Bambu Sürdürülebilir mi? Bambu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

  • Bunu Paylaş
Callie Allen

Yenilenebilir, sürdürülebilir kaynaklar söz konusu olduğunda, bambu sektörün favorisidir. Belki de onu özel kılan hızlı büyümesidir. Birleşik Krallık'taki bu harika bitkinin bir türü, en hızlı büyüyen bitki olarak Guinness dünya rekorunu elinde tutmaktadır. Ne kadar kullanışlı ve çevre dostu olursa olsun, bambunun sürdürülebilirliği sorgulanamaz.

'Fakir insanların kerestesi' olarak bilinen bambu, çok çeşitli insan ihtiyaçlarını karşılamak için uygulanabilir. Dünyanın birçok kırsal bölgesinde barınak, yiyecek ve yakıt kaynağıdır. Ve dünya küresel ısınmayla mücadele etmeye ve daha sürdürülebilir bir şekilde yaşamaya çalıştıkça, bambu daha da önemli hale geliyor.

Bambu çevre dostu ve sürdürülebilir mi? Aşağıda bu doğal kaynağın çevre dostu kimlik bilgilerini keşfediyoruz.

Bambu nedir?

Fotoğraf: Vicky T on Unsplash

Bambu bir çim türüdür. Odunsu bir bitki veya otsu bir çalı olarak büyüyebilir. Poaceae bambu ailesinin 115'ten fazla cinsi ve 1400 türü vardır. Tropikal, sub-tropikal ve ılıman bölgelerde yetişir. En fazla tür ve biyokütleyi Asya'da bulurken, bazı bambu türleri Amerika Birleşik Devletleri'nin güney kesimine özgüdür.

Daha fazlasını okuyun: Dünyanın Dört Bir Yanından 19 Farklı Bambu Türü

Bambu çok yıllık bir bitkidir, her zaman yeşildir. Çim hızla büyür, bazen günde 35 inç kadar. Bazı türler yaklaşık 130 ft yüksekliğe kadar büyüyebilir ve bambu dünyanın en hızlı büyüyen bitkisi olarak rekoru elinde tutar.

Bambu, rizom adı verilen yeraltı gövdeleri yoluyla çoğalır, bu da bitkilerin birbirine çok yakın büyüdüğü ve kümeler veya korular oluşturduğu anlamına gelir. Çoğu tür yaşamları boyunca yalnızca bir kez çiçek ve tohum ürettiğinden ve 12-120 yıl sonrasına kadar üretmediğinden, bambu çiçeklerini sık görmeyiz. Türlerin çoğu, senkronize tohum üretimi ile gregarious ile nadiren çiçek açar.

Bambu gövdesine culm denir ve dik durabilir veya hafif kemerli olabilir. Culm silindirik ve içi boştur; düğümler veya internodlar tarafından halkalı bölümlere ayrılır. Culm %10 iletken dokular, %40 lifler ve %50 parankimadan oluşur.

Bambu yapısı esas olarak damar demetlerinden oluşur, bu da onu doğal bir kompozit ve anizotropik malzeme yapar. Bambu lifi türden türe uzunluk bakımından farklılık gösterir.

Bambunun iki tür yaprağı vardır; bunlar doruk ve yaprak yaprağıdır. Her iki yaprak da farklı işlevleri yerine getirir. Yaprak yaprağı fotosentezle ilgilenirken, doruk yaprağı genç sürgün için koruma görevi görür.

Bambu sürdürülebilir mi?

Bambu bitkisi dünyada en çok sömürülen tarımsal kaynaklardan biri olabilir. Bunun nedeni yetiştirme kolaylığı ve yüksek endüstriyel değeri olabilir. Çoğu endüstriyel işlemde ağaçları veya plastiği bambu ile değiştirmek daha çevre dostudur. Ancak bir bambu ürününü sürdürülebilir yapan nedir? Hammaddenin sadece yenilenebilir, sürdürülebilir bir ürün olması mı, yoksaÜrünün çevresel etkisi de belirleyici bir faktör mü?

Bambuyu plastikle karşılaştırdığımızda, şüphesiz bambunun çevre için daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Asla çürümeyen plastik ürünlerin aksine, bambu ürünler organik maddeye dönüşür ve toprağı zenginleştirir. Bambu ürünlerle ilgili harika bir şey de, artık kullanışlı olmadıklarında onları kolayca kompost haline getirebilmenizdir.

