Silikon Geri Dönüştürülebilir mi? Silikon Nasıl Doğru Şekilde Geri Dönüştürülür?

  • Bunu Paylaş
Callie Allen

İnsanlar artık ürünler için daha çevre dostu malzemelerin kullanılmasını savunuyor. Silikon genellikle ev ve gıda ambalajı ürünleri için daha sağlıklı ve çevre dostu bir ürün olarak kabul ediliyor. Ancak silikon kullanım ömrünün sonuna geldiğinde geri dönüştürülebilir mi?

Kısa cevap evet, silikon geri dönüştürülebilir. Ancak araştırmalar, özellikle geleneksel veya yerel geri dönüşüm yöntemleriyle silikon geri dönüşümünün zor olabileceğini belirtmektedir 1. Ayrıca, tüm silikon ürünler geri dönüşümden geçemez. Bu makale silikonun ne olduğunu vurgulayacak ve onu nasıl ve ne zaman geri dönüştürebileceğinizi ayrıntılı olarak açıklayacaktır.

Silikon Nedir?

Silikon esas olarak kum benzeri bir element olan silikadan türetilen silikondan oluşur. Silikon, yer kabuğunda oksijenden sonra en bol bulunan ikinci elementtir. Silikon malzeme insan yapımıdır ve silikon, oksijen ve hidrojen ve karbon gibi diğer elementleri içerir.

Birçok kişi silikon ürünleri plastik olmayan alternatifler olarak görmekte ve kullanmaktadır. Özellikle mutfakta sıfır atık ürünler ve gıda saklama için silikon ürünleri plastik ürünlere göre daha iyi alternatifler olarak görmektedirler. Plastikten farklı olarak silikon, gıda zehirlenmesine neden olabilecek çok sayıda element içermez.

Silikon ürünler kendi başlarına çevreye çok az zarar verir veya hiç zarar vermez. Ancak, birçok üretici yoğun petrol ve doğal gaz kullanımını içeren bir silikon üretim yöntemi kullanmaktadır. Hidrokarbonları elde etme yöntemlerinin önemli çevresel etkileri olabilir.

Silikon çok yönlü bir malzemedir çünkü onu çeşitli şekillerde kullanabiliriz. Kauçuk formunda, sert formda ve sıvı formda silikon olabilir.

Silikonun Kullanım Alanları Nelerdir?

Silikon kauçuk, çeşitli endüstriyel kauçuk türlerinden biridir. Silikon son derece dayanıklıdır. Yapıştırıcılar, üreme sızdırmazlık malzemeleri için kalıplama kauçukları, kaplamalar ve elektronikler için saksı bileşikleri ve kapsülleyiciler gibi farklı malzemelerde bulunur.

Bu ürünleri ve kullanım alanlarını çoğunlukla inşaat endüstrisinde bulabiliriz. Elektronik endüstrisi saf silikonu endüstriyel yağlayıcı, bant yalıtımı ve vernik olarak, klavyelerde ve kaplarda kullanır. Üreticiler bu kauçukları sıcaklık direnci için de kullanırlar. Ayrıca, birçok üretici yüksek kalınlıktaki silikonu, tutuculara ve izolatörlere kalıpladıkları bir enjeksiyon olarak kullanır.

Havacılık ve uzay endüstrisinde, üreticiler birçok ürünü yapmak ve korumak için silikon kullanırlar. Örneğin, uzay giysisi kumaşları, contalar, contalar ve bazı alet malzemeleri oluşturmak için kullanırlar. Ayrıca deforme edici, yapıştırıcı olarak ve ayrıca boru için kullanılan tıbbi sınıf silikon kauçuklar da vardır.

Otomotiv endüstrisi, büyük miktarlarda silikon kullanan bir başka endüstridir. Silikon, otomobil parçalarının uzun ömürlü olmasını sağlar. 60°C ila 230°C arasındaki aşırı sıcaklıklara dayanabilir. Ayrıca, kendisine güçlü hava koşullarına dayanıklılık özellikleri kazandıran kimyasal dolgulardan oluşur. Silikon, otomotiv endüstrisinde oldukça becerikli bir malzemedir, ancak diğer tüm kauçuk türlerinden daha pahalıdır.2017 yılında otomotiv silikonu pazar büyüklüğü 5,76 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir2 .

Son olarak, silikonun gıda sınıfı uygulamaları da vardır. Üreticiler bunu gıda kapları, yapışmaz fırın gereçleri ve mutfak gereçleri yapmak için kullanırlar. İnsanlar şekerleme ve pasta süsleme endüstrileri için silikon kalıplar oluştururken genellikle gıda sınıfı silikon uygularlar.

Gıda endüstrisindeki uzmanlar genellikle silikon ürünleri plastik ürünlere göre daha iyi alternatifler olarak adlandırırlar. Bunun nedeni, gıda sınıfı silikonun bilinen olumsuz sağlık etkilerinin çok az olması veya hiç olmamasıdır. Silikon aşırı sıcak ve soğuk sıcaklıklara dayanabilir, bu nedenle dondurulabilir ve yiyecekleri yeniden ısıtmak veya pişirmek için kullanılabilir. Ayrıca, insanlar silikon fırın kaplarını yiyecekleri mikrodalgada pişirmek için kullanırlar çünküyüksek sıcaklıklara daha iyi dayanır.

