Peynir ve Süt Ürünlerini Kompost Yapabilir misiniz?

  • Bunu Paylaş
Callie Allen

Peynir mutfağın vazgeçilmezidir ve birçok besinsel faydası vardır. Şimdi soru şu: Buzdolabınızda kalan peyniri ne yapacaksınız? Peynir ve süt ürünlerini kompost yapabilir misiniz? Cevap tam olarak basit değil.

Süt ve et ürünleri teknik olarak kompostlanabilir. Ancak, haşereleri çekebilecekleri ve kompost yığınınızı mahvedebilecekleri için yapmamanız tavsiye edilir.

Bu makalede, peynir, süt ve krema gibi süt ürünlerini kompostlamanın neden iyi bir fikir olmadığını daha ayrıntılı olarak ele alacağız. Ayrıca, olumsuzluklardan nasıl kaçınabileceğinizi ve peynir ve diğer süt ürünlerini etkili bir şekilde nasıl kompostlayabileceğinizi de inceleyeceğiz.

Peynir ve süt ürünlerimiz kompostlanabilir mi?

Fotoğraf: Azzedine Rouichi on Unsplash

Peynir ve süt ürünlerinin gıda atığı kapsamına girdiği düşünüldüğünde, tipik bir evet ya da hayır cevabı beklemeliyiz. Birçok geleneksel kompostçu peynirin kompostlanmasının iyi bir fikir olmadığını savunacaktır. Bunun başlıca iki nedeni vardır. Birinci neden peynirin koku üretmeye eğilimli olmasıdır. İkinci neden ise peynir ve diğer hayvansal gıda atıklarının kemirgenleri ve haşereleri çekebilmesidir.

Süt ürünleri ayrıca kompostlaştırma sürecini yavaşlatabilecek yüksek yağ içeriğine sahiptir. Bunun nedeni, yüksek yağ içeriğinin ayrışma sürecinden sorumlu mikroorganizmaların doğru şekilde çalışmasını engelleyen su geçirmez bir kaplama içermesidir. Kokuya eğilimlidirler çünkü yiyecek kümeleri birbirine yapışır ve aerobik kompostlaştırma sürecinden çok daha yavaş bir süreç olan anaerobik ayrışmayı teşvik eder.Kompostunuz amonyak kokuyorsa, yığınınızın anaerobik koşullar altında çalışıp çalışmadığını anlayabilirsiniz.

Ancak, uygun kompostlama ve bakım ile bu sorunlardan kaçınabilirsiniz.

Peynir ve süt ürünleri nasıl kompostlanır

Peynir ve süt ürünlerini diğer mutfak atıklarından farklı kılan şey, çok yüksek nem içeriği ve düşük malzeme yapısıdır. Peyniri düzgün bir şekilde kompostlamak için, hem kahverengi hem de yeşil malzemelerin uygun bir dengesini dahil etmek önemlidir. Kuru lifli malzemeler veya yapraklar, kahverengi kağıt, kahve filtreleri ve saman gibi kuru kahverengi malzemeler eklemek, hacim arttırıcı bir madde görevi görecek ve kompostun yapısını iyileştirecektir.İşte süt ürünlerini doğru şekilde kompostlamak için birkaç ipucu:

  • Daha hızlı ayrışma ve anaerobik koşulların önlenmesi için süt atıklarınızı daha küçük parçalara ayırın.
  • Peynir ve diğer süt ürünlerini kompost kütlenizin ortasına ekleyin. Peynir veya süt ürünlerinden gelen sızıntı suyunu parçalayacak ve hacim arttırıcı bir madde olarak işlev görecek bazı kuru kahverengi malzemelerin ortasında olduğundan emin olun.
  • Kompost kutusu ne kadar büyükse o kadar iyidir. Daha büyük kompost kutuları hayvansal gıda artıklarını kompostlaştırmada daha iyi iş çıkarır. Merkezde daha fazla ısı oluşturan büyük kompost yığınlarını barındırabilirler. Sıcak kompostlaştırma, süt atıklarından gelen patojenleri öldürür.
  • Kompost kutunuzun herhangi bir su kaynağından uzakta olduğundan emin olun. Bunu yaparak sızıntı suyunun kirlenmesini önlersiniz.
  • Düzgün bir şekilde kompost yapmanıza yardımcı olacak bir diğer ipucu da peynir ürünlerinizi çürüyen kompost ve bazı kuru malzemelerden oluşan kalın bir tabakaya gömmektir. Kokuyu filtrelemeye yardımcı olması için peynirinizi toprağın çok derinlerine gömdüğünüzden emin olun.
  • Kompostunuz ayrışırken, kompostunuzu havalandırmak için düzenli olarak çevirin. Bu, süreci hızlandıracak ve anaerobik bakterileri önleyecektir.
  • Süt ürünlerini veya mutfak artıklarını kompostlarken eldivenlerinizi unutmayın. Organik atıklar, yiyeceklerinizi kirletebilecek bakteri ve parazitler taşır.

Sıcak kompostlama kutusu

Süt ürünleriniz ve organik maddelerinizle başa çıkmak için sıcak kompostlama kutusu kullanmayı düşünebilirsiniz.