Diş fırçaları, tabaklar, pipetler, şilteler ve hatta bambu güneş gözlükleri ve saatler, kısa bir süre kullandıktan sonra attığımız plastiğin yerini alan bambu ürünlere örnektir. Plastik atıklarımız çöp sahalarını doldurmakta ve okyanuslarımızda sorunlara neden olmaktadır.

İnsanlar ve vahşi yaşam plastik kirliliği nedeniyle tehlike altındadır. Bu nedenle bambudan yapılan alternatif ürünler çevre için iyidir. Bambu sadece çürümekle kalmaz, aynı zamanda tek seferlik kullanımı da engeller. Bambu pipetler gibi bazı bambu ürünleri birden fazla kez kullanabiliriz.

Bambu üretimine yönelik artan talep

Bambu üretimi çok kazançlıdır ve ağaç bazlı ürünlere alternatif bulma baskısı artmaya devam ettikçe değeri de artmaktadır. Bu, bambu çiftçilerinin daha da fazla bambu üretmesi gerektiği ve bunu yapmak için daha fazla araziye ihtiyaç duydukları anlamına gelir. Buradaki sorun, tarım için bol miktarda boş arazi olmamasıdır. Çiftçiler bambu yetiştirmek için mevcut doğal ormanları veya otlakları temizlemek zorundadırçevre dostu ürünlerin yapımında kullanılan işlenmemiş odun hamuru için tesisler.

Bu da yaban hayatı için habitat kaybına ve doğal ekosistem çeşitliliğinin azalmasına neden olur. Bambunun doğal yayılımının agresif doğası nedeniyle, bitkiyi monokültür dışında herhangi bir sistemde yetiştirmek zordur. Ve biliyoruz ki, monokültür tarım sisteminde biyoçeşitlilik zarar görür. Pandalar sadece bambu ile yaşayabilir. Diğer hayvanlar yaşayamaz. Bakteriler, mantarlar ve diğerHayvanlar beslenmek için biyolojik çeşitliliğe sahip bir yaşam alanına ihtiyaç duyarlar.

Çin'de bambu yetiştiriciliği konusunda kesin yasalar bulunmadığından, çiftçiler faaliyetlerini uygun gördükleri şekilde yürütmek zorunda kalıyorlar. Bambu kimyasal gübre gerektirmese de, çiftçilerin büyümeyi hızlandırmak için kimyasal gübre kullandıklarına dair kanıtlar var. Bambu için Çin'e bağımlı olan şirketler etik olmayan çiftlik uygulamalarının farkındalar. Ancak tedarik sistemi olabildiğince şeffaf değil. Bu nedenle kaynak bulmakta zorlanıyorlar100 etik olarak.

Eğer talep sürdürülebilir ve etik üretim kapasitesini aşarsa, bambu bir sorun haline gelebilir. Ancak, şirketler diğer alternatif kaynakları keşfederse, çevre için en iyisini yapmaya çalışırken bambuya aşırı bağımlılıktan kaçınabiliriz.

Seyahat milleri

Çin'in bambu üretimi, ticari ürünler için hammaddelerin çoğunu sağlamaktadır. Bu nedenle, İngiltere veya ABD'de belirli bir bambu ürünü üretseler bile, malzemeyi Çin'den ithal etme ihtimalleri yüksektir. Bu, bugün mevcut olan bambu ürünlerinin büyük bir yüzdesini Çin'den gönderdikleri anlamına gelir, bu da çok fazla seyahat mili demektir.

Nakliye kilometreleri, tedarik zinciri boyunca bir ürünün karbon ayak izine katkıda bulunur ve bu kadar uzun mesafe kat eden bambu ürünleri daha yüksek bir karbon ayak izine sahiptir. Yüksek karbon ayak izine sahip ürünler, emisyonlar küresel ısınmaya katkıda bulunduğundan çevre dostu olarak nitelendirilmez ve bu da elbette bambunun sürdürülebilirliğini zorlar.

Gerçekten doğal mı?

Bambu suni ipek, doğal bir kumaş olmadığı için ağır eleştirilere maruz kalmıştır. Bambu bazlı suni ipekin üretim süreci, sürdürülebilirliğini şüpheye düşüren şeydir. Bitki lifini suni ipek kumaşa dönüştürmek, karbon disülfür ve sodyum hidroksit gibi kimyasalların kullanıldığı kimyasal yoğun bir süreçtir. Karbon disülfür, beyne zarar verebilen ve bir kişinin sağlığını zayıflatabilen toksik bir maddedir.Sodyum hidroksit ise göz ve cilt alerjilerine neden olabilir.