Silikonu Geri Dönüştürebilir misiniz?

Fotoğraf: hue12 photography on Unsplash

Silikonun ne olduğunu inceledik ve bazı kullanım alanlarından bahsettik. Bu bölümde, "silikon geri dönüştürülebilir mi?" sorusunun cevabını ve silikonun nasıl geri dönüştürülebileceğini açıkladık.

Silikon Ürünleri Nasıl Bertaraf Ederim?

Plastikten farklı olarak silikon, en azından plastikler kadar çevreye zarar vermez. Ayrıca çöp sahalarında da önemli bir zarara neden olmaz. Bununla birlikte, endüstrinin atık nedeniyle kirliliğe katkıda bulunabileceğinin farkında olmalısınız.

Karbon ayak izinizi azaltmak için çevre dostu yolları incelemeniz her zaman tavsiye edilir. Yaban hayatı ve okyanus yaşamını korumak için silikon ürünleri gelişigüzel atmamalısınız. Bunun yerine, silikon ürünleri uzman geri dönüşüm şirketlerine göndererek daha iyi bir seçim yapın. Ayrıca, uygun şekilde geri dönüştürülmeleri için yerel geri dönüşüm merkezlerinize de gönderebilirsiniz.

Silikon Kauçuğu Neden Evde Uygun Şekilde Geri Dönüştüremezsiniz?

Silikonun düzgün bir şekilde geri dönüştürülmesi için uzmanlara ihtiyaç vardır. Birçok yerel atık toplama hizmetinin genellikle silikon ürünleri geri dönüşüm için kabul etmediğini göreceksiniz.

Silikonun geri dönüşümü, silikonun parçalanmasını veya küçük parçalar halinde öğütülmesini gerektirir. Ayrıca geri dönüşüm sırasında belirli kimyasallarla karıştırılabilir ve yüksek sıcaklıklara maruz kalabilir, bu da çok fazla teknik girdi gerektiren bir süreçtir. Bu nedenle birçok kişi bu işi uzmanlara bırakmanızı tavsiye edecektir.

Evde Silikon Nasıl Geri Dönüştürülür

Silikonu geri dönüştürmenin ne kadar zor olabileceğini belirtmiş olsak da, bunları evde geri dönüştürmek için prosedürleri takip edebilirsiniz. Silikonu geri dönüştürmenin adımları arasında onu en küçük parçalara ayırmak ve bir kalıp oluşturmak yer alır. Daha sonra, parçalanan silikonu yeni silikonla karıştırırsınız. Aşağıda geri dönüşüm süreci yer almaktadır:

Silikonu Parçalayın

Eski silikonu bir mutfak öğütücüsü kullanarak parçalara ayırabilirsiniz. Az miktarda geri dönüşüm yapıyorsanız, parçalanmış silikon granülleri elde etmek için bir bıçak veya el işi makası kullanabilirsiniz.

Geri Dönüştürülmüş Silikon için Bir Kalıp Oluşturun

Oluşturduğunuz kalıbın şekli, geri dönüştürülmüş silikonunuzun şeklini belirler. Uygun herhangi bir malzemeden silikon kalıp yapabilirsiniz. İstediğiniz şekle sahip mevcut bir malzemeyi kalıp olarak kullanabilirsiniz.

Taze Silikonu Geri Dönüştürülmüş Silikon ile Birleştirin

Kalıbınız hazır olduğunda ve geri dönüştürülmüş silikonunuzu yeterince toprakladığınızda, geri dönüştürülmüş silikonu taze bir silikon karışımı ile karıştırabilirsiniz. Taze silikon toz veya sıvı formda mevcuttur.

Geri dönüşüm sürecini daha yönetilebilir hale getirmek için silikon kalıplama kitlerini kullanabilirsiniz. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok kalıplama kiti türü vardır. Bütçenize ve istediğiniz amaca uygun olanı seçmeniz yeterlidir.

Silikonu Geri Dönüştürmek için Geri Dönüşüm Merkezi Kullanma

Silikonu profesyonellere vererek geri dönüşüm stresinden kurtulabilirsiniz. Özellikle çok miktarda silikonunuz varsa bu daha iyi bir seçenektir. Silikonları çöp torbanıza atmadan önce yerel geri dönüşüm servisinizle iletişime geçerek bu hizmeti sunup sunmadıklarını sorun. Tüm geri dönüşüm merkezleri bu hizmeti sunmaz çünkü silikon geri dönüşümü özel çaba gerektirir.Geri dönüşüm merkeziniz veya yerel geri dönüşüm tesisiniz silikon ürünleri kabul etmiyorsa ne yapmalısınız? Size en yakın silikon konusunda uzmanlaşmış geri dönüşüm şirketini bulmanız ve ona ulaşmanız yeterlidir.

Silikon Biyolojik Olarak Parçalanabilir mi?

