Eşitlik & Çeşitlilik Gerçekler & İstatistikler

  • Bunu Paylaş
Callie Allen

Herkes işyerinde, evde ve genel olarak toplumda eşit fırsatlara sahip olmayı hak eder. Hiç kimse ırksal ve etnik grubu, topluluğu veya geçmişi nedeniyle dezavantajlı durumda olmamalıdır. Hepimiz başkalarını nasıl algıladığımızın, onlara nasıl davrandığımızın ve önyargılar oluşturduğumuzun bilincinde olmalıyız. Eylemlerimiz asla başka bir kişinin haklarına erişimini ve bireysel ihtiyaçlarını karşılayan desteği reddetmemelidir.aşağıdaki eşi̇tli̇k ve çeşi̇tli̇li̇k bi̇lgi̇leri̇ kapsayıcı bir dünyayı nasıl inşa edeceğimizi daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır.

Genel Bilgiler

#1- Küresel düzeyde ortalama %31,4'lük bir cinsiyet eşitliği farkı bulunmaktadır1

Bu fark, her ne kadar geniş olsa da, bir önceki ortalama küresel puanla karşılaştırıldığında yine de olumlu bir artıştır. Küresel Cinsiyet Uçurumu Endeksi'nin son baskısında yer alan birçok ülke puanlarını artırmıştır. Bu, cinsiyet eşitliği ve çeşitliliğin iyileştirilmesi yönünde bir ilerleme olduğunu göstermektedir. Sayı önemli olmaya devam etse ve gerçek çeşitliliğe doğru ilerleme yavaş kalsa da.

#2- 15-24 yaş arası kızların %10'u okuma yazma bilmiyor 1

Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, başta genç kızlar olmak üzere 15-24 yaş arası nüfusun büyük bir kısmı anlayarak okuyup yazamamaktadır. Sadece birkaç ülke, eğitim söz konusu olduğunda çeşitlilik açığının %20'sinden fazlasını kapatabilmiştir.

Cinsiyet Eşitliği ve Çeşitlilikte En İyi Ülkeler

#3- İzlanda genel cinsiyet uçurumunun %88'ini kapatarak dünyanın cinsiyet eşitliği en yüksek ülkesi haline gelmiştir1

Bu, İzlanda'nın üst üste 11. kez cinsiyet çeşitliliği ve kapsayıcılığı en yüksek ülke olduğu anlamına geliyor.

#4- Dünyanın cinsiyet eşitliği en yüksek ikinci ülkesi Norveç'tir ve bu ülke toplam cinsiyet açığının %84,2'sini kapatmıştır1

Kadına Yönelik Şiddet

#5- Dünya genelinde kadınların yaklaşık üçte biri yakın bir partner tarafından fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalmaktadır5

Bu, önemli bir halk sağlığı sorunu ve kadın haklarının ihlalidir. Bu şiddetin çoğu, bu kadınları fiziksel ve zihinsel olarak etkileyen yakın partner şiddetidir. Bu aynı zamanda yeni şiddet türlerine de yol açabilir.

#6- Dünya genelinde her gün tahminen 137 kadın yakın partnerleri veya bir aile üyesi tarafından öldürülmektedir5

BM'nin bu verilerine göre, kadınların eşleri ya da en yakınları tarafından öldürülme ihtimalinin en yüksek olduğu yer evdir.

#7- Bugün hayatta olan en az 200 milyon kız çocuğu ve kadın Afrika ve Orta Doğu'da kadın sünnetine maruz kalmıştır 5

Batı, doğu ve kuzeydoğu Afrika'daki 30 ülkede hala kadın sünneti uygulanıyor. Kızların çoğu 16 yaşına gelmeden kesiliyor. Araştırmalar, kadın sünnetinin en çok etnik kökenin en etkili faktör olduğu bölgelerde yaygın olduğunu ortaya koyuyor.

İşgücü Piyasasında Cinsiyet Çeşitliliği

#8- Çalışma çağındaki kadınların %50'sinden azı işgücü piyasasında yer almaktadır 5

Bu kadınların büyük bir yüzdesi çok az ücret alan ya da hiç ücret almayan ev işlerinde çalışmaktadır. Ücretsiz ev ve bakım işleri orantısız bir şekilde kadınlara düşmektedir ve bu durum son 25 yıldır devam etmektedir. Kadınların büyük bir yüzdesi işgücü piyasasında daha az yer almaktadır.