İnsan işçilerin üretimle uğraşmak zorunda olduğu ve tekstil atıklarının genellikle nehirlere karıştığı bilgisiyle, eleştirmenler bu iki kimyasalın kombinasyonunu sağlık ve çevre açısından bir tehlike olarak görmektedir. Bununla birlikte, bazı markalar suni ipeklerini, atık ve kirliliği en aza indirerek sürdürülebilirliği artırdıkları kapalı döngü bir sistemde ürettiklerini iddia etmektedir.

2010 yılında Rekabet Bürosu, bambu kumaşların rayon veya viskon olarak etiketlenmesi talimatını verdi. Bunun nedeni, viskon kumaşı bambu bitkisinin selüloz lifinden yapmalarına rağmen, kumaşın esasen sentetik olmasıdır. Bununla birlikte, viskon giyecek olsaydınız, meşe veya kayın ağaçlarından yapılmış viskon mu yoksa bambudan yapılmış viskon mu giyerdiniz?

Bambunun ağaçlardan daha hızlı yenilendiğini unutmayın. Yetiştirme kolaylığı ve hızı açısından bitki organik pamuğu geride bırakıyor, ancak bambu tekstil ürünlerinin sürdürülebilirliğini iyileştirmek için daha yapılacak çok iş var.

Bazen bambu ürünleri üretmek için kimyasallar kullanıyorlar. Bu kimyasallar, ürünü neme maruz bıraktığımızda çürümeyi önleyebilir veya başka amaçlara hizmet edebilir. Bu nedenle, bambunun sürdürülebilirliği, üretimdeki kimyasal süreci tamamen ortadan kaldırmaz. Ancak, plastik veya demirden bir ürün yapmanın kimyasal sürecinin bambudan daha yoğun olduğuna şüphe yok.

Bambu gerçekleri

#1 - Bambu dünyadaki en yüksek büyüme hızına sahip bir bitkidir.

#2 - Bambu bir ottur, ağaç değil.

#3 - Bambu, uzunluğu boyunca yüksek gerilme mukavemetine sahiptir ancak genişliği boyunca daha zayıftır.

Pandalar

Fotoğraf: michael schaffler on Unsplash

Pandalar sadece bambu ile beslenirken, dağ gorilleri ve lemurlar da diyetlerinin bir parçası olarak bambu yerler. Bambu aynı zamanda Asya mutfağında da önemli bir lezzettir.

#4 - Bir pandanın beslenmesinin %99'u bambudan oluşur.

Pandalar her gün yaklaşık 26-84 kilo bambu tüketir ve bazı özel türlerle beslenirler. Pandaların önemli bir besin kaynağı olarak bambuya olan bağımlılığı, yaşam alanı kaybı yaşadıklarında onları zor bir duruma sokar. Tarlalar yayıldıkça, çiftçiler doğal bambu ormanlarını işgal edecek ve kar elde etmek için onları değiştireceklerdir. Elbette bu, pandalar ürünleri çiğniyorsa gerçekleşemez.

İlginç

#5 - Bambu, sert ve tuzlu kabuğu nedeniyle doğal olarak haşere kovucudur.

#6 - Kayıtlara geçen en uzun bambu 130 metre boyundadır.

#7 - Thomas Edison ilk başarılı ampulünde karbonize bambu filamenti kullandı.

Ünlü mucit Edison ve ekibi, bireysel olarak kontrol edilebilen akkor ampuller geliştirmek için 3.000'den fazla teori denedi. Işıkların ayrıca evlerde kullanıma uygun olması için o dönemde var olan ark ışıklarından daha az parlak olması gerekiyordu. Bu ampulün malzemeleri, tüm gelir gruplarındaki hanelere dağıtılacaksa uygun fiyatlı olmalıydı.

O ve asistanı, akkor ampul için filament olarak 6.000'den fazla bitki materyali denedi. Sonunda karbonize Japon bambusunda karar kıldı. Bambu, elektrik verildiğinde 1.200 saatten fazla çalıştı. Bambu kullanımı, Edison'un karbonize iplik kullanarak aynı akkor yöntemini geliştiren diğer mucitlerle yasal sorunlardan kaçınmasına yardımcı oldu.

Çin

#8 - Çin bambu endüstrisi yaklaşık 35 milyon kişiye istihdam sağlamaktadır.

