Plastik Pipetler Geri Dönüştürülebilir mi? Plastik Pipetler Nasıl Bertaraf Edilir?

  • Bunu Paylaş
Callie Allen

ABD'de günde 500 milyon pipet kullandığımız söyleniyor. Bu küçük plastik kolaylık tüpleri, hafiflikleri ve kullandığımız hacim nedeniyle çevre üzerinde orantısız bir etki yaratıyor. Ne yazık ki, çoğu plastik pipeti kolayca veya her zaman geri dönüştüremiyoruz. Plastik pipetlerin nasıl düzgün bir şekilde atılacağını bilmek, çevresel etkilerini azaltmaya yardımcı olabilirEtki.

Pipetler ne tür plastikten yapılır?

İştirak Açıklaması: TRVST, Amazon Services LLC Associates Programı ve uluslararası varyantları dahil olmak üzere çeşitli ortaklık programlarının bir katılımcısıdır. Bu nedenle, uygun satın alımlardan size hiçbir ücret ödemeden bir reklam ücreti kazanabiliriz.

Bugün dünya çapındaki restoranlarda kullanılan standart fast-food plastik pipetlerinin büyük çoğunluğu tipik olarak Polipropilen veya Polietilenden yapılmaktadır. Polipropilen, propilen gazı moleküllerinin bir araya gelmesiyle oluşan bir reçinedir. Dayanıklıdır, yiyecek ve içeceklerle temas için güvenlidir ve üretimi nispeten ucuzdur.

Polipropilen ayrıca margarin kapları ve çeşitli şişe kapakları ve kapakları için de yaygın olarak kullanılır.

Polipropilen de diğer plastikler gibi petrolün bir yan ürünüdür. Bu nedenle üretimde de doğal kaynaklarımızdan yararlanılmaktadır.

İlgili: Plastik pipetlerin tarihçesini de okumak isteyebilirsiniz.

Plastik pipetleri geri dönüştürebilir misiniz?

Genellikle kimse plastik pipetleri tekrar kullanmaz ve bulaşık makinesinde yıkanamazlar, bu da yardımcı olmaz. Alternatif olarak, metal veya camdan yapılmış çevre dostu yeniden kullanılabilir pipetler bulaşık makinesine sorunsuz bir şekilde girebilir ve bunları kolayca tekrar kullanabilirsiniz.

Plastik pipetler geri dönüştürülebilir mi? Polipropilen, tip 5 plastik olarak adlandırılan bir şeydir. Geri dönüşümünüzü evinizden aldıkları çoğu evsel geri dönüşüm tesisi, tip 5 plastiği kabul etmez. Sonuç olarak, pipetler çöp sahasına gider.

Kullanılmış plastik pipetlerinizi geri dönüşüm kutusuna atmadan önce hangi plastik türlerini kabul ettiklerini ve nelerin geri dönüştürülemeyeceğini yerel belediyenize veya geri dönüşüm programınıza danışın. Etiketleme biraz karmaşık olabilir ve başlı başına bir sorundur.

Plastiklerin toplanması ve geri dönüştürülmesine ilişkin birçok farklı tür ve değişen politika vardır. Biraz yerel bilgi, yerel bir geri dönüşüm merkezinde plastik pipetleri kabul edip etmediklerini ve dolayısıyla plastik pipetleri doğrudan kaldırım kenarı geri dönüşümüne yerleştirip yerleştiremeyeceğinizi anlayarak doğru kararlar vermenize yardımcı olacaktır.

Pipetler neden geri dönüştürülebilir değil?

Bölgenizde tip 5 plastik geri dönüştürülebilse bile, başka bir sorun daha vardır. Ağırlıkları ve boyutları nedeniyle plastik pipetler, mekanik geri dönüşüm makinelerinde daha ağır maddeleri eleyen eleklerden düşme eğilimindedir. Genellikle geri dönüştürülemeyecek kadar hafiftirler.

Sonuç olarak, çöp sahalarında ya da daha kötüsü denizlerimizde son buluyorlar. Burada plastik pipetlerin çevresel etkisini küçümseyemeyiz. Deniz yaşamı tarafından yiyecek sanılabilirler, biyolojik olarak parçalanmazlar ve dünyanın dört bir yanındaki plajlarda karaya vurmuş halde bulunmuşlardır.

Polipropilenin üretimi çok ucuz olduğu için bu sorun devam etmektedir. Üreticiler için geri dönüşüm sürecinin çıktılarını kullanmak yerine yeni malzemelerle başlamak daha ucuzdur. Ayrıca geri dönüşüm tesisi sürecinden elde edilen çıktı için çok az talep vardır.

Plastik pipetler nasıl uygun şekilde imha edilir?

Yerel geri dönüşüm programınız 5. tip plastikleri kabul ediyorsa, basit bir hile olarak bunları daha büyük bir 5. tip plastik kaba yerleştirebilirsiniz. Tüm kap muhtemelen geri dönüştürülecektir, dolayısıyla pipetler de buna dahil olacaktır. Bazen küçük şeyler de önemlidir.

Elbette, paket servis yemeklerle birlikte servis edilen çok sayıda plastik pipet buluyoruz - sadece ABD'deki fast-food zincirleri yılda 50 milyon yemek dağıtıyor. Milkshake ve sodalarınıza eşlik eden plastik pipetleri atarken ne olduğuna dikkat etmeye çalışın.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nden (NOAA) Sherry Lippiatt'ın kablolu yayında şu ifadelerine yer verildi:

"Bence pipetlerin küçük olması ve hareket halindeyken kullanılması, çevreye kolayca sızabilmelerine yol açıyor. Çöpün bir moddan diğerine aktarıldığı her an, bir kısmı kayboluyor."

