Toplumsal Geri Dönüşüm Projeleri

  • Bunu Paylaş
Callie Allen

Toplumsal atıkların geri dönüştürülmesi, yakın çevreniz için sürdürülebilirliğe giden yolda büyük bir adımdır. Aksi takdirde çöpe atabileceğimiz şeyleri değerlendirmek, yerel halkın yaşamlarını çeşitli şekillerde iyileştirmeye de yardımcı olabilir. Toplumsal geri dönüşüm projelerinin atık malzemelerin azaltılmasına, yeniden kullanılmasına ve geri dönüştürülmesine yardımcı olabileceği çeşitli yaratıcı ve yaratıcı yöntemler vardır.kişisel olmamalıdır; bunları farklı toplumlarımızda grup çabalarıyla uygulayabiliriz.

Bu makalede, yaşadığınız yer için düşünebileceğiniz birçok heyecan verici topluluk geri dönüşüm projesinden bazılarını inceleyeceğiz. Atıkları azaltan ve dünyanın dört bir yanındaki toplulukların yaşamlarını iyileştiren bazı yaratıcılık örneklerini keşfedeceksiniz.

Toplumsal Gıda Üretimi İçin Geri Dönüşüm Projeleri

Öncelikle, toplulukların gıda üretimini mümkün kılmak için tüketici atıklarını nasıl geri dönüştürdüğüne dair bazı örnekleri inceleyelim. Atık malzemeleri geri dönüştürerek gıda üretebiliriz:

  • Seralar veya diğer örtü altı yetiştirme alanları. (Örneğin plastik şişe serası gibi)
  • Tohum tepsileri, saksılar ve gıda üretimi için kaplar.
  • Bitkiler için sundurmalar/koruyucu örtüler.
  • Yatak kenarları (örneğin, cam şişelerden, süt şişelerinden, geri kazanılmış keresteden vb. yapılmış kenarlar)
  • Dikey bahçe yapıları (örneğin eski ahşap paletlerden, geri dönüştürülmüş tesisat borularından, süt kaplarından veya eski tekstil ürünlerinden yapılmış).
  • Bahçe aletleri ve bahçe işleri için aletler.
  • Geri dönüştürülmüş malzeme 'böcek otelleri', 'arı otelleri', yuva kutuları vb.
  • Eski bir plastik şişeden veya diğer atık malzemelerden yapılmış bir kuş yemliği.
  • Küçük bir gölet (geri dönüştürülmüş plastik bir kap kullanılarak yapılmış veya geri kazanılmış plastik / kauçuk kaplama ile kaplanmış).
  • Geri kazanılmış malzemelerden yapılmış bahçe aydınlatması.
  • Geri kazanılmış malzemelerden yapılmış yollar, veranda veya zemin kaplaması.
  • Atık ürünlerden veya geri kazanılmış malzemelerden yapılmış bahçe oturma yerleri.

Yukarıdakiler, bir topluluğun atık malzemelerinin, yerel halk için sürdürülebilir ve çevre dostu bir şekilde gıda yetiştirmek için kullanılan alanlarda nasıl kullanılabileceğine dair sadece birkaç örnektir.

Diğer ilginç geri dönüşüm projeleri, yetiştirdiğimiz yiyecekleri pişirmek için geri dönüştürülmüş malzemeleri kullanmanın yollarını bulmayı içerir. Örneğin, topluluklar şunları yapabilir:

  • Geri dönüştürülmüş malzemelerden basit güneş fırınları yapın.
  • Hurda malzemelerden saman kutusu fırınları inşa edin.
  • Geri kazanılmış malzemelerden bir ateş çukuru, barbekü veya tütsüleyici yapın.

Yine bunlar, bir toplum grubunun toplum üyelerinin yaşamlarını iyileştirmek için düşünebileceği birçok olası projeden sadece birkaç örnektir.

