Plastiğin Yaşam Döngüsü

  • Bunu Paylaş
Callie Allen

Plastiğin ne olduğunu hepimiz biliyoruz ve hepimiz kullanıyoruz. Bu insan yapımı malzemeden kaçış yok. Birçok yönden, ambalajlarımız, yiyecekleri saklamak, oyuncaklar, plastik sandalyeler ve daha onlarca uygulama için plastiğe bağımlı hale geldik. Ancak, çevresel kaygılar arttıkça, plastiğin yaşam döngüsüne bir göz atmakta fayda var. Nereden geliyor ve attığımızda ona ne oluyor?Öyle mi?

Artık plastiğin çevre için sorunlara neden olduğunu biliyoruz. Hayvanlar tarafından yutulmasından sınırlı doğal kaynakların tüketilmesine kadar 1. Daha sürdürülebilir ve çevre dostu alternatiflere geçmenin gezegen için çok daha iyi olacağına şüphe yok.

Buna rağmen, plastiklerin maliyeti, dayanıklılığı ve her yerde bulunması nedeniyle talep hala devam ediyor. Dahası, çoğumuz hala yılda büyük miktarda tek kullanımlık plastik tüketiyoruz ve bunların hepsi de ele alınması gereken plastik atık dağlarına katkıda bulunuyor.

Plastiksizliği Seçmek

Kullanıyoruz çünkü alternatifleri daha az kullanışlı ya da henüz yaygın olarak bulunmuyor. Ve tüketici talebi değişse de henüz üreticilerin ve perakendecilerin yöntemlerini değiştirmelerini kesinlikle gerektirmiyor. Bu nedenle, çevresel maliyetlere rağmen, süpermarket reyonlarımız hala bu maddelerle dolu.

Ancak hepimiz ürün satın alırken bilinçli bir şekilde alternatifler arayarak ne kadar plastik atık ürettiğimiz konusunda bir fark yaratabiliriz. Çevre dostu pipet kullanmayı seçmek veya bambu gibi plastik alternatifleri düşünmek bile yardımcı olabilir. Plastik şişelere hayır demeyi seçebilir ve hediye alırken plastik içermeyenleri tercih edebilirsiniz. Sadece evde değil, atabileceğiniz adımları da düşününofisteki plastik atıkları azaltmak için.

Bu arada, hem nereden geldiğini hem de kullanım ömrünün sonunda nereye gittiğini daha iyi anlamak için plastiğin yaşam döngüsüne daha derin bir dalış yapalım.

Plastiğin Yaşam Döngüsünü Anlamak - Nedir?

İnsan yapımı bir polimer olarak bilinen plastiğin yaşam döngüsü, çoğunlukla ham petrolden elde edilen bir dizi kaynağı kullanarak yeni plastik malzemeler ürettiğimizde başlar. Polimeri, daha sonra birçok şekil ve varyantta üretebileceğimiz bir dizi petrol bazlı bileşikten oluşturabiliriz. Dünya genelinde çok büyük miktarda plastik ürettik. Bugüne kadar tahminler 8300 milyon plastik ürettiğimizi gösteriyor.metrik ton plastik 8 .

Plastiği nerelerde kullandığımızı düşündüğümüzde, ne kadar çok yönlü olduğunu görebiliriz. Plastik su şişelerinden araba gösterge panellerine ve plastik torbalara kadar, kesinlikle esnek bir malzemedir.

Plastiğin Tarihçesi

Hepimiz plastiği biliyor ve kullanıyor olsak da, arka planını bilmiyor olabilirsiniz. Düzenli olarak kullandığımız malzemeler açısından plastiği hala yeni olarak kabul edebiliriz.

Plastiğin geçmişi 1907 yılına kadar uzanmaktadır, yani 100 yaşından biraz fazladır. 1907 yılında Leo Hendrik Baekeland, o zamanlar Bakalit olarak bilinen plastiği icat etmiştir. O zamanlar, günümüzdeki birçok plastiğin aksine, bunları eritmek mümkün değildi.

Bu nedenle harika bir elektrik yalıtkanıydı ve ilk kullanım alanları arasında telefonlar ve kameralar gibi ürünler vardı. Birkaç yıl sonra, 1909'da plastik olarak bilinmeye başladı.