Kısa cevap hayırdır; silikon biyolojik olarak bozunmaz. Bir malzeme biyolojik olarak bozunabilir olduğunda, canlı organizmalar onu yeryüzüne dönene kadar parçalayabilir. Silikon biyolojik olarak bozunabilir olmasa da, uygun geri dönüşüm yoluyla bu etkiyi hafifletebiliriz.

Silikonun neden biyolojik olarak parçalanabilir olmadığının basit cevabı insan yapımı olmasıdır. Üreticiler silikonu canlı organizmaların üzerinde hareket edemeyeceği malzemelerden üretirler. Bir silikon ürün ortalama bir insan ömründen onlarca yıl daha uzun süre bozulmadan kalacaktır. Eğer onu düzgün bir şekilde atmaz ve geri dönüştürmezsek karada kalacaktır. Bebeğinizin silikon kaşığını yıllar sonra arka bahçenizden çıkardığınızı hayal edebilirsiniz60. yaş günlerinde.

Silikon Çevre Dostu mu?

Plastik ve bilinen zararları ile karşılaştırıldığında, silikon daha çevre dostu bir alternatiftir.

Dezavantajı ise silikonun üretim sürecinin çevre dostu olmamasıdır. Petrolden elde edilen hidrokarbonun yakılması işlemlerini içerir ve bu da havayı dumanla kirletmeye katkıda bulunabilir.

Bununla birlikte, bitmiş bir ürün olarak silikonun insan sağlığı üzerinde bilinen olumsuz bir etkisi yoktur. Ayrıca su kütleleri ve toprak gibi doğal durumlar üzerinde herhangi bir olumsuz etkiye neden olmaz. Diğer kimyasallarla reaksiyona girmemesi, hipoalerjenik olması, düşük toksisite, bakterilere karşı direnç ve kokusuzluk gibi özellikler onu plastikten daha iyi hale getirir.

Daha fazlasını okuyun: Silikon Çevre Dostu mu? - Silikonun Çevresel Etkileri

Silikon vs. Plastik

Her iki maddenin üretiminden de plastik, yeryüzünden çıkarılan ham petrolden elde edilir. Üreticiler bunu karbon bileşiklerini değiştirerek plastiğe dönüştürürler. Ham petrol yenilenemeyen bir kaynaktır ve sınırlı bir doğal elementtir. Öte yandan, silikonu silikondan elde ederiz. İnsanlar silikonu bol miktarda bulunan bir element olan silikadan elde ederler. Silikon da doğal olarak yenilenemezkenHidrokarbon ve yenilenemeyen enerji içerdiğinden, silikon bol bir kaynaktan gelir.

Araştırmalar, silikonun, özellikle de gıda sınıfı silikonun toksik olmadığını göstermektedir. Health Canada, silikon pişirme kaplarıyla ilişkili bilinen herhangi bir sağlık tehlikesi olmadığını belirtmektedir. Ayrıca, silikonun yiyecek veya içeceklerle reaksiyona girmediğini iddia etmektedirler. Öte yandan, plastikler BPS ve BPA gibi hormon bozucu kimyasallar içerir. Silikon ürünlerde bu kimyasallardan hiçbir iz yoktur.Son olarak, silikon ürünler de plastik ürünlere kıyasla daha dayanıklıdır. Plastiklerle karşılaştırıldığında, yüksek kaliteli silikon birkaç yıl dayanır. Düşük dereceli silikon veya düşük kaliteli olanlar o kadar dayanıklı değildir.

Sonuç

İnsanlar plastiğe alternatif olarak silikonu giderek daha fazla kullanıyor ve savunuyor. Silikona yöneliyorlar çünkü toksik içermiyor, dayanıklı ve genellikle daha çevre dostu bir yaşam döngüsüne sahip. Silikon biyolojik olarak parçalanabilir olmasa da geri dönüştürülebilir. Ürünleri geri dönüşüm için atmadan önce dayanabildikleri kadar uzun süre yeniden kullanmayı her zaman unutmayın.

Callie Allen tutkulu bir çevreci ve kendini gezegen korumanın önemi konusunda farkındalık yaratmaya adamış bir yazardır. Çevre bilimi geçmişi ve doğa sevgisi ile Callie'nin yazıları, bilimsel gerçekleri kişisel deneyimleriyle zahmetsizce birleştirerek blogunu çevre bilincine sahip tüm okuyucular için büyüleyici bir bilgi kaynağı haline getiriyor. Callie'nin blogu, en son çevresel zorlukları tartışmaktan sürdürülebilir yaşamla ilgili pratik ipuçları sunmaya kadar, olumlu değişime ilham verme misyonunda çevrilmemiş hiçbir taş bırakmıyor. Callie'yi dizüstü bilgisayarında yazı yazmadığı zamanlarda harika dış mekanları keşfederken, lensiyle doğada nefes kesen anları yakalarken veya yerel koruma çabalarında gönüllü olarak çalışırken bulabilirsiniz. Callie, bulaşıcı coşkusu ve derin bilgisiyle okuyuculara bir fark yaratmaları ve sevgili gezegenimizi gelecek nesiller için korumaları konusunda ilham vermeyi umuyor.