülke ve Avrupa Birliği Sürdürülebilir Tüketim ve Üretimi teşvik etmek için en az bir politika bildirmiştir 1

#31 - 97 ülke yasadışı, bildirilmemiş ve düzenlenmemiş balıkçılıkla ilgili ilk bağlayıcı uluslararası anlaşma olan Liman Devleti Önlemleri Anlaşmasını imzaladı 1

#32 - Brezilya'da Banka, Amazon yağmur ormanlarında yaklaşık 60 milyon hektarlık koruma alanının oluşturulmasını, genişletilmesini ve güçlendirilmesini desteklemek için ortaklarıyla birlikte çalıştı.

#33 - Sahel ve Batı Afrika Programı ile Etiyopya'da yaklaşık 406.000 hektarlık bozulmuş çevre sürdürülebilir bir şekilde yönetilerek yeşil ve verimli arazilere dönüştürülmüştür.

Hükümetler ve kuruluşlar doğal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi için çabalarını yoğunlaştırmalıdır. Çok ihtiyaç duyulan iklim eyleminin bir parçası olarak bozulmuş orman alanlarına ağaç dikmeliyiz.

Enerji tasarruflu ampullerin kullanımı, yalıtım ve tüketimin azaltılması gibi elektrik tasarrufu sağlayacak basit adımların atılması sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşmamızda önemli rol oynayacaktır.

#34 - Sahel ve Batı Afrika Programı ile Etiyopya'da yaklaşık 3,2 milyon kişi daha iyi suya erişim, daha fazla gıda güvenliği, daha yüksek verim ve çeşitlendirilmiş gelir kaynaklarından faydalanarak daha dirençli geçim kaynaklarına sahip olacaktır.

#35 - Dünya Bankası son yirmi yılda Çin ile birlikte çalışarak iklim değişikliğine katkıda bulunan 186 milyondan fazla binek aracın yıllık karbon emisyonuna eşdeğer bir miktarı aşamalı olarak ortadan kaldırmıştır2

Sürdürülebilirlik gelecek projeksiyonları

#36 - Su kıtlığı 2030 yılına kadar 700 milyon kişiyi yerinden edebilir 1

#37 - Yaklaşık 70 ülkede çocukluk dönemi bağışıklama programlarının kesintiye uğramasının Sahra-altı Afrika'da sıtma ölümlerinde %100 artışa neden olması beklenmektedir 1

#38 - Uzmanlar küresel sıcaklıkların 2100 yılına kadar 3,2°C'ye kadar artacağını öngörüyor 1

#39 - 2100 yılına kadar okyanus asitliğinde % 100-150 oranında bir artış öngörülmektedir ve bu artış tüm deniz yaşamının yarısını etkileyecektir 1

Hiç şüphe yok ki, dünya pandemi öncesine kıyasla daha fazla zorlukla karşı karşıya kalacaktır. Ancak, her insan bu zorluklara katkıda bulunmanın bir yolunu bulursa, bu zorlukların üstesinden gelinemez değildir. Yeşil ve temiz enerji kullanımından başlayarak, verimli su kullanımı.

Geri dönüşüm, plastik içecek şişelerinin ve plastik market poşetlerinin değiştirilmesi, CO2 emisyonlarının azaltılması ve çevreyi destekleyen sistemlerin benimsenmesi. Devlet hayati bir rol oynarken, su tasarruflu armatürlerin kullanılması gibi bireysel eylemler hayati kaynakların korunmasına ve daha sürdürülebilir bir geleceğin tercih edilmesine yardımcı olabilir.

İşletmeler ve kuruluşlar tarafından sürdürülebilir enerji ve su kullanımı yönünde atılacak her küçük adımın geniş kapsamlı etkileri olacaktır.

Callie Allen tutkulu bir çevreci ve kendini gezegen korumanın önemi konusunda farkındalık yaratmaya adamış bir yazardır. Çevre bilimi geçmişi ve doğa sevgisi ile Callie'nin yazıları, bilimsel gerçekleri kişisel deneyimleriyle zahmetsizce birleştirerek blogunu çevre bilincine sahip tüm okuyucular için büyüleyici bir bilgi kaynağı haline getiriyor. Callie'nin blogu, en son çevresel zorlukları tartışmaktan sürdürülebilir yaşamla ilgili pratik ipuçları sunmaya kadar, olumlu değişime ilham verme misyonunda çevrilmemiş hiçbir taş bırakmıyor. Callie'yi dizüstü bilgisayarında yazı yazmadığı zamanlarda harika dış mekanları keşfederken, lensiyle doğada nefes kesen anları yakalarken veya yerel koruma çabalarında gönüllü olarak çalışırken bulabilirsiniz. Callie, bulaşıcı coşkusu ve derin bilgisiyle okuyuculara bir fark yaratmaları ve sevgili gezegenimizi gelecek nesiller için korumaları konusunda ilham vermeyi umuyor.