#9- Kadın STEM mezunları toplam mezun sayısının %35'inden biraz fazlasını oluşturmaktadır5

Kadınların STEM (bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) mesleklerinde yeterince temsil edilmemesi nedeniyle STEM alanındaki cinsiyet uçurumu devam etmektedir. Bununla birlikte, bu sayı önceki rekorlarla karşılaştırıldığında iyileşmektedir.

#10- Kadınların işgücündeki temsili son 25 yılda dört kat artmasına rağmen %22'de kalmıştır.

Bunun nedeni, kadınların Fortune 500 şirketlerinde üst düzey yönetimde ve hükümette liderlik pozisyonlarında yeterince temsil edilmemesidir.

#11- İşgücü piyasasına %74 ile erkekler hakimdir.

Bu, erkeklerin işgücüne hakim olduğunu ve kadınların işgücü piyasasında daha az aktif olduğunu gösteren büyük bir uçurumdur; bunun nedeni büyük olasılıkla erkek meslektaşlarına kıyasla sahip oldukları eğitim ve deneyim düzeyidir.

Evde Eşitlik

#12- Dünya genelinde kadınlar ücretsiz ev ve bakım işlerinde erkeklerin yaklaşık üç katı kadar zaman harcamaktadır5

Sonuç olarak, kadınlar fiziksel olarak zorlayıcı ve zaman alıcı ücretsiz işlerde daha fazla zaman harcamaktadır. Bu durum, akademik çalışma yapmak veya beceri öğrenmek için daha az zamanları olduğundan kadınlar için işsizlik oranını artırmıştır. Sonuç olarak, kendilerini iş ortamında dezavantajlı bir konumda bulabilirler.

#13- Kuzey Afrika ve Batı Asya'da kadınlar ücretsiz ev ve bakım işlerinde erkeklerin yedi katından daha fazla zaman harcamaktadır5

Bu kadınların çoğunluğu, ev işlerinin 'kadın işi' olarak tanımlanması nedeniyle hayatlarını ücretsiz ev ve bakım işlerinde çalışarak geçirmektedir.

#14- Sağlık sektöründe çalışanların %70'inden fazlasını kadınlar oluşturmaktadır5

Ancak, küresel sağlık çalışmalarına yaptıkları katkının büyük bir kısmı yetersiz ücretlendirilmektedir. Halk sağlığı ihtiyaçlarının ön saflarında yer almakta ve iş yerinde daha uzun mesailer ve evde ek bakım işleri yaşamaktadırlar.

İşyerinde çeşitlilik

Fotoğraf Christina @ wocintechchat.com tarafından Unsplash üzerinde

#15- İş arayanların %76'sı iş tekliflerini değerlendirirken iş yerlerinde çeşitliliğe öncelik veriyor 2

İş arayanlar kapsayıcı bir kültüre sahip şirketlerde çalışmak isterler, bu şekilde ırkçılığı teşvik eden veya cinsiyet çeşitliliği ve eşitliğinden yoksun şirketlerde çalışmaktan kaçınabilirler. Daha fazla iş arayan çeşitli ve kapsayıcı bir kültür aradıkça, daha fazla işverenin çeşitli ekipler ve liderlik sağlamak için adım attığını göreceğiz.

#16- İş arayanların 3'te 1'i çeşitlilikten yoksun bir şirkete iş başvurusunda bulunmaz 2

İşyerinde çeşitlilik yavaş bir hızda ilerliyor ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki birçok şirket, farklı insanları işe almayı bir iş fırsatından ziyade uyum veya risk azaltma olarak görüyor. Aynı zamanda, daha fazla çalışan, çeşitli ve kapsayıcı bir işgücünü destekleyen bir kültüre sahip şirketlerde çalışmak istiyor.

İşyerinde Etnik Çeşitlilik

#17- Siyah çalışanların %47'si ayrımcılığa maruz kaldıktan sonra işten ayrılmıştır 2

Her 3 Afrikalı Amerikalıdan 1'i işyerinde bir tür taciz, kötü muamele veya ayrımcılığa maruz kalmış olabileceğinden, ırk eşitsizliği Afrikalı Amerikalılar arasında çok yaygın görünmektedir.