Sıcak kompostlama, kompostlama için etkili bir yöntemdir ve geleneksel yöntemden çok daha hızlı kabul edilir. Sıcak kompostlama, gerçekten yüksek sıcaklıklar üretmek için ayrışma sırasında mikrobiyal aktiviteyi kullanır. Bu yöntem, hem yeşil hem de kahverengi malzemelerin sağlıklı bir karışımını gerektirir.

Sıcak kompostlama ile çok çeşitli organik maddeleri kompostlayabilir, yüksek sıcaklık sayesinde zararlı bakteri ve patojenleri öldürebilirsiniz. En iyi yanı ise haşereleri çekmemesidir.

Bokashi kompostlama

Bokashi, 1980'lerin başında Dr. Teruo Higa tarafından geliştirilen bir kompostlama yöntemidir. Bu yöntem, oksijen gerektirmeyen anaerobik süreci kullanır.

Bu daha uygun bir fermantasyon sürecidir ve gıda artıkları, organik atıklar ve kepeğin hava geçirmez bir kaba eklenmesini içerir. Böylece herhangi bir koku ya da haşarat oluşumu engellenir. Bu süreç bir ay kadar kısa sürebilir ve geleneksel yöntemden daha hızlıdır. Bunu küçük bir arazide ya da küçük bir kovada da yapabilirsiniz. Haftalar süren fermantasyonun ardından konserve toprağın derinliklerine gömülür,Bu da herhangi bir koku veya kemirgen istilasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Elektrikli kompresör

Elektrikli kompost makineleri, peynir ve süt ürünlerinin kompostlanması için mükemmel bir alternatiftir. Bu kompost sistemi, gıda artıklarınızı ve diğer kompostlanabilir malzemeleri birkaç saat veya yarım gün içinde bitmiş komposta dönüştürür.

Çok yönlüdürler ve sebzelerden süt ürünlerine, ete, yumurta kabuklarına veya herhangi bir organik maddeye kadar hemen hemen her şeyi içerebilirler. Elektrikli kompostlayıcılar ayrıca kokuları ve metan emisyonlarını da ortadan kaldırır. Elektrikli kompostlayıcı satın alırken, kapasite ve boyutun yanı sıra kompostlama için gereken saat sayısını da göz önünde bulundurun.

Vermikompostlamayı süt ürünleri için kullanabilir misiniz?

Fotoğraf: Sippakorn Yamkasikorn

Solucan gübrelemesi, organik atık maddeleri komposta dönüştürmek için solucanların kullanılmasını içeren bir ayrıştırma işlemidir. Kompost karışımını oluşturmak için kırmızı solucanlar, beyaz solucanlar ve solucanlar gibi çeşitli solucan türleri kullanılır.

Solucanlar mutlu kalmak için belirli çevresel koşullara ihtiyaç duyarlar. Alkali pH seviyesi ile çalışırlar. Ne yazık ki kompostunuza süt ürünleri eklemek pH seviyesini bozarak minik solucanlar için daha asidik hale getirebilir.

Ayrıca, solucanların ne yediğine gelince, maalesef süt ürünleri laktoz bazlı ürünleri çok iyi sindiremezler. Ancak, sağlıklı kompost için güvenli bir şekilde tüketecekleri diğer seçenekler için solucan çiftliği kurma kılavuzumuzu okuyun.

Peynir balmumunu kompost yapabilir misiniz?

Peynirinizi plastik ambalajda saklamak istemezsiniz, çünkü bu raf ömrünü kısaltabilir. Peynir mumu tipik olarak peyniri kaplamak ve korumak için yapılır. Nemi tutmaya ve küf ve bakteri oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Balmumundan daha yumuşak ve daha esnektir.

Ancak peynir mumu kompostlanabilir mi? Cevap hayır. Peynir mumu tipik olarak ham petrolden ve mikrokristalin mum ve parafin gibi petrol bazlı ürünlerden yapılır. Bunlar sentetik malzemelerdir ve kompost yığınınız için uygun değildir. Bunları kompost yığınınıza, kompost kutunuza eklemek veya çöp sahalarına göndermek, parçalanmaları yıllar alabileceğinden zaman kaybıdır.

Yumuşak ve esnek dokusu sayesinde peynir balmumunuzu kolayca yeniden kullanabilirsiniz. Muhtemelen kamp sırasında ateş başlatıcı olarak kullanabileceğinizi bilmiyordunuz. Ayrıca çocuklarınıza vermek için benzersiz nesnelere dönüştürebilirsiniz. Temiz peynir balmumunu kavanozlarınızı veya şişelerinizi plastik ambalaj alternatifi olarak kapatmak için de kullanabilirsiniz.

Süzme peyniri kompost yapabilir misiniz?

Süzme peynir, peynirden elde edilen bir lor ürünüdür. Kremsi çorba kıvamında bir dokuya sahiptir ve inek sütünden yapılır. Normal peyniriniz gibi, süzme peyniri de teknik olarak kompostlayabilirsiniz, ancak bu süreçte dikkatli olmanız gerekir. Bunun nedeni, aynı şekilde koku üretmesi ve haşereleri çekmesidir.