Plastik birçok farklı alanda ilerleme kaydetmemizi mümkün kılmıştır. Uçuştan, kendi kendini dezenfekte eden plastiklerin yaratılmasıyla tıbbi ilerlemelere ve elektronik cihazlara kadar... Plastiğin tıptaki yenilikçi kullanımları enfeksiyonu önlemeye bile yardımcı olmaktadır5 .

Bazı açılardan mucize bir malzeme olan plastik, icadından bu yana kitlesel tüketimin büyümesinde kilit bir rol oynamış ve artık kanıksadığımız bir dizi fayda sağlamıştır. Örneğin, süpermarkette küçültülerek paketlenmiş bir salatalık, paketlenmemiş muadiline göre üç kata kadar daha uzun süre dayanır. Buna göre, dünyanın dört bir yanındaki süpermarketlerin salatalığın raf ömrünü uzatmasına olanak tanırSonuç, genellikle daha ucuz ürünler ve daha geniş bir çeşitlilik sağlamaya yardımcı olur.

Bu nedenle plastik, birçok ürünün tedarik zincirinde önemli bir rol oynamaktadır. Gıdaların daha uzun süre dayanmasına yardımcı olmak, gıda israfını azaltmaya da yardımcı olur. Her tartışmada olduğu gibi, hikayenin iki tarafı vardır.

Plastiği nasıl yapıyoruz?

Resim Birgit Böllinger tarafından Pixabay'dan alınmıştır

Plastik üretmek için petrol ve doğal gaz gibi hammaddelere ihtiyacımız var 6. Üretim, ham petrol veya doğal gazın bazı bileşenlerinin alınmasını ve bunların işlenmesini içeriyor. Ticaret bu süreci kraking süreci olarak adlandırıyor.

Bu işlemin ardından üreticiler bileşenleri hidrokarbon monomerlere dönüştürür. Bu monomerler etilen ve propilen olabilir. Ek monomerler oluşturmak için daha ileri işlemler vinil klorür, stiren ve etilen glikolün oluşturulmasına yardımcı olabilir.

Plastiğin yaşam döngüsündeki bir sonraki adım, kimyasal bağlanma sürecini kullanır. Monomerler, polimer olarak bilinen zincirlere bağlanır. Monomerlerin bir kombinasyonunu oluşturarak, farklı özelliklere ve özelliklere sahip çok çeşitli plastikler üretmek mümkündür.

Plastik Özellikleri

Plastiği nasıl kullandığımızı düşündüğümüzde, birçok özelliğe sahip olduğunu açıkça görürüz. Plastik ambalajlarda kullanırız, nakliye sırasında eşyaları korumak için kullanırız ve pencere çerçeveleri yapmak için kullanırız. Neredeyse sonsuz sayıda uygulamada bulabileceğimiz bir malzemedir. Buna rağmen, farklı plastik türlerini termoplastikler ve plastikler olarak bilinen iki gruba ayırabiliriz.termosetler.

Bildiğimiz plastiklerin çoğu termoplastiktir. Bu nedenle, bir kez üretildikten sonra onu ısıtabilir ve istediğimiz kadar yeniden biçimlendirebiliriz 3. Yeniden biçimlendirilebilme özelliği, geri dönüşüm sürecine yardımcı olduğu ve ürettiğimiz plastik miktarını azaltmamızı sağladığı için plastiğin yaşam döngüsünde çok önemlidir. Bu da plastiğin yaşam döngüsünün sonunda atıkların, CO2 emisyonlarının vedoğal kaynaklara bağımlılık.

Diğer ana plastik türü olan termosetler yeniden ısıtılamaz, bu nedenle yeniden kullanılamaz ve geri dönüştürülmesi neredeyse imkansızdır.

Sonraki Plastiğin Yaşam Döngüsünde: Plastik Üretim Süreci

Plastikler temel formlarında üretildikten sonra, nasıl kullanılacaklarına bağlı olarak değiştirilmeleri mümkündür.