#18- Hispanik çalışanların %49'u ayrımcılığa maruz kaldıktan sonra işten ayrılmıştır 2

Açıkça görülüyor ki, çeşitlilik içeren bir işgücüne ulaşmak için kat etmemiz gereken bir yol var ve çok sayıda şirket kültürü çeşitlilik ve kapsayıcılık sergilemiyor. Bu durum en çok yüksek göç oranlarına sahip ülkelerde görülebiliyor. Farklı kültürlerden gelen bireyler genellikle işyerinde ayrımcılığa maruz kalıyor.

İşletme sahipleri ve şirket CEO'ları, çeşitlilik ve kapsayıcılık uygulamayan diğer şirketlere karşı rekabet avantajı elde etmek istiyorlarsa, çeşitlilik içeren bir iş yerini benimsemelidirler.

#19- Bir şirket farklı etnik/ırksal gruplar arasında çalışan memnuniyeti derecelendirmelerinde tutarsızlık gösteriyorsa, iş arayanların %37'si bu şirkete iş başvurusunda bulunmayacaktır2

Çalışanlar, çeşitlilik ve kapsayıcılığı göstermek için işe alım yapan şirketlerden daha fazla değişiklik ve gerçek eylem görmek istiyor. İş arayanlar, çalışanlarını anlayan ve onlara değer veren çeşitli ve kapsayıcı şirketler arıyor.

Şirket Liderliği Arasında Çeşitlilik

#20- Fortune 500 şirketleri arasında İcra Kurulu Başkanlarının yalnızca %7,4'ü kadındır5

Birkaç yıl önce çok az sayıda kadın CEO pozisyonundaydı ve bu gerçek, üst düzey liderlik rolleri söz konusu olduğunda işyeri çeşitliliğinde hafif bir iyileşme olduğunu gösteriyor. Bu durumda bile rakamlar küçük; daha fazla kadının CEO, karar verici ve liderlik pozisyonlarında olması gerekiyor.

Boston Consulting Group'a göre, çeşitliliğe sahip yönetim ekipleri tarafından yönetilen kuruluşların gelirlerinde ortalama %19'luk bir artış görülmektedir.

#21- 2020 yılında, ankete katılan işletmelerin yalnızca %18'inde kadın İcra Kurulu Başkanı bulunmaktadır5

1995'teki istatistiklerle karşılaştırıldığında, o zaman ve şimdi arasında çok büyük bir fark yok, kadınlar şirketlerde çok az yönetici rolüne sahipti ve 2020'de hala sahipler.

#22- ABD ve Birleşik Krallık'ta yönetici ekiplerde kadın temsili 2014'te yüzde 15 iken 2019'da yüzde 20'ye yükseldi 3

#23- 2019 yılında kadınlar dünya genelinde yönetici pozisyonlarının yalnızca %28'ini elinde bulunduruyordu5

İşyerinde cinsiyet çeşitliliği konusunda ilerleme kaydedilse de bu ilerleme yavaş olmuştur. Birçok ülkede hala şirketlerde çeşitlilik ve yönetici pozisyonlarında kadın eksikliği ciddi boyutlardadır.

#24- Tüm kadın yöneticilerin %65'i personel rolündedir 4

Cinsiyet dengesinin olmadığı şirketlerde, personel rollerinde daha fazla kadın bulunmaktadır. Bu roller, kurumsal liderliğin en üst düzeylerinden çok uzaktır.

#25- Avustralya şirketlerindeki yönetici rollerinin %30'u kadınlar tarafından üstlenilmektedir 4

Avustralya iş dünyasında CEO'luk ve yöneticilik pozisyonları hala erkekler tarafından işgal edilmektedir. Buna karşılık, telekomünikasyon sektörü, liderlik rollerinde en yüksek kadın oranına sahip olduğu için satış gelirlerinde bir artış kaydetmiştir ve bu da hem liderlik hem de işgücü çeşitliliğinin gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Irk ve Liderlik Çeşitliliği

#26- Amerika Birleşik Devletleri'nde siyahi kadın yöneticilerin yönetici ekiplerde kadrolu rollerde bulunma olasılığı, kadrolu rollerde bulunma olasılığından iki kat daha fazladır4

Siyah kadınlar çifte önyargı yüküne maruz kalmaktadır; hem cinsiyet hem de ırk önyargısıyla karşılaşmaktadırlar. Bu durum, siyah toplumdan kadınların üst düzey profesyonel pozisyonlara gelmesini zorlaştırmaktadır.

