Kağıt Biyolojik Olarak Parçalanabilir mi? Kağıt Atıkları Hakkında Her Şey

  • Bunu Paylaş
Callie Allen

Yüzyıllar boyunca kâğıt üzerine yazı yazmak ve yazı yazmak en önemli iletişim yöntemlerinden biri olmuştur. Kâğıdı aynı zamanda çeşitli ürünler için ambalaj yapımında da kullanıyoruz. Çoğu insan kâğıt eşyaların ve ambalajların çevre için plastiklerden daha güvenli olduğunu düşünüyor. Örneğin, kâğıt bardaklar genellikle biyolojik olarak parçalanmayan plastik bardaklardan daha sürdürülebilirdir.

Bununla birlikte, çevredeki kağıt atık seviyesine bakıldığında merak edilebilir. Bir öğenin veya ürünün çevre için güvenli olması için geri dönüştürülebilir, biyolojik olarak parçalanabilir veya kompostlanabilir olması gerekir. Peki, kağıt biyolojik olarak parçalanabilir mi? Çeşitli kağıt türleri biyolojik olarak parçalanabilir mi?

Cevap hem evet hem de hayır. Kağıt biyolojik olarak parçalanabilir. Ancak bazı kağıt türleri biyolojik olarak parçalanamaz.

Bu makale biyolojik olarak parçalanabilir, kompost ve geri dönüşümün anlamlarını araştırıyor. Düzenli olarak kullandığımız bazı kağıt türlerini açıklarken, kağıt biyolojik olarak parçalanabilir mi sorusuna cevap veriyor.

Kağıt biyolojik olarak parçalanabilir mi?

Fotoğraf: Etienne Girardet on Unsplash

İnsanlar sıklıkla merak eder, kağıt biyolojik olarak parçalanabilir mi? Evet, kağıt temel haliyle biyolojik olarak parçalanabilir. Yani plastik işlem, kaplama veya içerik içermeyen kağıt. Bu nedenle, plastik bardaklara veya plastik ambalajlara alternatif olarak kağıt ürünlerin kullanılması tavsiye edilir. Kağıt biyolojik olarak parçalanabilir çünkü organik bitki materyallerinden elde edilir. Ayrıca kağıt geri dönüştürülebilir ve kompostlanabilir.

Kağıt lifleri geri dönüştürülemez noktaya gelmeden önce kağıdı 7 defaya kadar geri dönüştürmek mümkündür. Ancak, kağıdın ayrışması biraz zaman alır. Ayrışması yüzlerce yıl süren biyolojik olarak parçalanabilir plastiklerin aksine, biyolojik olarak parçalanabilir kağıt iki ila altı hafta sürer.

Biyolojik olarak parçalanabilen kağıt ürünleri, kimyasal veya plastik içermeyen her ortamda ayrışabilir. Kağıdı kompostlamak kolaydır. Kompost yığınınıza kağıt ekleyebilir ve biyolojik ayrışmayı hızlandırmak için koşulları kontrol edebilirsiniz.

Kağıdı kompostlamak için yeterli su, ısı, oksijen ve neme ihtiyacınız vardır. Kompost yığınına solucan da ekleyebilirsiniz çünkü solucanlar kağıt gibi biyolojik olarak parçalanabilen atıkları yemekten hoşlanırlar.

Biyolojik olarak parçalanabilen kağıtlar ofis baskı kağıdı, tuvalet kağıdı ve parçalanmış kağıttır. Kendi kompost kutunuza veya geri dönüşüm kutunuza sahip olmak kağıt israfını önlemeye yardımcı olur. Bu nedenle, tuvalet kağıdı ve kartonu uygun şekilde atmak kağıt israfını önlemeye yardımcı olur.

Biyobozunur ve Kompostlanabilir ve Geri Dönüştürülebilir Ürünler

Fotoğraf SHVETS prodüksiyon tarafından

Hepimiz biyolojik olarak parçalanabilir, geri dönüştürülebilir ve ayrıştırılabilir terimlerini çeşitli zamanlarda duymuşuzdur. Ancak, bazen bu terimleri birbirinin yerine kullandığımız için her bir terimi ayrı ayrı ele alalım.

Biyolojik olarak parçalanabilen malzemeler, elementler, bakteriler ve diğer canlı organizmalarla etkileşimleri nedeniyle doğal olarak parçalanabilir. Biyolojik olarak parçalanabilen malzemeler 180 gün içinde parçalanır. Bu maddeler parçalandığında çevreye zarar vermezler.