Bu noktada, çok çeşitli plastiklerle harmanlanmış katkı maddeleri vardır. Bu katkı maddeleri plastiklerin mekanik, kimyasal ve fiziksel özelliklerini değiştirir.

Katkı maddelerindeki gelişmeler artık plastiği daha uyarlanabilir hale getirmektedir 9 . Bu, onları ısıya dayanıklı, bakterilere dirençli hale getirebilir veya renk ekleyebilir. Ayrıca yüzey görünümünü de değiştirebilirler, bu da plastiğin çok çeşitli uygulamalara sahip olmasını sağlar.

Yüksek düzeyde esneklik veya işlenebilirlik gerektiren plastiklerde plastikleştiriciler kullanırız. Bu, esnek boru veya plastik ambalaj gibi plastiklerin oluşturulmasına yardımcı olacaktır. Plastikleştiricilerin sağlık riskleri taşıdığı bilinmektedir, ancak yeni yaklaşımlar bu risklerden kaçınmaya yardımcı olmaktadır.

Plastik Ürünlerin Üretimi - İşleme Yöntemleri

Plastik ürünler çok farklı şekillerde üretilebiliyor. Nasıl kullandığımıza bağlı olarak farklı üretim yöntemlerine ihtiyaç duyuyoruz. Plastikten ürün üretmenin dört ana yolu var ve bunları çoğu tüketicinin kullandığı nihai plastik ürünleri oluşturmak için kullanıyoruz.

Ekstrüzyon

Bu yöntem plastik peletlerin kullanımını içerir. Bu paletler bir ekstrüdere eklenir ve mekanik iş ve makinenin sıcak duvarından gelen ısı kullanılarak eritilir. Erimiş plastik daha sonra istenen ürünün şeklini oluşturmak için bir açıklıktan itilir. Üreticiler ekstrüzyon işlemini kullanarak plastik poşetler üretir.

Enjeksiyon Kalıplama

Plastik peletler bir ısıtma odasına beslenir. Yumuşadıktan sonra, ürünü çıkarmak için kalıp açılmadan önce katı hale gelmek üzere soğutulmuş bir kalıba yerleştirilirler. Bu yöntem kullanılarak tereyağı kapları ve yoğurt kapları da dahil olmak üzere bir dizi kap yapılır.

Şişirme Kalıplama

Bu yöntemi ekstrüzyon veya enjeksiyon kalıplamanın yanı sıra kullanıyoruz. Yarı erimiş plastiğin soğutulmuş bir kalıba üflenmesinden oluşur, burada gerilir ve kalıbın dış kenarına bastırır. Bunu süt şişeleri gibi içi boş plastik ürünler oluşturmak için kullanıyoruz.

Rotasyonel Kalıplama

Burada plastik granülleri iki eksen üzerinde dönen bir makinede kapalı bir kalıba yerleştiriyoruz. Fabrikalar daha sonra kalıp dönerken granülleri ısıtıyor ve bir kaplama oluşturmak için plastiği kalıbın etrafına eşit olarak dağıtıyor. Ortaya çıkan parça daha sonra çıkarılmadan önce soğuyor. Bu işlemi büyük oyuncaklar veya plastik mobilyalar oluşturmak için kullanıyoruz.

Plastiği Nasıl Kullanıyoruz?

Fotoğraf: Arshad Pooloo on Unsplash

Plastik, nasıl baktığımızdan bağımsız olarak bizim için önemli olan bir malzemedir. Çok yönlülüğü, onun için birçok kullanım alanımız olduğu anlamına gelir, ancak neden bu kadar yaygın olarak kullanılmaya başlandı?

Gerçek şu ki plastik, özellikle de termoplastik kompozitler uygun maliyetli bir malzemedir. Bu nedenle, düşük maliyetler üreticilerin tüketici talebine ayak uydurmasını sağlar.

Bu esnek ve uyarlanabilir malzemeden çok çeşitli ürünler ve eşyalar üretebiliriz. Birçok şekil ve boyut oluşturma yeteneği, onu çeşitli endüstrilerde kullanım için ideal hale getirir. Esasen hızlı ve basit bir çözüm sağlar.

