Kişisel İnzivaya Çekilin, Zaman Ayırmak İçin Bir Rehber

  • Bunu Paylaş
Callie Allen

Oldukça hareketli hayatınıza en son ne zaman ara verdiniz? Günümüzün hızlı tempolu dünyasında, kişisel zamanımızın tadını çıkardığımızı varsaymak çok kolay ama aslında öyle değil. Bütünsel esenlik için hayata "ara vermeye" ve arada bir kişisel bir inzivaya çekilmeye istekli olmalıyız.

Kişisel İnziva Nedir?

Kişisel inziva bir tatildir, zorlu yaşam tarzınızdan uzaklaşmaktır. Ancak ticari tatillerin aksine, kişisel inziva daha az şey yapmak ve daha çok şey deneyimlemekle ilgilidir.

Zihninizi boşaltmanız, daha az endişelenmeniz ve çevrenizi dikkatli bir şekilde deneyimlemeniz için bir zamandır. İç gözlem yapma, mevcut yaşam tarzınızı ve bunun faydalarını ve dezavantajlarını değerlendirme zamanıdır.

Kişisel inzivalar kendimizle yeniden bağlantı kurmamıza yardımcı olur.

Neden Kişisel İnzivaya Çekilmeyi Düşünmelisiniz?

Günlük hayatınızı görevler ve beklentilerden oluşan kontrol listeleriyle geçirdiğinizde, nasıl hissettiğinizle bağlantınızı kaybetmeniz kolaydır. İyi bir günün ölçüsü, o günün size nasıl davrandığı değil, neleri başarabildiğinizdir.

Ayrıca, boş zamanlarımızı elektronik cihazlarımızdan gelen simülasyonlarla doldurmamız da yardımcı olmuyor. Televizyon günlük yaşamın temel bir parçası haline geldiğinden beri, kendi kendimize düşünmekten yeterince uzaklaştık. Bugün, herkesin zihni iç gözlem yapmaya doğru her dolaştığında kendilerini yatıştırmak için akıllı telefon şeklinde kişisel bir bebek bakıcısı var. Bununla ilgili sorun şu ki, artık kendimizi kontrol etmiyoruzkendimizi.

Bu nedenle kişisel bir inzivaya çekilmek, kendinize öz sevginizi ifade etmenin en iyi yollarından biridir. Elbette en iyi gerçeklik, günün her saatinde kendinizle dikkatli kontroller yaptığınız gerçekliktir. Ancak bu, çoğumuz için gerçekten gerçekçi değildir. Okullarımız, mesleki kurslarımız, işlerimiz, yan projelerimiz ve daha fazlası var. Bazen en iyi şekilde yararlanmak için nasıl hissettiğimizi görmezden gelmek önemlidirişimizi yapmak için günümüzü harcıyoruz.

Kişisel bir inzivada, kişisel zamanınıza mal olan her şeyden uzaklaşmak için bilinçli bir çaba sarf edersiniz. Kişisel inzivaya çekilerek, zihninizin ve genel yaşamınızın kalitesini artırırsınız. Zaman ayırmayı anlamaya ve bundan yararlanmaya yönelik kişisel inziva rehberimiz için okumaya devam edin.

İlgili: Sağlıklı bir zihne ve sağlıklı yaşam yolculuğunuza ilham vermek için ruh sağlığı alıntıları ve farkındalık alıntılarından oluşan seçkimize göz atın.

Peki Kişisel İnzivalar İşe Yarıyor mu?

Kişisel düzeyde, hepimiz yoğun hayatlarımızdan uzaklaşmayı seçmenin genellikle kendimizi daha iyi hissetmemizi sağladığını biliyoruz. Kişisel inzivalar sağlıklı yaşam turizmi endüstrisine girdiğinden, araştırmacılar genellikle bunun faydalı olup olmadığını belirlemek için çalışırlar.

Biyomedikal araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışma, katılımcıların bir haftalık bütünsel bir kişilik inzivasına çekildiklerinde, altı haftaya kadar sağlık ve zindelik faydalarından yararlandıklarını ve bunları sürdürdüklerini göstermektedir 2 .