Toplumsal Geri Dönüşüm İnşaat Projeleri

Toplumlar ayrıca çok çeşitli inşaat projeleri için geri dönüştürülmüş malzemeler kullanmaktadır. Belki de en heyecan verici olanı, geri dönüşüm inşaat projelerinin en üst noktası olan 'Earthship' binalarıdır. Bu projeler, aksi takdirde çöpe atacağımız araba lastikleri ve diğer çöpleri kullanarak tüm evleri, topluluk binalarını veya diğer yapıları oluşturur.

Geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış bir Earthship (Pinterest)

Bir topluluk inşa edebilir:

  • Yeni evler.
  • Bir gıda merkezi (yerel ürünlerin pazarlanması veya toplumsal gıda servisi/ortak yemek için).
  • Rekreasyon binaları, topluluk salonları veya çok amaçlı etkinlik alanları.
  • Okullar veya ek okul binaları.
  • İnovasyon merkezleri, çalışma alanları veya iş inkübatörleri.

Yukarıdakilerin hepsini - ve daha fazlasını - geri kazanılmış veya geri dönüştürülmüş malzemelerden oluşturabiliriz.

Topluluklar, içinde yaşayanların hayatlarını zenginleştirecek alanlar ve binalar yaratmak için bir dizi geri kazanılmış malzeme kullanmaktadır. Plastik şişelerden cam şişelere, geri kazanılmış kereste, tuğla ve diğer inşaat malzemelerine kadar topluluklar, çok fazla yeni malzeme satın almadan yeni binalar, çitler, duvarlar ve diğer yapıları hayata geçirebilirler.

Topluluk Alanlarının Tefriş Edilmesi/ Donatılması

Topluluk alanlarının içi de tamamen geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılarak donatılabilir ve donatılmaktadır. Eski mobilyaların ileri dönüştürülmesi ve aksi takdirde çöpe atılacak diğer şeylerin yeniden kullanılması, topluluklara para tasarrufu sağlayabilir ve toplulukların kullanabileceği güzel ve kullanışlı mekanlar yaratabilir. Geri dönüştürülmüş malzemeler şunlar için kullanılabilir:

  • Alanı tamamen döşeyin. (Topluluklar sadece geri dönüştürülmüş mobilya kullanamazlar, aynı zamanda bir alan için yeni mobilyalar yapmak için diğer atık malzemeleri de kullanabilirler - örneğin, eski metal varillerden veya fıçılardan yapılmış mobilyalar...)
  • Eski giysi veya tekstil ürünlerinden kilim/perde/panjur veya diğer yumuşak mobilyalar yapın.
  • Yeni zemin döşemesi sağlayın (örneğin geri kazanılmış ahşap döşeme gibi).
  • Yalıtımı iyileştirin (Örneğin eski kot pantolonlardan veya geri dönüştürülmüş gazetelerden yalıtım yapabiliriz).
  • Güzel bir iç duvar kaplaması oluşturun. Eski mantarları, şişe kapaklarını veya hurda keresteleri geri dönüştürerek backsplash'ler ve ifade duvarları yapmak buna örnek olarak verilebilir... ancak dikkate alınması gereken pek çok başka mükemmel örnek de vardır.

Toplumsal alanlarda iyileştirmeler yapmak ve bunları geri dönüştürülmüş malzemelerle donatmak ve döşemek, toplulukların diğer heyecan verici projeler için para biriktirebileceği anlamına gelir.

Geri Dönüştürülmüş Sanat Enstalasyonları

Topluluk bahçelerinde ve tahsis alanlarında pratik gıda üretim sistemleri oluşturmak ve çeşitli topluluk binaları inşa etmek ve donatmak sadece bir başlangıçtır. Topluluklar ayrıca mahallelerini başka şekillerde zenginleştirmek için geri dönüştürülmüş malzemeler kullanmaktadır. Geri dönüştürülmüş sanat enstalasyonları toplulukları bir araya getirebilir, görsel olarak çekici ortamlar ve topluluk için odak noktaları oluşturabilirGeri dönüştürülmüş sanat enstalasyonları şunlardır:

