Kağıt Havluları Geri Dönüştürebilir misiniz?

  • Bunu Paylaş
Callie Allen

Birçoğumuz için kağıt havlular temel bir üründür. Kirli yüzeyleri, sıvı dökülmelerini ve çok daha fazlasını silmek için onları evimizin etrafında saklarız. Ancak bu kağıt ürünler kullanıldıktan sonra nereye gider? Kağıt havluları geri dönüştürebilir miyiz?

Hayır, kağıt havluları geri dönüştüremezsiniz. Bu soruyu daha ayrıntılı olarak yanıtlarken ve tek kullanımlık kağıt havlularımızın etkisini keşfederken okumaya devam edin. Tek kullanımlık havlulara daha çevre dostu alternatifler için seçenekler sunan yeniden kullanılabilir kağıt havlu kılavuzumuza da göz atabilirsiniz.

Kağıt havluları oluşturan nedir?

Fotoğraf: Karolina Grabowska

Kağıt havlular ve kağıtla ilgili diğer ürünler ağaçlardan elde edilir. Üreticiler ağaçları kağıda dönüştürmek için genellikle odun ve lif bitkilerinden kağıt hamuru yaparlar.

Neyse ki tüm kağıt havlular doğrudan ağaçlardan elde edilmiyor. Bunun yerine bazı üretici şirketler geri dönüştürülmüş kağıt hamuru ve daha sürdürülebilir bir ürün olan bambu gibi diğer sürdürülebilir alternatifleri kullanarak kesilen ağaç sayısını azaltıyor.

Kağıt havlular geri dönüştürülebilir mi?

Ne yazık ki, kağıt havlular kağıt ürünler olmasına rağmen, onları geri dönüştüremiyoruz. Bunun birçok nedeni var.

Öncelikle gres, yağ, vücut sıvıları, gıda atıkları ve diğer malzemeleri temizlemek için kağıt havlu kullanıyoruz ve bu da geri dönüşümü zorlaştırıyor.

Üreticiler kullanılmış kağıt havluları geri dönüştürürse, yağ ve diğer kalıntılar geri dönüşümün kirlenmesine neden olabilir ve diğer geri dönüştürülebilir kağıt ürünleri bozabilir. Geri dönüştürülmüş yeni kağıt havlularda da delikler ve lekeler oluşabilir.

İkinci olarak, üreticiler kağıt havluların çoğunu geri dönüştürülmüş karton, ahşap ve diğer kağıt ürünlerini kullanarak üretmekte ve bunları karıştırarak kağıt lifleri haline getirmektedir. Ne yazık ki, bu üretim süreci kağıt havluların liflerini zayıflatmakta ve parçalamakta, bu da temiz kağıt havluların bile tekrar geri dönüştürülmesini ve başka bir faydalı ürüne dönüştürülmesini zorlaştırmaktadır.

Kağıt havlu üretiminde, emilimi artırmak ve güçlendirmek için liflere eklenen yapıştırıcı, reçine, mürekkep ve ağartıcı gibi kimyasallar da kullanılmaktadır. Bu nedenle, temiz görünseler bile kağıt havluları geri dönüşüm kutusuna atmamalıyız.

Bununla birlikte, bazı belediyeler yerel bir geri dönüşüm programı aracılığıyla yağ veya kimyasal madde içermeyen kullanılmamış kağıt havluları kabul edebileceğinden, yerel yönetiminizi kontrol edin.

İlgili: Kağıt Mendilleri Geri Dönüştürebilir misiniz?

Kağıt havlular çevre için kötü mü?

Kağıt havluların üretim sürecini göz önünde bulundurduğumuzda cevap evettir.

Öncelikle, kağıt havluların doğrudan ağaçlardan elde edilen işlenmemiş kağıttan üretildiğini biliyoruz. Dünya Yeşil Örgütü'ne göre, üreticiler bir ton kağıt havlu üretmek için 20.000 galon su ve 17 ağaç kullanmaktadır. Kağıt havlu üretimi ile daha fazla ağaç kesilmekte ve sonuçta ekosistemimiz etkilenmektedir.

Dahası, üreticilerin taşıma, işleme ve paketleme makineleri fosil yakıtlara ihtiyaç duymaktadır. Sonuç olarak, bu makineler iklim değişikliğine katkıda bulunan sera gazları yaymaktadır.