#27- Güney Afrika nüfusunun %79'u siyah olmasına rağmen, yönetici pozisyonlarının sadece %16'sı siyah Güney Afrikalılar tarafından işgal edilmektedir4

Dolayısıyla Güney Afrika'nın ırksal ve etnik çeşitliliğini bu perspektiften değerlendirirsek, siyah Güney Afrikalıları etnik azınlık olarak tanımlayabiliriz. Güney Afrika'nın karmaşık sosyal tarihinin etkisi, küresel/ulusal şirket kuruluşlarının büyük çoğunluğunun beyaz yöneticiler tarafından yönetilmesi nedeniyle ekonomisinde görülebilir.

LGTBQ

#28- LGBTQ+ iş arayanların %41'i çeşitlilikten yoksun bir şirkete iş başvurusunda bulunmayacaktır 2

Çalışanlara karşı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık, şirketler arasında yüksek bir oranda devam etmektedir. Irk, etnik köken, cinsiyet, yaş, engellilik, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği de dahil olmak üzere işle ilgili olmayan bir dizi özelliğe dayalı ayrımcılık yapan şirketler, kendilerini rekabet açısından dezavantajlı duruma düşürmektedir.

Kapsayıcılık önemlidir: işte nedeni

Fotoğraf: Angela Compagnone on Unsplash

#29- Cinsiyet çeşitliliği en fazla olan şirketlerin, cinsiyet çeşitliliği en az olan şirketlerden daha iyi performans gösterme olasılığı %48 daha yüksektir 3

İşyeri istatistikleri, çoğu şirketin artık benzer geçmişlerin benzer sonuçlar ürettiğinin farkında olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, daha fazla cinsiyet çeşitliliğine sahip olanlar, farklı geçmişlerin ortak bir hedef doğrultusunda birlikte çalışmasıyla yenilikçi düşüncede iyileşmeler yaşamaktadır.

#30- 2019 yılında, ırksal çeşitliliği daha fazla olan şirketler, daha az olan şirketlere göre karlılıkta %36 daha iyi performans göstermiştir3

Çeşitlilik ve kapsayıcılığı benimseyen şirketler, şirketlerindeki azınlık gruplarının seslerini duyurabildiklerinde fayda elde ederler. Ayrımcılık olmadığında ve herkes için eşit fırsat olduğunda, çeşitliliğe sahip şirket rakiplerinden daha iyi performans gösterir. Bu nedenle, bir şirketin rakiplerine kıyasla başarısı, diğer her şey eşit olduğunda, kapsayıcılık girişimlerinden etkilenir.

#31- Dünya çapında kültürel çeşitliliği daha fazla olan yönetim kurullarına sahip şirketlerin daha yüksek kâr elde etme olasılığı %43 daha yüksektir4

En fazla cinsiyet, etnik köken ve kültürel çeşitliliğe sahip liderliğe sahip şirketlerin, daha az çeşitliliğe sahip muadillerine göre daha kârlı olma olasılığı her zamankinden daha yüksektir. Bir yönetici ekibinin temsiliyeti ne kadar yüksekse, daha iyi performans gösterme olasılığı da o kadar yüksektir.

#32- Cinsiyet ve etnik çeşitliliğe sahip olmayan şirketlerin düşük performans gösterme olasılığı, çeşitliliğe sahip olanlara kıyasla %29 daha fazladır4

Callie Allen tutkulu bir çevreci ve kendini gezegen korumanın önemi konusunda farkındalık yaratmaya adamış bir yazardır. Çevre bilimi geçmişi ve doğa sevgisi ile Callie'nin yazıları, bilimsel gerçekleri kişisel deneyimleriyle zahmetsizce birleştirerek blogunu çevre bilincine sahip tüm okuyucular için büyüleyici bir bilgi kaynağı haline getiriyor. Callie'nin blogu, en son çevresel zorlukları tartışmaktan sürdürülebilir yaşamla ilgili pratik ipuçları sunmaya kadar, olumlu değişime ilham verme misyonunda çevrilmemiş hiçbir taş bırakmıyor. Callie'yi dizüstü bilgisayarında yazı yazmadığı zamanlarda harika dış mekanları keşfederken, lensiyle doğada nefes kesen anları yakalarken veya yerel koruma çabalarında gönüllü olarak çalışırken bulabilirsiniz. Callie, bulaşıcı coşkusu ve derin bilgisiyle okuyuculara bir fark yaratmaları ve sevgili gezegenimizi gelecek nesiller için korumaları konusunda ilham vermeyi umuyor.