  • Örneğin şişe ağaçları gibi geri dönüştürülmüş plastikten yapılmış bahçe süsleri ve heykeller.
  • Cam şişe duvarı, çit veya 'mağara' gibi cam şişe sanatı enstalasyonları.
  • Bir topluluk bahçesinde, parkta veya diğer topluluk alanlarında topluluk çöplerinden yapılan 'folyolar'.
  • Geri dönüştürülmüş bisiklet tekerleği veya göbek kapağı sanatı veya diğer hurda metallerden yapılmış sanat eserleri.
  • Hurda plastik, şişe kapakları, kırık fayans veya çanak çömlek vb. malzemelerden yapılan mozaik sanatı.
Fotoğraf Daria Sannikova tarafından Pexels'ten

Materyalleri yeniden kullanmanın yolları sınır tanımıyor ve toplumlar, aksi takdirde geri dönüşüm hizmetlerine gönderecekleri ya da çöpe atacakları materyallerden en iyi şekilde yararlanmak için pek çok yaratıcı yol buluyor.

Toplumsal Gıda Atığı/Bahçe Atığı Geri Dönüşüm Projeleri

Birçok topluluk, geri dönüştürülmüş malzemeleri gıda yetiştiriciliği veya kentsel tarım projelerinde, inşaatlarda veya toplumun görsel olarak iyileştirilmesinde kullanılmak üzere somut şeyler yapmak için geri dönüşüm projeleri oluşturmuştur. Ancak bazı topluluklar, bölgelerinde başka geri dönüşüm projeleri oluşturmak için bu fikirlerin ötesine geçmiştir.

Örneğin, bazı topluluklar, bölgelerindeki tüm hanelerden gelen gıda atıklarını ve bahçe atıklarını geri dönüştürmek için sistemler kurmuştur. Topluluk kompostu, geri dönüşümün yararlı ve önemli bir şeklidir. Ve topluluklar, parklarda ve topluluk bahçelerinde kullanmak veya bir mahalledeki özel ev bahçelerinde kullanılmak üzere dağıtmak için merkezi bir şekilde yapabilirler.

Toplumsal Kereste Geri Dönüşüm Projeleri

Bazı topluluklar da kerestenin geri dönüşümü için merkezi depolar oluşturmuştur. Yerel halk, geri kazanılmış ahşabı bir topluluk alanında toplamakta ve daha sonra bunları projelerinde kullanmak isteyebilecek bireylerin kullanımına sunmaktadır.

Bunun bir örneği Birleşik Krallık'taki Topluluk Odun Geri Dönüşümüdür.

Toplum Plastik Geri Dönüşüm Projeleri

Yukarıda da belirtildiği gibi, toplum projeleri için yaygın plastik ürünleri ve ambalajları geri dönüştürmenin ve yeniden kullanmanın çeşitli yolları vardır. Ancak toplumların daha iyi atık yönetimi için plastik geri dönüşüm projeleri başlatmaları ve hatta plastikten arınmaları için başka yollar da vardır.

Bazı topluluklar da kendi bölgelerinde yaygın olarak geri dönüştürülmeyen plastik türlerinin geri dönüşümü için işbirliği yapmak üzere bir araya gelmiştir. Gevrek paketlerinin, çikolata ambalajlarının vb. toplanması için merkezi alanlar oluşturarak, topluluklar daha sonra uzman geri dönüşüme göndermek için bu şeylerden yeterince toplayabilir.

Terracycle'ın gevrek paket geri dönüşüm programı ve diğer geri dönüşüm programları, toplulukların normalde belediye geri dönüşüm programlarına ekleyemedikleri atıkları toplamalarına ve göndermelerine olanak tanır. Ve bir topluluğun bulunduğu yere bağlı olarak, dikkate alınması gereken birçok başka geri dönüşüm programı vardır.

Toplum Cam Geri Dönüşüm Projeleri

Yukarıda da belirtildiği gibi, cam şişeleri bir toplum için yeni şeyler yapmak üzere çeşitli şekillerde kullanabiliriz. Ancak toplumlar da camın yeniden kullanımı konusunda yenilikler yapıyor. Örneğin bazıları, bölgelerindeki geri dönüşüm oranını artırmak için toplum çapında şişe iade programları uyguluyor.