Kompostlanabilir bir ürün, toprak için besin maddesine dönüşebilen organik malzemelerden yapılır. Gıda atıkları en yaygın kompostlanabilir malzemedir, ancak ölü çiçekleri, saf pamuktan yapılmış ürünleri ve işlenmemiş ahşabı da kompostlayabilirsiniz. Kompostlanabilir ürünler çevre için mükemmeldir çünkü işlenmeden doğal olarak parçalanırlar.

Yeterli oksijen varsa ve havanın tüm alanlara ulaşmasını sağlamak için yığını hareket ettirirseniz, atıkları evinizde kompostlayabilirsiniz.

Geri dönüştürülebilir öğeler hammadde olarak yeniden kullanılabilir veya bunları başka bir şeye dönüştürebilirsiniz. Örneğin, cam, kağıt, alüminyum folyo ve teneke kutular ve plastik gibi diğer öğeleri geri dönüştürebiliriz. Dünyanın farklı bölgelerinde piller, e-atıklar veya elektronik cihazlar gibi normal ve özel öğeler için geri dönüşüm düzenlemeleri vardır.

Daha fazla okuma: Biyobozunur ve Kompostlanabilir - Aralarındaki Fark Nedir?

Kağıdın Üretim Süreci

Kağıdın üretim süreci yüzyıllar boyunca aynı kalmıştır. İpek, pamuk, bambu, ahşap, kenevir, keten, buğday samanı ve şeker kamışı atıkları gibi herhangi bir elyaftan kağıt yapabilirsiniz. Şimdi, üreticiler çoğunlukla ahşap ve geri dönüştürülmüş kağıt ürünlerinden kağıt üretiyorlar.

Çoğu kişi kâğıdın ipeğe alternatif olarak Çin'e özgü bir icat olduğuna inanmaktadır. Eski zamanlarda kâğıt üretmek için makine yoktu. Bunun yerine her seferinde bir yaprak kâğıt yapıyorlardı. Kâğıdın boyutu, yaprağı bir stok kazanından kaldırmak için kullanılan kalıba ve çerçeveye bağlıdır.

Odun yongalarından kağıt hamuru üretmek, kağıt üretim sürecinin ilk adımıdır. Kağıt üretimi için birincil hammaddedir. Kağıt hamuru oluşturmak için kullanılan iki yöntem kimyasal hamurlaştırma ve mekanik hamurlaştırmadır. Kimyasal hamurlaştırma, bitki materyallerinin hücre duvarlarındaki karmaşık organik polimeri farklı kimyasal bileşiklerle parçalar.

Bu kimyasal bileşikler arasında sodyum hidroksit ve sodyum sülfür bulunur. Kimyasal hamurlaştırma daha yüksek kaliteli kağıtlar üretir ve mekanik hamurlaştırmadan daha pahalıdır. Mekanik hamurlaştırma, lignoselülozik malzemeleri azaltmak için mekanik yöntemler kullanan bir kağıt üretim sürecidir2 .

Üreticiler ahşabın kabuğunu çıkarmak ve öğütmek için makineler kullanır. Mekanik kağıt hamuru üretiminin ilk aşamalarında, günlük 6 tona kadar kağıt hamuru üretmek için doğal kumtaşı kullandılar. Kumtaşı 27 inç genişliğinde ve 54 inç yarıçapındadır. Ayrıca, öğütücü otomatik olarak çalışmaz. Ahşabı genellikle elle yüklerler.

Ancak son zamanlarda kullanılan öğütücüler otomatiktir ve elektrik motorlarıyla çalışır. Kağıt fabrikaları her bir öğütücüyü 10.000 beygir gücünde bir motora bağlayabilir ve kağıt hamuru taşı dakikada 360 devirle dönebilir. Bu tür bir güç günlük 130 ila 150 ton kağıt hamuru üretebilir.

Üreticiler, kağıtlarla ilişkilendirdiğimiz beyaz rengi elde etmek için kağıt hamurunu ağartmak üzere kalsiyum ve sodyum hipokloritler kullanırlar. Ağartma işlemi sırasında koyu renkli lignin çıkar. Daha sonra hamuru dokuma bir elek üzerinde filtreleyerek keçeleşmiş bir kağıt lifi tabakası oluştururlar. Ardından, suyu çıkarmak için tabakayı bastırır ve sıkarlar. Suyun çoğunu çıkardıktan sonra buharlaşma, kalan nemi kuruturkalır.