Ayrıca, yetiştiriciliği emek yoğun olmadığı için çiftçiler ek gelir elde etmek için başka işler de yapabilmektedir. 2017 raporuna göre, Çin'de bambu üretimiyle uğraşan 7,55 milyon çiftçi bulunmaktadır3 .

#9 - Moso türleri Çin bambu üretimine hakimdir.

Moso çeşidi, Çin'in bambu endüstrisinde bir 'yıldız' olarak kabul edilir. Moso, iyi yenilebilir sürgünler ve yüksek odun verimi üretir. Hızlı büyüme ve genişleme oranına sahip türlerden biridir.

Çiçeklenme

#10 - Belirli bir bambu türünün tüm bitkileri, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar aynı anda çiçek açarlar.

1960'ların sonlarında dünya nadir görülen bir manzaraya, bir bambu türü olan Phyllostachys bambusoides'in çiçeklenmesine tanık oldu. İklim farklılıkları ve toprak koşullarından bağımsız olarak bitki, gözlemcilerin dünyanın dört bir yanında buldukları her yerde çiçek üretti. Bitkiler, hepsi ölmeden önce tohum yetiştirdi.

Bu türün yeni nesli henüz çiçek açmadı ve uzmanlara göre 2090 yılına kadar da açmayacak. Yıllar boyunca Çinli akademisyenler bu türün çiçeklenme döngüsünün kaydını tuttu. En eski kayıtları Phyllostachys Bambusoides'in M.S. 999'da ve daha sonra 1114'te çiçek açtığını gösteriyor. Japonlar ise 1700'lerde ve 1840'larda çiçek açtığını kaydetti.

Diğer türlerin de kendilerine özgü senkronize çiçeklenme ve tohumlama zamanları vardır, bazıları 32 yıl kadar uzundur. Bilim adamlarının önerdiği bir açıklama, bambu bitkisinin bunu yok olmaya karşı bir savunma olarak yaptığıdır. Bir ekolojist olan Daniel Janzen, senkronize tohumlamanın bir tohum bolluğu yarattığını öne sürdü. Bu bolluk o kadar fazladır ki, domuzlar, sıçanlar ve kuşlar gibi tohum avcıları yedikten sonra biledoldurduklarında, bir sonraki nesli devam ettirmek için hala yeterince hayatta kalan tohum olacaktır.

Bambu ne kadar yararlıdır?

İnsanlar eski çağlardan beri bambuyu çeşitli amaçlar için kullanmıştır ve günümüzde de geçerliliğini korumaktadır. Birçok yeşil işletme için bambu değerli bir hammaddedir. Ağaçların aksine bambu, türüne bağlı olarak 3-5 yıl içinde olgunlaşır. Çin'deki kereste baskısının hafifletilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Bambu bitkileri karbondioksiti ağaçlardan daha iyi emer ve %35 daha fazla oksijen üretir. Araştırmalar bir hektar bambunun bir yılda yaklaşık 12 ton CO2 emebileceğini göstermektedir. Karbon emisyonları artmaya devam ederken, plastiğe alternatif olan ve yaratmak yerine emen malzemeler kesinlikle kazanmaktadır.

Ayrıca, lifli kök ağı toprağı bir arada tutmaya ve toprak erozyonunu önlemeye yardımcı olur. Bu nedenle, yamaçlara veya sele eğilimli alanlara bambu dikmek toprak kaymalarını önlemede çok etkilidir.

Çevre dostu bir malzeme mi?

Üreticiler, kaliteli kağıt, bambu tuvalet kağıdı ve çevre dostu tuvalet kağıdı karışımları yapmak için bambu liflerinden elde edilen hamuru kullanmaktadır. Yumuşak ve sert ağaçlarla neredeyse aynı olan %40-50 a-selüloz içerir. Bu da onu kağıt hamuru ve kağıt endüstrisi için daha sürdürülebilir bir hammadde haline getirir.

Günümüzde sıfır atık yaşam tarzını benimsemek isteyen kişiler plastik yerine pipet, diş fırçası ve diğer bambu ürünlerini kullanabilmektedir.

Çevreye duyarlı şirketler de eko-ürün ambalajı üretmek için bambu kullanmaktadır. Bambu, bakir ağaçlardan yapılan kağıda sürdürülebilir bir alternatiftir, çünkü kağıdı eninde sonunda çöpe atarız. Ağaçların büyümesi daha uzun sürer ve bambuya göre daha fazla alan ve su gerektirir. Ve ambalaj söz konusu olduğunda, çevre dostu, biyolojik olarak parçalanabilen bir ambalaj plastiğe üstün gelir.