Bir başka araştırmacı grubu ise, sağlıklı yaşam amaçlı inzivalara ilişkin 23 çalışmayı sistematik olarak gözden geçirmiştir 4. Sonuçlar, tüm çalışmaların, inzivaların hemen sonrasından beş yıl sonrasına kadar değişen sürelerde inziva sonrası sağlık faydaları bildirdiğini göstermiştir.

Kişisel deneyimlerden ve klinik raporlardan, kişisel bir inzivaya çekilmenin gerçekten de yararlı olduğunu görebiliyoruz. Kişisel bakım için zaman ayırmayı seçmek, yaşam kaliteniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.

İnzivaya Çekilmenin Faydaları Nelerdir?

Fotoğraf: Simon Rae on Unsplash

Kişisel bir inzivaya çekilmenin faydaları şunlardır:

Sağlığın iyileştirilmesi

Araştırmacılar, inzivaya çekilmenin bireylerin sağlığını iyileştirebileceğini gözlemlemiştir. İş ve ilişkilerden kaynaklanan baskının tamamen ortadan kalkması, yeterli dinlenme ile birleştiğinde sağlığınıza fayda sağlayabilir.

Sağlığa odaklanan inzivalar vücut bakımları, masajlar, yoga ve tıbbi danışmanlık gibi aktiviteleri içerir. Ya da sadece derin nefes almak için ayrılan zamanın vücudu rahatlattığı ve zihni temizlediği kanıtlanmıştır 3 .

Daha iyi ruh sağlığı

İnzivalar size gerçekten dinlenmek, zihninizin basıncını azaltmak ve öz değerlendirme yapmak için zaman tanır. Bir inzivadan daha net ve daha dengeli bir zihniyetle çıkabilirsiniz.

Hayatınızda bir dönüm noktasında olduğunuzda kişisel bir inzivaya çekilmek için zaman ayırmak, net bir karar vermenize yardımcı olabilir. Yakın zamanda yapılan bir çalışmanın sonuçları, psikolojik ölçümlerde önemli iyileşmeler olduğunu göstermiştir.

Daha yüksek esneklik

Hayatın kaosuyla sürekli mücadele etmek içsel gücümüzü yıpratabilir ve bizi tükenmişlik halinde bırakabilir. Motivasyonumuzun eksik olduğunu ve hayat amacımızın belirsiz olduğunu hissedebiliriz.

İnziva, zihnimizi yeniden canlandırmak ve yenilemek için bir yoldur. İnsan hizmetleri profesyonelleri üzerinde yapılan bir araştırma1, inzivanın farkındalığı, dayanıklılığı ve öz sevgiyi artırmanın umut verici bir yolu olduğunu göstermiştir.

Yaşam için daha iyi bir takdir

İnzivaya çekilmenin bir diğer avantajı da gözlerinizi ve zihninizi açarak yaşamı ve doğayı daha iyi takdir etmenizi sağlamasıdır. Yalnızlık size başkalarıyla olan ilişkileriniz hakkında bir fikir verebilir. Bu, hafife alınan veya fazla ciddiye alınan ilişkileri ortaya çıkarabilir. İnzivaya çekildiğiniz yeri doğanın içinde bir yerde gözlemlemek doğayla yeniden bağlantı kurmanıza yardımcı olabilir5 .

Kendinizi güneş ışığı, gece gökyüzü ve çok daha fazlası gibi şeyler için yeni bir takdirle bulabilirsiniz. Benzer şekilde, ruhani inzivalar hayatınızdaki anlamla bağlantı kurmanıza yardımcı olabilir.

Değişim için fırsat

Kişisel inzivalar, bireyin yaşamında dönüşüm için bir fırsat sağlar. İnziva sırasında gözlemlenen bazı olumlu uygulamalar, sizi daha iyi bir insan yapan yaşam boyu alışkanlıklara dönüşebilir.

Araştırmacılar, inzivalar sırasında kazanılan esenlik iyileştirmelerini 6 haftaya kadar sürdürebileceğinizi kanıtlamıştır. Bir inziva, nasıl yaşadığınıza dair eleştirel ve dürüst bir değerlendirme yapma şansı sunar. Değerlendirmenizden memnun değilseniz, hayata yaklaşımınızı değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

İnziva Merkezi mi, Evde İnziva mı?