Kağıt hamuru kuruduktan sonra, kağıt kalenderleme işlemine tabi tutulur. Kalenderleme, bir kağıdın fiziksel ve mekanik özelliklerini geliştiren bir son işlemdir. Parlak bir görünüm vermek için kağıdın yüzeyine çeşitli kimyasal kaplamalar uygularlar. Bu tür kağıtlar mat, yarı mat ve parlaktır.

Kağıt Türleri

Kağıdı yazma, çizme, boyama, ambalaj malzemeleri vb. gibi çeşitli faaliyetler için kullanırız. Kağıdın kullanımına bağlı olarak, üretim süreci ve kağıt liflerinin biyolojik olarak parçalanabilirliği farklılık gösterir1 .

1. Yazı kağıdı

Yazı kağıtları, gazete, dergi, kırtasiye, defter, banka ve bond kağıtları için farklı sınıflardır. Yazı kağıdının önde gelen bir örneği gazete kağıdıdır.

Gazete kağıdı, öğütülmüş ağaç hamurundan yapılan ucuz ve düşük kaliteli bir kağıt stoğudur. Dergiler ve gazeteler, düzgün oluşumu ve yüksek opaklığı nedeniyle öğütülmüş ağaç hamurunu kullanır. Kağıtlar hacimlidir ve baskı mürekkebine karşı hassastır. Gazete kağıdının bir başka özelliği de beyaz olmamasıdır; uzun süre ışığa maruz kaldıklarında sararırlar.

2. Ambalaj kağıdı

Yiyecekleri ve hassas eşyaları korumak için ambalaj kağıtları kullanırız. Ambalaj kağıdı yapımında kullanılan odun hamuru yumuşak ağaçtan elde edilir. Daha sonra üzerine grafik tasarım basılmadan önce hamuru ağartırlar.

İlgili: 20 Çevre Dostu Hediye Paketleme Fikri & İpuçları

3. Baskı kağıdı

Matbaa kâğıdı da tıpkı yazı kâğıdı gibidir. Ancak matbaa kâğıdının kaplama yüzeyleri vardır. Kâğıdı bir klor türeviyle ağarttıktan sonra yapraklara kaplama bileşikleri uygularlar. Bu kaplama bileşikleri kil, protein ve kalsiyum karbonattır. Bunlar kâğıdın ağırlığını, mürekkep emiciliğini ve gramajını artırır.

4. Kraft kağıt

Kraft kağıdı yüksek elastikiyete ve yüksek yırtılma direncine sahip gözenekli bir kağıttır. Çoğunlukla ürünler için ambalaj malzemesi olarak kullanılır. Kraft kağıdının üretim süreci kraft süreci olarak bilinir. Kağıt işleme tesisleri yumuşak ağaçtan odun hamuru elde eder. Uzun lifler kağıda gücünü verir ve ayrıca kağıdın gücünü artırmak için ıslak mukavemet kimyasalları eklerler 3 .

Üreticiler bunu zımpara kağıdı, çiçek buketleri için ambalaj kağıdı ve yonga levhaları astarlamak için temel kağıt olarak kullanırlar. Ayrıca kağıt market poşetleri, çok duvarlı çuvallar ve zarflar olarak da kullanırlar.

5. Balmumu kağıdı

Balmumu kağıdı, mutfakta yiyecekleri saklamak için kullanılan bir ambalaj kağıdıdır. Adından da anlaşılacağı gibi, balmumu kağıdı neme karşı dayanıklı olmasını sağlayan bir balmumu kaplaması içerir. Oldukça tekrar kullanılabilir. Pişmiş ürünler hazırlarken tezgahları hizalamak için kullanabilirsiniz. Ayrıca fırın tepsisinin içini hizalamak için de kullanabilirsiniz.

6. Özel kağıtlar

Özel kağıtlar, belirli özelliklere ve özelliklere sahip kağıtlardır. Özel kimyasallarla kaplanmış kağıt hamuru kullanarak özel kağıtlar oluşturabilirsiniz. Bu kağıtlar arasında kağıt para, yalıtım kağıdı, karbonsuz fotokopi kağıdı, kahve kağıdı vb. bulunur.

7. Kağıt mendil

Kağıt mendil, işlenmemiş ve geri dönüştürülmüş kağıttan üretilen hafif bir kağıttır. Kağıt mendili hayatımızın çeşitli alanlarında kullanırız. Yüz mendili, kağıt havlu ve masa peçetesi olarak kullanırız. Tuvalet kağıdı biyolojik olarak parçalanabilir mi? Evet, kağıt mendil ve tuvalet kağıdı sahip olduğumuz en biyolojik olarak parçalanabilir kağıtlardan biridir ve kağıt mendil de geri dönüştürülebilir.