İskoçya, şişe iade programını uygulamaya koyan en son ülkelerden biridir. Ancak ulusal makamların böyle bir programı uygulamaya koymadığı yerlerde, topluluklar yine de meseleleri kendi ellerine alabilirler.

Toplumsal Tekstil Geri Dönüşüm Projeleri

Topluluklar ayrıca kendi bölgelerinde tekstil ürünlerinin yeniden kullanım ve geri dönüşüm oranını artırmak için yeni ve yenilikçi yollar bulmaktadır. Örneğin, bazı topluluklarda insanların eski kıyafetlerini mümkün olduğunca uzun süre kullanabilmeleri için takas edebilecekleri 'takas dükkanları' ve karmakarışık satışlar bulunmaktadır. Diğerleri ise yeniden kullanım ve geri dönüşümü teşvik etmek için - insanların eski kıyafetlerini geri dönüştürebilecekleri çalışma merkezleri kurmak gibi - programlar uygulamaktadır.giysileri yenileriyle değiştirebilir veya onları bir dizi yeni eşyaya dönüştürebilirsiniz.

Topluluk Elektronik Atık Geri Dönüşüm Projeleri

Elektronik geri dönüşümü genellikle topluluk düzeyinde başarabileceğimiz bir şey değildir. Ancak bir topluluk, topluluklarının elektronik atıklarını ve eski cihazlarını merkezi olarak toplayarak bunları uzman geri dönüşüme gönderebilir. E-atık geri dönüşüm programları aracılığıyla, bir topluluk bazen bunu yaparak para bile kazanabilir. Daha sonra elde edilen geliri topluluk projeleri için kullanabilirler.

Sonuç

Yukarıda sayılanlar, topluluk geri dönüşüm projelerine verilebilecek örneklerden sadece birkaçıdır. Diğer yenilikler arasında eski boyaların toplanarak yeniden karıştırılması ve topluluk üyelerine ev dekorasyon projeleri için yeniden satılması ya da atık talaş yağlarının toplanarak topluluk için biyo-enerji üretiminde kullanılması sayılabilir.

Toplulukların geri dönüşüm yoluyla atıkları azaltması ve değer katması için neredeyse sonsuz yol vardır. Sadece hayal gücümüzle sınırlıyız. Yaşadığınız yerde kimse bir topluluk geri dönüşüm projesi organize etmiyorsa, bu sizin görevi üstlenmeniz ve bir tane başlatmanız için bir işaret olmalıdır. Yerel halka en iyi nasıl ilham verebileceğiniz ve organize edebileceğiniz konusunda topluluk liderlerinizle konuşun.

Callie Allen tutkulu bir çevreci ve kendini gezegen korumanın önemi konusunda farkındalık yaratmaya adamış bir yazardır. Çevre bilimi geçmişi ve doğa sevgisi ile Callie'nin yazıları, bilimsel gerçekleri kişisel deneyimleriyle zahmetsizce birleştirerek blogunu çevre bilincine sahip tüm okuyucular için büyüleyici bir bilgi kaynağı haline getiriyor. Callie'nin blogu, en son çevresel zorlukları tartışmaktan sürdürülebilir yaşamla ilgili pratik ipuçları sunmaya kadar, olumlu değişime ilham verme misyonunda çevrilmemiş hiçbir taş bırakmıyor. Callie'yi dizüstü bilgisayarında yazı yazmadığı zamanlarda harika dış mekanları keşfederken, lensiyle doğada nefes kesen anları yakalarken veya yerel koruma çabalarında gönüllü olarak çalışırken bulabilirsiniz. Callie, bulaşıcı coşkusu ve derin bilgisiyle okuyuculara bir fark yaratmaları ve sevgili gezegenimizi gelecek nesiller için korumaları konusunda ilham vermeyi umuyor.