Kişisel bir inzivaya çekilmeye karar verdikten sonra, bir sonraki soru şudur: "İnziva için nereye gideceğim?" En yaygın iki seçenek evde ya da bir inziva merkezindedir.

İnzivaya çekileceğiniz yerin seçiminde önemli bir faktör, huzur ve mahremiyet güvencesi olmalıdır. Evinizi kişisel bir ruhani inziva deneyimi için hazırlamaya, çevrenizi temizlemek ve düzenlemekle başlamalısınız.

Düzenli bir alana sahip olmak meditasyon, kişisel bakım ve diğer planlı faaliyetlere konsantre olmayı kolaylaştıracaktır. Ayrıca, temiz bir inziva alanı daha iyi bir sağlığı teşvik edecektir. Bunları evinizde kolayca başaramayacağınızı düşünüyorsanız, gidebileceğiniz birkaç yer var.

Bu yerlerden bazıları özel sağlıklı yaşam inziva merkezleri, diğerleri ise mini bir inzivaya çekilebileceğiniz dinlenme noktalarıdır. Google'da "yakınımdaki kişisel inziva merkezleri" şeklinde basit bir arama yaparak yakınınızda bir tane bulabilirsiniz.

Yerleşik bir kişisel inziva merkezi seçmek, saygın guruların veya öğretmenlerin yardımıyla rehberli bir ruh arama deneyimi seçeneği sağlayabilir.

Sahile gidebilir, bir gölü veya bahçeyi ziyaret edebilir veya ormanda kamp yapabilirsiniz. Dağlarda, kırsal alanlarda vb. inziva tesisleri olan kutsal alanlar, manastırlar ve topluluklar vardır. Bunların çoğu, kişisel inzivanız için alanın yanı sıra meditasyon dersleri veya bütünsel terapiler gibi sağlıklı yaşam disiplinlerinin çeşitlerini sunar. Ya da belki de sadece şehrin uğultusundan uzakta zaman geçirmek istersinizküçük bir kasabada.

İnzivaya çekilmek için çok para harcamanıza gerek yok. Küçük bir bütçeyle ya da hiç bütçe ayırmadan zaman zaman evinizde inzivaya çekilebilirsiniz.

Kişisel İnzivanızdan En İyi Deneyimi Nasıl Elde Edebilirsiniz?

Fotoğraf Taylor Simpson tarafından Unsplash üzerinde

Her zaman yapılacak işler vardır ve önemli işleri başıboş bırakarak izin almak, elde etmeyi umduğunuz huzurlu ve ferahlatıcı zamanı bozabilir. Bu nedenle, kişisel inzivanızın çalan telefonlar veya vicdan azabıyla kesintiye uğramamasını sağlamak için yapılacak ilk şey, görevlerinizi ehil ellere devretmektir.

İşte zamanınızı maksimum kazanç için harcamanıza yardımcı olacak bazı kişisel inziva fikirleri.

Planlama

Aktivitelerinizi esnek bir programla planlamak da kaçamağınızın faydalarını en üst düzeye çıkarmanın harika bir yoludur. Programınızı oluştururken fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak uyarıcı aktivitelere yer verin. Ruh arayışı için öncelikli olduğunu düşündüğünüz aktiviteleri gerçekleştirmenin yanı sıra eğlenceli ve rahatlatıcı bir şeyler de yapın.

Uzun yürüyüşler yapabilir, yüzmeye gidebilir, piknik yapabilir, müzik dinleyebilir ve daha pek çok şey yapabilirsiniz. Uzakta birkaç gün geçirmeyi planlıyorsanız, eğlenceli bir şeyler yapmak zihninizi tazeleme yolculuğunuzun bir rutine girmemesini sağlamanın bir yolu olabilir.

Seçiminiz ne olursa olsun, gündelik hayattan uzaklaşmak için kendinize yeterince zaman ayırdığınızdan emin olun. Yerleşmek için zaman ayırın ve kendinize düşünmek ve rahatlamak için yeterince zaman verin.

Hedef belirleme

Kendiniz için bir hedef belirlemek, inzivaya neden zaman ayırdığınıza dair odağınızı kaybetmemenizi sağlar. Hedefler çok sayıda veya karmaşık olmamalıdır; "Öz bakım pratiği yapmak istiyorum" veya "Farkındalık pratiği yapmak istiyorum" kadar basit olabilir.