8. Aydınger kağıdı

Sülfat hamurundan üretilen aydınger kağıdı düşük opaklığa sahiptir ve ışığın geçmesine izin verir. Düşük opaklığı, görüntülerin üzerinde izlenmesine olanak tanır. Mimarlar, tasarım mühendisleri ve sanatçılar sıklıkla kullanır.

9. Ambalaj kağıdı

İşletmeler ve şirketler tarafından kullanılan çeşitli kağıt ambalaj türleri vardır. Bunlar kağıt torbalar, kağıt bardaklar, kartonlar vb. Üreticiler fildişi kağıt, dubleks ve kraft kağıt kullanırlar.

İlgili: Çevre Dostu Ambalajlar - 15 Sürdürülebilir Ambalaj Seçeneği Daha.

Biyolojik olarak parçalanabilen kağıtların çoğu çevre dostu mudur?

Ne yazık ki tüm kağıtlar biyolojik olarak parçalanabilir değildir. Bazı kağıtlar, plastik gibi biyolojik olarak parçalanamayan malzemelerin bileşenlerini içerdiğinden çevre için güvenli değildir. Biyolojik olarak parçalanabilen plastiklerle karıştırılmış kağıtlar bile çevreye zararlıdır.

Ayrıca, bazı kağıtlar daha çevre dostu olabilir çünkü üreticiler üretim sırasında kağıt hamuru üzerinde toksik kimyasallar kullanmaktadır. Bu nedenle, metanol, toluen ve formaldehit gibi bu kimyasallar çevreye sızmaktadır. Bu kimyasallara maruz kalmak insan sağlığını ve çevreyi etkiler. Diğer bir kağıt ürün grubu ise kağıt bardaklar, parşömen kağıdı, makbuzlar, dergiler ve fotoğraflardır.

Daha fazlasını okuyun: Çevre Dostu Kağıt - Bilmeniz Gereken Her Şey

Son Düşünceler

Kağıt, içinde plastik bulunmadığı sürece biyolojik olarak parçalanabilir. Ayrıca, kağıdı kolayca yeniden kullanabilir ve geri dönüştürebilirsiniz. Kağıt için geniş uygulama aralıkları vardır. Kağıdın geri dönüşümü nispeten kolaydır. Kağıdı geri dönüşüm tesislerine gönderir veya kendi evinizde geri dönüştürürsünüz.

Parçalanmış kağıtları kağıt mache haline getirerek geri dönüştürebilirsiniz. Kağıt mache, işlevsel olmasının yanı sıra evinizi güzelleştirebilir. Kompost kutunuza bir yığın parçalanmış kağıt ekleyebilir ve kağıt ayrıştıktan sonra mini iç ve dış bahçenize ekleyebilirsiniz.

Kağıt bardak gibi ürünlerin plastik astarları nedeniyle biyolojik olarak parçalanamadığını, ancak karton ve tuvalet kağıdının biyolojik olarak parçalanabildiğini bilmek önemlidir. Kağıdın geri dönüştürülmesi kağıt atık miktarını azaltır.

Callie Allen tutkulu bir çevreci ve kendini gezegen korumanın önemi konusunda farkındalık yaratmaya adamış bir yazardır. Çevre bilimi geçmişi ve doğa sevgisi ile Callie'nin yazıları, bilimsel gerçekleri kişisel deneyimleriyle zahmetsizce birleştirerek blogunu çevre bilincine sahip tüm okuyucular için büyüleyici bir bilgi kaynağı haline getiriyor. Callie'nin blogu, en son çevresel zorlukları tartışmaktan sürdürülebilir yaşamla ilgili pratik ipuçları sunmaya kadar, olumlu değişime ilham verme misyonunda çevrilmemiş hiçbir taş bırakmıyor. Callie'yi dizüstü bilgisayarında yazı yazmadığı zamanlarda harika dış mekanları keşfederken, lensiyle doğada nefes kesen anları yakalarken veya yerel koruma çabalarında gönüllü olarak çalışırken bulabilirsiniz. Callie, bulaşıcı coşkusu ve derin bilgisiyle okuyuculara bir fark yaratmaları ve sevgili gezegenimizi gelecek nesiller için korumaları konusunda ilham vermeyi umuyor.