Yapı malzemesi olarak

Fotoğraf: Eric BARBEAU on Unsplash

Bu çok yönlü ürün, güçlü ve uzun ömürlü sürdürülebilir bir malzeme olduğu için doğal yapılarda da çok faydalıdır. Büyük bambu sapları sallar, evler ve yer döşemeleri için kalaslar sağlar. Afrika ve güneydoğu Asya'da yaygın bir manzara olan iskele görevi gören bambu saplarını inşaat alanlarında bulabilirsiniz.

Bambunun yapı malzemesi olarak kullanılması yeni bir yenilik değildir. İnsanlar eski çağlarda tüm evleri inşa etmek için yerel bitkileri kullanmışlardır. 1980'lerde yapı malzemesi, özellikle de kereste sıkıntısı yaşanmıştır. Bu durum, yapı malzemesi olarak bambuya olan ilginin yeniden artmasına yol açmıştır. Bambuyu sütunlar, yapısal duvarlar, kapılar, pencereler, çatılar ve bambu döşeme yapmak için kullanabiliriz.

İnşaat için doğal bir malzeme olarak yararlı olan yaklaşık 20-38 bambu türü vardır. Moso, Guada ve Dev bambu en güçlü ve en belirgin olanlarıdır1 .

Yerel zanaatkârlar bambudan bastonlar, olta kamışları, kovalar, sepetler ve mutfak eşyaları üretmektedir. Bambu kazıklar bahçecilik için de harikadır ve sapları su borusu olarak kullanışlıdır. İnsanlar ayrıca kümes hayvanları kümesleri, köprüler, mobilyalar yapmak için ve ana inşaat sektöründe bambu kullanmaktadır.

Kumaş ve Bambu Tekstiller

Tekstil endüstrisindeki bazı üreticiler bambu giysiler üretmek için bambu bitki liflerini kullanmaktadır. Pamuktan daha yumuşaktırlar ve ipek gibi hissettirirler ancak ipek veya kaşmirden daha ucuz olabilirler. Bambu suni ipek ve bambu keten kumaşlara örnektir. Bambu kumaşlar piyasaya ilk girdiğinde, savunucuları bunları ipek, pamuk ve polyestere çevre dostu bir alternatif olarak sattılar.

Bambu kumaş yapmak için fabrika ya mekanik ya da kimyasal bir üretim süreci kullanıyor. Kimyasal süreçte, bambu hamurunu çözmek için kimyasal bir çözelti kullanıyorlar ve ardından kimyasal olarak katılaşmış bir iplik üretmek için bir düzeden geçiriyorlar. Çevre dostu alternatifler mevcut olsa da, kimyasal işleme ve endüstriyel tekstil üretimi sırasında düzenli olarak toksik kimyasallar kullanılıyor.

Mekanik işlemle bambu keteni üretmek için üreticiler sapları eziyor ve doğal enzimler yardımıyla odun hamurundan elyafı çıkarıyor. Daha sonra elyafı temizliyor ve iplik haline getiriyorlar. Bu keten çevre dostudur, ancak emek yoğun üretimi onu pahalı hale getirmektedir.

Sonuç, pijama, boxer şort, çorap, banyo havlusu ve daha fazlası dahil olmak üzere giysi yapımında kullanılan bambu viskoz ve liyosel bambu gibi bir dizi bambu kumaştır.

Bambu kumaş sürdürülebilir mi? Bambu kumaş ve sürdürülebilirlik hakkında daha fazla bilgi edinin

Gıda ve Enerji

Bambu aynı zamanda bir enerji kaynağıdır. İnsanlar hasat edilen bambuyu doğrudan ateş yakmak için kullanmakta ya da mangal kömürüne dönüştürmektedir. Yemek pişirmenin yanı sıra insanlar aktif bambu kömürünü yerel bir dezenfektan, arındırıcı ve deodorant olarak kullanmaktadır. Bu kömürün yüksek teknoloji endüstrisinde de uygulamaları vardır. Bir proje, yüksek performanslı kumaş dokumak için bu kömürden özel bir polimer üretmiştir.

Asya'nın bazı bölgelerinde bambu bir besin kaynağıdır ve tohumları ile filizleri yenir. Bazı Çin mutfaklarında genç bambu filizleri sebze, tohumları ise tahıl olarak tüketilir. Bambu yemekleri düşük yağ ve kalori içeriğine sahiptir, ancak lif ve potasyum açısından zengindir. Bazı bambu türleri renkli ve güzeldir ve çevreye büyük güzellik katarlar.