Plastiğin Yaşam Döngüsünün Sonraki Aşamaları: Yeniden Kullanım & Plastiğin Geri Dönüşümü

Bazı açılardan plastiğin ömrü hiç bitmez. 100'lerce yılda bozunan bir malzemedir ve bazı plastikleri geri dönüştürebiliriz. Bazı durumlarda termoplastiği neredeyse sonsuza kadar eritip yeniden biçimlendirebiliriz. Ancak çoğu durumda, plastikleri daha az kullanılabilir hale gelmeden önce yalnızca birkaç kez geri dönüştürebiliriz.

Ancak plastiğe olan bağımlılığımız bir dizi soruna neden olmaktadır. Her yıl 300 milyon tondan fazla üretilen plastiğe olan bağımlılığımız giderek artmaktadır. Bu da plastiğin bir atık ve çevre sorunu haline gelmesinin yanı sıra bazı plastik türlerinin toksik olması nedeniyle bir sağlık sorunu haline geldiği anlamına gelmektedir10 .

Yeni uygulamalar bulmak

Plastiğin yaşam döngüsünün bu noktasında, geri dönüştürülmüş plastiğin çoğu aşağı dönüştürülür. Ve neredeyse tüm gıda sınıfı plastikler. Bu, geri dönüştürülmüş plastiklerin daha düşük bir dereceyle sonuçlandığı anlamına gelir. Buradan, örneğin diğer gıda ambalajı kullanımından ziyade piknik masaları için plastik kutular yapabiliriz. Bununla birlikte, oyuncakların yanı sıra geri dönüştürülmüş şişelerden yapılmış tekstil ürünlerini görmek de yaygındır.

Termoplastiklerin geri dönüşümü söz konusu olduğunda, bu kapsamlı bir ayıklama gerektiren bir süreçtir. Çoğu zaman, farklı plastik türlerini karıştırmak mümkün değildir.

Bunun nedeni, farklı özelliklerin işlem sırasında ayrışmasıdır. Farklı plastik türleriyle kirlenmişse, ortaya çıkan malzeme çok yumuşak olduğu için kullanılamaz. Bu nedenle geri dönüşümden önce ayırma özellikle önemli hale gelir.

Geri dönüşümü kolaylaştırmak için plastikleri kategorilere ayırırız. Bunu plastik tanımlama kodlarını kullanarak yaparız. Farklı plastikler daha sonra doğru geri dönüşüm tesisine götürülür ve burada yıkanmadan, kurutulmadan ve ısıtılmadan önce küçük parçalara ayrılır. Bu noktada, geri dönüşüm tesisleri sonucu eriterek pelet haline getirir veya istenen malzemeye dönüştürür.

Plastik yaşam döngüsü daha sonra yeniden başlar.

Geri Dönüştürülmeyen Plastik

Fotoğraf: Brian Yurasits on Unsplash

Plastik geri dönüşümünü arttırmaya yönelik çabalara rağmen, ürettiğimiz plastiğin büyük bir kısmı geri dönüştürülmemektedir. Tahminlere göre atık plastiğin %9 kadar az bir kısmını geri dönüştürmekteyiz. Geri kalan kısmın %12'si yakılmakta, geri kalanı ise çöplüklerde veya doğal ortamda son bulmaktadır.

Son iki seçenek de çevre için uygun değildir. Yakma işlemi, iklim değişikliğini etkileyen C02 salınımına neden olur.

Çöp sahaları da plastiğin ömrünü güvenli bir şekilde sonlandırmıyor. Kuşlar çöp sahalarını temizleyerek plastiği yutuyor. Çöp sahalarından dışarı fırlayan gevşek plastik eninde sonunda su yollarımıza karışabiliyor.

Sonuç olarak her yıl 12 milyon ton kadar plastik okyanusa karışmaktadır. Plastik doğal çevreye ulaştığında sonuçları yıkıcı olabilmektedir. Araştırmalar 700 kadar deniz canlısı türünün plastikten etkilendiğini göstermektedir 7. Bir başka araştırma ise gelişmiş dünyada her yıl 1 milyon kadar insanın plastik atıklardan kaynaklanan hastalıklar nedeniyle öldüğünü ortaya koymuştur 4 .