Çöp sahalarındaki kağıt atıklar da bir sorun haline gelmiştir. Kağıt havlular geri dönüştürülemediğinden, çöpe ve çöp sahasına gitmektedir. Kağıt biyolojik olarak parçalanabilir olsa da, bu süreç haftalar sürmektedir ve bu da kağıt havluları kullanma hızımızdan daha yavaştır.

Ayrıca, üreticiler kağıt havluları sağlam ve emici hale getirmek için boyalar, ağartıcılar ve ağır kimyasallar kullanmaktadır; bunlar toprağa ve su yollarına sızdığında hem insan sağlığına hem de çevreye zarar verebilir.

Son olarak, kağıt havluların ince plastik ambalajlarda sunulması atık sorununu daha da derinleştirmektedir. Bu plastikler çöp sahalarımıza karışmakta ve ayrışması yıllar alabilmektedir.

İlgili: Ticari bir tuvalet için kağıt havlu mu düşünüyorsunuz? Hangisinin daha iyi olduğu hakkında daha fazla bilgi edinin, el kurutma makineleri ve kağıt havlular; göründüğü kadar basit değil.

Kağıt havlular biyolojik olarak parçalanabilir mi?

Kağıt havlular odun hamurundan elde edilir, bu da onları çoğu durumda biyolojik olarak parçalanabilir kılar. Ayrıca, lifler incedir ve hızlı bir şekilde ayrışabilir. Kağıt havlularınız ıslaksa, bakteriler hızlı bir şekilde üzerlerinde hareket ettiğinden süreç daha da hızlıdır. Bu, onları kolayca çöp kutusuna atabileceğiniz ve kağıt havlunuzun çöp sahasında ayrışacağından emin olabileceğiniz anlamına gelir. Kağıt havlularınızı uygun şekilde imha etmek için,Bunları bir torbada toplayın ve çöp kutunuza koyun. Ardından, toplama gününde çöp kutunuzu dışarı çıkarabilirsiniz.

Ancak kağıt havlu plastik poşetlerde geliyorsa, ayrışma için uygun durumda olmayabilir.

Kağıt havluları kompost yapabilir misiniz?

Kağıt havluları geri dönüştürmek zor olabilir, ancak iyi haber şu ki, doğru koşulları karşılıyorlarsa onları kompostlayabilirsiniz. Ne yazık ki, kullanılmış kağıt havlularınızda yağ, kimyasallar veya yağ varsa, pizza kutuları gibi kompostlanamazlar.

Bunun nedeni, yağ ve gresin kompost kutunuzdan havayı uzaklaştırarak anaerobik bakterilere yer açmasıdır. Sonuçta bu durum kompost yığınınızı mahveder.

Ayrıca, kağıt havlularınızı kimyasal ürünleri veya hayvan dışkılarını temizlemek için kullanıyorsanız, kompost kutunuza koymamalısınız, çünkü bu kompostlamadan sorumlu mikroorganizmaları öldürebilir.

Ancak, temiz kağıt havlularınız veya yiyeceklerle kirlenmiş yüzeyleri veya alanları temizlemek için kullanılan kağıt havlularınız olduğunu varsayalım. Bu durumda, bunları diğer gübrelenebilir malzemelerle birlikte kahverengi atık olarak kompost kutunuza ekleyebilirsiniz.

Kağıt havluların en güzel yanı kağıttan yapılmış olmalarıdır. Kağıt havlularınızı kompost yapamıyorsanız, onları küçük parçalara ayırıp bahçenize serpebilirsiniz. Toprakla düzgün bir şekilde karıştırıldıklarında çok hızlı bir şekilde çürüyeceklerdir.

Kağıt havlulara çevre dostu alternatifler

Fotoğraf: Karolina Grabowska

Belirtildiği gibi, kağıt havlular geri dönüştürülemez ve çöp sahası atıklarının büyük bir bölümünü oluşturabilir. Sonuç olarak, kağıt havlu kullanımını azaltmak veya kullanmaktan kaçınmak istersiniz. İşte kağıt havlu atığını azaltmak için birkaç çevre dostu alternatif:

Ağartılmamış kağıt havlular

Normal kağıt havlu yerine daha çevreci bir seçenek seçebilirsiniz. Örneğin, üreticiler kahverengi kağıt havlu yapmak için geri dönüştürülmüş ağartılmamış kraft kağıt kullanmaktadır; bu kağıtlar geri dönüştürülemese de kolayca bir kompost kutusuna eklenebilir.