Bambunun diğer kullanım alanları

Bambu bazı kültürler için önemlidir. Bazı Asya ülkelerinde insanlar deprem sırasında bambu bahçelerine koşarlar çünkü bunun güvenlik ve iyi şans sağladığına inanırlar. Gelenekselciler bambu kullanarak flüt, ukulel ve ksilofon gibi yerel müzik aletleri yaparlar.

Bambunun bir başka eski kullanımı da halk tıbbıdır. Geleneksel Çin tıbbı, akciğer ve mide ısısını tedavi etmek ve balgamı temizlemek için bambudan yapılan tedavileri kullanır 2 .

Bambu yetiştiriciliği

Bambu doğal olarak Afrika, Amerika, Asya ve Okyanusya'nın ılıman bölgelerinde yetişir. En yoğun bambu plantasyonlarını ve türlerini Asya'da bulabiliriz. 2018 yılında Asya-Pasifik bambu pazarı, küresel bambu gelirinin %60'ından fazlasını oluşturdu. Uzmanlar, küresel bambu pazarını 2018 yılında 68,8 milyar ABD doları olarak değerlendirdi ve 2019'dan 2025'e kadar %5,0'lık bir YBBO ile artmasını bekliyoruz. 2019 yılında72,10 milyar ABD Doları değerindeydi.

Çin en büyük bambu üreticisi ve ihracatçısı konumundayken, Avrupa dünyadaki bambu ürünlerinin %38'ini tüketmektedir. Bu da Avrupa'yı en büyük bambu ithalatçısı yapmaktadır4 .

Hızlı büyüyen çim, maksimum verim elde etmek için gübre, herbisit veya pestisitlere ihtiyaç duymaz. Çok fazla suya ihtiyaç duymaz ve çeşitli toprak ve iklim koşullarına uyum sağlayabilir. Yağış modelleri, bambu türlerinin dünya genelindeki dağılımını etkiler.

Bambu tarımı emek yoğun değildir, çünkü bitki kök sisteminden yeniden büyür, bu nedenle her hasattan sonra yeniden ekim yapmaya gerek yoktur. Bir hektar bambu yılda 30 ton ürün verebilir.

Doğru yönetimle, bambu plantasyonları toprağı ve yerel iklimi iyileştirebilir.

Sonuç

Bambu her zaman ve her yerde sürdürülebilir mi? Hızlı büyüme oranı bu eşsiz çimi son derece sürdürülebilir kılmaktadır. Ağaçlardan daha fazla CO2 tutmakta ve toprak kaybını önlemeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca anti-mikrobiyal, hipoalerjenik ve biyolojik olarak parçalanabilir.

Birçok marka bambuyu orman ağacı kaynaklarının korunmasında ve plastik ürünlerin yerini almasında faydalı bulmuştur. Ancak, kaynağına ve üretimine bağlı olarak, bambuyu hammadde olarak kullanan şirketlerin sürdürülebilirliğini artırmak için ele alması gereken sorunlar vardır. Bu zorluklar bambunun fosil yakıt ve keresteye alternatif olma potansiyelini ortadan kaldırmaz.

Callie Allen tutkulu bir çevreci ve kendini gezegen korumanın önemi konusunda farkındalık yaratmaya adamış bir yazardır. Çevre bilimi geçmişi ve doğa sevgisi ile Callie'nin yazıları, bilimsel gerçekleri kişisel deneyimleriyle zahmetsizce birleştirerek blogunu çevre bilincine sahip tüm okuyucular için büyüleyici bir bilgi kaynağı haline getiriyor. Callie'nin blogu, en son çevresel zorlukları tartışmaktan sürdürülebilir yaşamla ilgili pratik ipuçları sunmaya kadar, olumlu değişime ilham verme misyonunda çevrilmemiş hiçbir taş bırakmıyor. Callie'yi dizüstü bilgisayarında yazı yazmadığı zamanlarda harika dış mekanları keşfederken, lensiyle doğada nefes kesen anları yakalarken veya yerel koruma çabalarında gönüllü olarak çalışırken bulabilirsiniz. Callie, bulaşıcı coşkusu ve derin bilgisiyle okuyuculara bir fark yaratmaları ve sevgili gezegenimizi gelecek nesiller için korumaları konusunda ilham vermeyi umuyor.