Artık çoğu restoranın geri dönüşüm kutuları var ve bunları kullanmak hiç de zor değil.

Plastik pipetinizi atarken dikkatli olun

Bununla birlikte, tanım gereği, arabalarımızda, plajlarda, parklarda vb. yerlerde sık sık paket yemek yiyoruz. Plastik pipetleri kamusal bir alana veya çöp kutusuna atarken, neredeyse kesinlikle çöp sahalarına gideceklerdir. Çöp sahalarına girdikten sonra, plastik pipetlerin parçalanması ve ayrışması 200 yıla kadar sürebilir 3 .

Hafif plastik olmaları nedeniyle pipetler çöp kutularından parklarımıza ve denizlerimize kolayca uçabilir. Basit bir hile, çöp kutusunda gevşek bırakılmamalarını ve hamburger poşetlerinize sarılmamalarını sağlamaktır. Elbette, bunları yerel olarak geri dönüştürebiliyorsanız, daha da iyisi, eve götürün ve geri dönüşümünüze yerleştirin.

Başka ne yapabilirsin?

Pipetler gerçekten de plastik sorununun sadece küçük bir parçasıdır. Sorunun boyutunu başka bir açıdan ele almak gerekirse, balık ağları tüm okyanus plastiğinin %46'sını oluşturmaktadır 2. Sonuç olarak, pipetlerin önemsiz olduğunu düşünebilirsiniz.

Bir dereceye kadar haklısınız; ancak plastik pipetler sahillerimizde en çok toplanan 7. atık maddesidir 1. Çöplerimizden veya çöplüklerimizden Okyanuslarımıza uçmaktan kurtardığımız her plastik pipet, mevcut duruma göre bir gelişmedir. Muhtemelen onları ilk etapta çöplüklerden uzak tutmak daha da iyi bir çözümdür.

Yeniden kullanılabilir pipetleri tercih edin

Plastik pipetleri geri dönüştürmeye çalışmaktan daha da iyisi, en başından itibaren yeniden kullanılabilir pipetler taşımak ve kullanmaktır. Dışarıda yemek yerken plastik olmayan pipetler isteyin veya daha da iyisi, kendinize bir tanesine ihtiyacınız olup olmadığını sorun.

Plastik pipetleri yasaklayan zincirlerin ve restoranların sayısı giderek artıyor. Tek kullanımlık plastik atıklarımızı azaltmaya yardımcı olmak için bu küçük ama önemli adımı atan sağlayıcıları seçerek çabalarını destekleyebilirsiniz. Hala varsayılan olarak plastik pipet sunan bir restoranda yemek yerken, kağıt pipetler veya yeniden kullanılabilir paslanmaz pipetler gibi alternatiflere geçmelerini talep etmeniz yeterlidir.çelik pipetler daha geniş çaplı bir değişimi teşvik etmeye yardımcı olabilir.

Plastik pipetleri çöpe atmak yerine çeşitli ev dekorasyonları için yeniden kullanabilir veya ekolojik tuğlalara dönüştürebilirsiniz.

Ya da Amazon'dan bir dizi cam pipet veya metal pipet alabilir ve bunları gidebileceğiniz her yere taşıyabilirsiniz:

Joie Paslanmaz Çelik İçme Pipetleri

Paslanmaz Çelik Pipet Seti

Diğer Seçenekler

Piyasada biyolojik olarak parçalanabilen kağıt pipetler, kompostlanabilir kağıt pipetler ve bambu pipetler de dahil olmak üzere birçok plastik olmayan alternatif bulacaksınız. Her birinin artıları ve eksileri vardır. Elbette, kağıt olanlar tek kullanımlıktır ve bu nedenle yine de atılırlar. Kağıttan yapılmış pipetleri geri dönüştürebilseniz de, yine de gereksiz atığa neden olurlar ve değerli kaynakları israf ederler.

Hiç şüphesiz, yapabileceğiniz en iyi şey, uzun süre dayanacak bir set alarak pipetleri yeniden kullanmaktır. Ve kendinizi gazozlarınızda tek kullanımlık plastik pipetlerle bulursanız, plastik pipetleri nasıl atacağınızı bilmek atık sorunumuzda küçük bir fark yaratabilir.

Callie Allen tutkulu bir çevreci ve kendini gezegen korumanın önemi konusunda farkındalık yaratmaya adamış bir yazardır. Çevre bilimi geçmişi ve doğa sevgisi ile Callie'nin yazıları, bilimsel gerçekleri kişisel deneyimleriyle zahmetsizce birleştirerek blogunu çevre bilincine sahip tüm okuyucular için büyüleyici bir bilgi kaynağı haline getiriyor. Callie'nin blogu, en son çevresel zorlukları tartışmaktan sürdürülebilir yaşamla ilgili pratik ipuçları sunmaya kadar, olumlu değişime ilham verme misyonunda çevrilmemiş hiçbir taş bırakmıyor. Callie'yi dizüstü bilgisayarında yazı yazmadığı zamanlarda harika dış mekanları keşfederken, lensiyle doğada nefes kesen anları yakalarken veya yerel koruma çabalarında gönüllü olarak çalışırken bulabilirsiniz. Callie, bulaşıcı coşkusu ve derin bilgisiyle okuyuculara bir fark yaratmaları ve sevgili gezegenimizi gelecek nesiller için korumaları konusunda ilham vermeyi umuyor.