Plastik 100'lerce Yıl Dayanır

Ve plastiğin parçalanması 100'lerce yıl sürdüğü için, yaşam süremizden çok daha uzun bir süre etrafımızda olmaya devam edecektir. Farklı plastik türlerinin farklı bileşimlere sahip olması nedeniyle, bizimle ne kadar süre kalacakları değişmektedir.

Örneğin, plastikle kaplanmış kağıt bir kahve fincanı yaklaşık 30 yıl içinde bozulur. Öte yandan, bira kutularını birbirine bağlayan 6 plastik halka yaklaşık 400 yıl içinde bozulur. Tek kullanımlık bebek bezleri ve cam şişeler ise yaklaşık 450 yıl içinde bozulur.

Nihayetinde plastiği geri dönüştürerek yeni ürünlere dönüştürmezsek ya da plastik atıkları yakmazsak, çöp sahalarında ve çevrede çok uzun süre kalırlar.

Dahası, plastik biyolojik olarak parçalanmaz, bunun yerine mikroplastik adı verilen daha küçük plastik parçacıklara ayrılır. Bu nedenle, plastik parçalandığında bile, bu küçük parçacıklar doğada veya Okyanuslarımızda hala bulunacaktır. Araştırmacılar suyumuzda ve buzullarda bile mikroplastikler bulmuşlardır 2 .

İlgili: Daha derinlemesine bilgi için plastik su şişelerinin çevresel etkileri hakkındaki makalemizi okuyun.

Plastiği Yeniden Kullanmanın ve Geri Dönüştürmenin Önemi

Bu nedenle, kullandığımız plastik miktarını azalttığımızdan emin olmak hepimizin görevidir. Plastiklerin çevresel etkilerini azaltmaya yardımcı olmak için hepimiz ilk etapta yeni plastiklerin üretilmesini önlemek için üzerimize düşeni yapmalıyız. Hepimiz bunu yaparsak, sadece plastik kullanımımızı azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak büyük bir etki yaratacaktır. Ve hepimiz satın aldıklarımızı değiştirerek ve aşağıdakileri seçerek başlayabilirizyapabildiğimiz her yerde plastik kullanmıyoruz.

Şimdi hepimizin bir değişiklik yapmak için bilinçli bir çaba gösterme zamanıdır. Mümkün olan her yerde plastiği yeniden kullanmak bizim sorumluluğumuzdur.

Hepimiz geri dönüşüm yaptığımızdan emin olmalı ve 4R prensiplerini (Refuse, Reduce, Reuse ve Recycle) savunmak ve uygulamak için elimizden geleni yapmalıyız. Bu şekilde dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeye yardımcı olabiliriz. Mevcut haliyle plastik, vahşi yaşamı öldürüyor, doğal kaynakları kullanıyor ve zararlı sera gazları üretiyoruz.

Plastik birçok şeyi başarmamıza yardımcı oldu ve hayatımızı güzelleştirdi. Buna rağmen, doğadaki plastik atık dağları görmezden gelemeyeceğimiz bir sorun.

Callie Allen tutkulu bir çevreci ve kendini gezegen korumanın önemi konusunda farkındalık yaratmaya adamış bir yazardır. Çevre bilimi geçmişi ve doğa sevgisi ile Callie'nin yazıları, bilimsel gerçekleri kişisel deneyimleriyle zahmetsizce birleştirerek blogunu çevre bilincine sahip tüm okuyucular için büyüleyici bir bilgi kaynağı haline getiriyor. Callie'nin blogu, en son çevresel zorlukları tartışmaktan sürdürülebilir yaşamla ilgili pratik ipuçları sunmaya kadar, olumlu değişime ilham verme misyonunda çevrilmemiş hiçbir taş bırakmıyor. Callie'yi dizüstü bilgisayarında yazı yazmadığı zamanlarda harika dış mekanları keşfederken, lensiyle doğada nefes kesen anları yakalarken veya yerel koruma çabalarında gönüllü olarak çalışırken bulabilirsiniz. Callie, bulaşıcı coşkusu ve derin bilgisiyle okuyuculara bir fark yaratmaları ve sevgili gezegenimizi gelecek nesiller için korumaları konusunda ilham vermeyi umuyor.