Doğal süngerler

Doğal veya selüloz süngerler kağıt havluya harika bir alternatif olabilir. Bu süngerler gerçektir ve sürdürülebilir bir şekilde elde edilir, bu da onları çevre için uygun hale getirir. Bu sünger günlük kullanılan binlerce kağıt havlunun yerini alabilir.

Yıkanabilir bezler ve peçeteler

Kağıt havlu yerine yıkanabilir bezler, paçavralar, mutfak havluları ve peçeteleri düşünebilirsiniz. Bu malzemelerin en güzel yanı, onları yıllarca yeniden kullanabilmenizdir. Ancak, kullandıktan sonra yıkamalı, durulamalı ve kurutmalısınız. Pamuk, keten, kenevir gibi farklı şekillerde, boyutlarda ve malzemelerde çeşitli bezler mevcuttur.

Yeniden kullanılabilir balmumu sargıları

Çevre dostu beslenme çantanızı hazırlamanız veya artan yemeklerinizi saklamanız gerekiyorsa kağıt havlu yerine yeniden kullanılabilir balmumu sargıları kullanın. Balmumu sargıların dayanıklı olmasının yanı sıra, sabun ve ılık suyla kolayca temizleyebilirsiniz ve ayrıca plastik sargılara harika bir alternatif oluştururlar. Genellikle yeniden kullanılabilir balmumu sargılar organik pamuk ve sürdürülebilir balmumu gibi sürdürülebilir malzemelerden üretilir.

Gazeteler

Evinizde eski gazete kağıtları varsa, bunlar da kağıt havlular kadar işe yarayabilir. Cam yüzeyleri temizlemek ve lekeleri çıkarmak için ideal olabilirler.

Kağıt havlu rulolarını geri dönüştürebilir misiniz?

Kağıt havlular %100 geri dönüştürülebilir bir karton tüp içerir. Ayrıca kağıt havlu ruloları, üreticilerin geri dönüştürüp başka ürünler oluşturmak için kullanabileceği kalın liflerden oluşur. Bu nedenle, kağıt havlunuz boşaldığında ruloları toplayabilir ve çöp sahası atığını azaltmak ve çevreye yardımcı olmak için geri dönüşüm kutusuna atabilirsiniz.

Kullanılmış kağıt havlunuzu yıkamalı mısınız?

Üreticiler kağıttan kağıt havlu üretirken, bunlar çevre dostu tuvalet kağıdından (veya standart çeşitten) çok daha kalındır ve suyu emecek şekilde üretilmiştir.

Sifonu çektiğinizde borulara sıkışabilir ve tuvaletinizi tıkayabilir. Kullanılmış kağıt havlularınızı sifonu çekmek yerine kompost yapabilir veya çöpe atabilirsiniz.

Sonuç

Kağıt havluların geri dönüşümü, geri dönüşüm sürecindeki diğer geri dönüştürülebilir maddeleri kirletebilir. Bununla birlikte, bunları uygun şekilde kompostlayabilir veya atabilirsiniz. Ayrıca kağıt havlulardan tamamen vazgeçebilir ve diğer çevre dostu alternatifleri tercih edebilirsiniz.

Callie Allen tutkulu bir çevreci ve kendini gezegen korumanın önemi konusunda farkındalık yaratmaya adamış bir yazardır. Çevre bilimi geçmişi ve doğa sevgisi ile Callie'nin yazıları, bilimsel gerçekleri kişisel deneyimleriyle zahmetsizce birleştirerek blogunu çevre bilincine sahip tüm okuyucular için büyüleyici bir bilgi kaynağı haline getiriyor. Callie'nin blogu, en son çevresel zorlukları tartışmaktan sürdürülebilir yaşamla ilgili pratik ipuçları sunmaya kadar, olumlu değişime ilham verme misyonunda çevrilmemiş hiçbir taş bırakmıyor. Callie'yi dizüstü bilgisayarında yazı yazmadığı zamanlarda harika dış mekanları keşfederken, lensiyle doğada nefes kesen anları yakalarken veya yerel koruma çabalarında gönüllü olarak çalışırken bulabilirsiniz. Callie, bulaşıcı coşkusu ve derin bilgisiyle okuyuculara bir fark yaratmaları ve sevgili gezegenimizi gelecek nesiller için korumaları konusunda ilham vermeyi umuyor.