İşin püf noktası, standart peynir gibi yeşil ve kahverengi malzemelerin sağlıklı bir karışımını sağlamaktır. Kompostunuzun yarısı süzme peynirinizi ve diğer malzemeleri tutarken, diğer yarısı yapraklar, odun yongaları vb. gibi kahverengi malzemeleri tutmalıdır. Bu, kompost kutunuzdaki sızıntı suyunun emilmesine yardımcı olacak ve kompostlama sürecini hızlandıracaktır. Yukarıda listelenen ipuçlarının aynısını şu durumlarda da uygulayınSüzme peyniri kompostlamak.

Vegan peyniri kompost yapabilir misiniz?

Vegan peynir bitki bazlı malzemelerden elde edilir. Mavi peynir, otlu kaju, badem ve benzeri farklı vegan peynir türleri elde edebilirsiniz. Organik malzemeler kapsamına girerler ve tıpkı normal peyniriniz gibi vegan peynir de dikkatli bir şekilde kompostlanmalıdır.

Sürece yardımcı olmak ve sızıntı suyu kirliliğini önlemek için kahverengi ve yeşil malzemelerin doğru karışımına sahip olduğunuzdan emin olun. Normal peyniri kompostlamak için yukarıda listelenen yöntemlerin aynısını uygulayın.

Tülbent gübrelenebilir mi?

Tülbenti öncelikle peynir yapımında kullanıyoruz. Tülbenti su süzmek için de kullanabilirsiniz. Peki kompostlanabilir mi? Cevap hem evet hem hayır.

Pamuk, keten ve kenevir gibi doğal liflerden yapılmış tülbentleri kompostlayabilirsiniz. Ancak polyester veya naylon gibi sentetik liflerden yapılmış tülbentleri kompost yığınınıza eklememelisiniz. Daha hızlı sonuç almak için tülbentinizi daha küçük parçalara ayırın.

Kompostunuza ekşi süt eklemeli misiniz?

Kompostunuza ekşi süt eklemek, peyniri kompostlamakla aynı sorunu ortaya çıkarır. Yüksek yağ içeriği ve kokuya neden olan anaerobik ayrışmaya eğilimlidir. Bu aynı zamanda zararlıları da çekecektir.

Ekşi sütü kompostlamak için bunu dikkatli bir şekilde yapmak önemlidir. Kahverengi ve yeşil malzemenin doğru karışımını eklediğinizden emin olun ve geleneksel ayrışma sürecinden geçmesine izin verin. Bununla birlikte, solucan gübreleme yönteminin kullanılmaması tavsiye edilir. Bunun nedeni, solucanların küçük bir pH değeri aralığında çalışması ve herhangi bir çevresel değişikliğe duyarlı olabilmesidir.

Peynir biyolojik olarak parçalanabilir mi?

Peynir, inek gibi hayvanlardan elde edilen organik bir üründür ve bu nedenle biyolojik olarak parçalanabilir. Bu, bakteri ve mikroorganizmaların aktivitesi ile doğal olarak toprakta ayrışabileceği anlamına gelir. Peynirin türü ne olursa olsun biyolojik olarak parçalanabilir. Bu nedenle onları kompost kutusuna ekleyebilirsiniz. Ancak, zararlıları çekmeden biyolojik olarak parçalanmalarını sağlamak için dikkatli bir şekilde kompostlamanız gerekirve dayanılmaz bir koku yayıyor.

Sonuç

Peynir ve süt ürünlerini kompostlamak, çoğu insanın yığınlarına eklemekten kaçınacağı bir şeydir. Bunun nedeni, süt ürünlerini kompostladığınızda ortaya çıkan hoş olmayan koku ve haşere istilasıdır. Ancak, peynirinizi ve diğer süt ürünlerinizi kompostlarsanız bundan kaçınabilirsiniz.

Callie Allen tutkulu bir çevreci ve kendini gezegen korumanın önemi konusunda farkındalık yaratmaya adamış bir yazardır. Çevre bilimi geçmişi ve doğa sevgisi ile Callie'nin yazıları, bilimsel gerçekleri kişisel deneyimleriyle zahmetsizce birleştirerek blogunu çevre bilincine sahip tüm okuyucular için büyüleyici bir bilgi kaynağı haline getiriyor. Callie'nin blogu, en son çevresel zorlukları tartışmaktan sürdürülebilir yaşamla ilgili pratik ipuçları sunmaya kadar, olumlu değişime ilham verme misyonunda çevrilmemiş hiçbir taş bırakmıyor. Callie'yi dizüstü bilgisayarında yazı yazmadığı zamanlarda harika dış mekanları keşfederken, lensiyle doğada nefes kesen anları yakalarken veya yerel koruma çabalarında gönüllü olarak çalışırken bulabilirsiniz. Callie, bulaşıcı coşkusu ve derin bilgisiyle okuyuculara bir fark yaratmaları ve sevgili gezegenimizi gelecek nesiller için korumaları konusunda ilham vermeyi umuyor.