Ya da sadece nerede olduğunuzu ve bir sonraki adımın ne olduğunu düşünmek için zaman ayırmak veya belki de sadece düşünmek için zaman ayırarak kendi hızınızda kişisel bir dönüşüm gerçekleştirmek için kendinize alan tanımakla ilgili olabilir. Ya da daha derin bir şifa ve yapılandırılmış bir program arıyor olabilirsiniz,

Bir hedefinizin olması, inziva yeri ve faaliyet seçiminde size yol gösterecek, kendinize odaklanmanızı ve uygun şekilde zaman geçirmenizi sağlayacaktır.

Anı yakalamak

Günlük tutmak, kendi kendinize yaptığınız inzivadan en iyi sonuçlarla çıkmanıza da yardımcı olabilir. Nasıl mı? Düşüncelerinizi ve hedeflerinizi yazmak, sorunlara yeni bir bakış açısı getirmenizi sağlayabilir. Ayrıca daha derin bir iç gözlem yapmanıza yardımcı olabilir ve size daha iyi bir netlik hissi verebilir (başlamanız için günlük istemleri listemize göz atın).

Bedene ve zihne iyi bakmak

Doğru zamanlarda besleyici yiyecekler yemek, inzivanız sırasında enerjinizi yüksek tutmanızı ve sağlıklı kalmanızı sağlayacaktır. Sürekli açlık, inzivanızdan en iyi şekilde yararlanmak için ihtiyaç duyduğunuz bilinçli yaşam tarzı için iyiye işaret değildir.

Açlık ve yetersiz beslenme meditasyon, okuma ve diğer temel faaliyetlere tam konsantrasyon sağlama becerinizi sınırlayabilir.

Sonuç

Hayat zorludur ve herkes bu zorluklardan payına düşeni alır. Bunalmış ve içsel benliğinizden kopmuş hissetmeniz mümkündür. Kesintiye uğramadan sessizce düşünmek için biraz kişisel zaman ayırmak, huzuru bulmanıza ve yeniden ayağa kalkmanıza yardımcı olabilir.

Kişisel inzivaya çekilmenin birçok faydası vardır ve bunu çok az bir bütçeyle veya hiç bütçe ayırmadan yapabilirsiniz. Çevrenizde kişisel inziva merkezleri bulabilir veya bunu evinizde uygulayabilirsiniz.

Yapmanız gereken tek şey, kendinize zaman ayırmanın bencillik olmadığını anlamaktır. Bu, herkes kadar güçlü olmadığınız anlamına da gelmez. Bu sadece, her zamanki rutininize bir ara vermenin ve kendinizi kontrol etmenin zamanının geldiği anlamına gelir.

Zihninizi yenilemek veya hayatınızı değiştirmek için ilham almak için ihtiyacınız olan şey kişisel bir inziva olabilir. İnzivalar, günümüz dünyasında stresle başa çıkmanız ve hayatınızda denge bulmanız için en iyi yoldur.

Callie Allen tutkulu bir çevreci ve kendini gezegen korumanın önemi konusunda farkındalık yaratmaya adamış bir yazardır. Çevre bilimi geçmişi ve doğa sevgisi ile Callie'nin yazıları, bilimsel gerçekleri kişisel deneyimleriyle zahmetsizce birleştirerek blogunu çevre bilincine sahip tüm okuyucular için büyüleyici bir bilgi kaynağı haline getiriyor. Callie'nin blogu, en son çevresel zorlukları tartışmaktan sürdürülebilir yaşamla ilgili pratik ipuçları sunmaya kadar, olumlu değişime ilham verme misyonunda çevrilmemiş hiçbir taş bırakmıyor. Callie'yi dizüstü bilgisayarında yazı yazmadığı zamanlarda harika dış mekanları keşfederken, lensiyle doğada nefes kesen anları yakalarken veya yerel koruma çabalarında gönüllü olarak çalışırken bulabilirsiniz. Callie, bulaşıcı coşkusu ve derin bilgisiyle okuyuculara bir fark yaratmaları ve sevgili gezegenimizi gelecek nesiller için korumaları konusunda ilham vermeyi umuyor.