Eski İç Çamaşırları ve Çorapları Ne Yapmalı?

  • Bunu Paylaş
Callie Allen

Hepimizin dolabında ya da iç çamaşırı çekmecesinde yıpranmış lastikleri, delikleri ve renkleri solmuş bir sürü kullanılmış iç çamaşırı vardır. İç çamaşırınız çok kişisel bir eşyadır ve onu bir kot pantolon gibi dağıtmak bir seçenek değildir.

Eski iç çamaşırlarınızı çöpe atmak kolay bir çıkış yolu olabilir. Ancak bunu yapmak, moda endüstrisinin başlıca belalarından biri olan tekstil atıklarına önemli ölçüde katkıda bulunacaktır. Tekstil atık malzemelerinin çöp sahalarında tamamen parçalanması uzun yıllar alabilir.

Peki, eski külotunuz veya külotunuz gevşemeye başladığında ve eski sütyenleriniz parçalandığında ne yaparsınız?

Eski iç çamaşırlarınızdan kurtulmanın sürdürülebilir yollarına göz atmak için okumaya devam edin.

Eski iç çamaşırlarından kurtulmanın 6 sürdürülebilir yolu

İştirak Açıklaması: TRVST, Amazon Services LLC Associates Programı ve uluslararası varyantları dahil olmak üzere çeşitli ortaklık programlarının bir katılımcısıdır. Bu nedenle, uygun satın alımlardan size hiçbir ücret ödemeden bir reklam ücreti kazanabiliriz. Fotoğraf chuanyu2015

Eski iç çamaşırlarınızı ortadan kaldırmanın sürdürülebilir yollarına bakalım.

1. Eski iç çamaşırlarınızı bağışlayın

Eski iç çamaşırları ve sütyenlerle ne yapacağınızı bilmiyorsanız, onları bağışlamak harika bir fikir. İç çamaşırı bağışlamak mümkün mü diye düşünüyor olabilirsiniz. Cevap evet. Uzun süredir kullanmadığınız ve iyi durumda olan yeni veya eski bir çift iç çamaşırınız varsa, onları bağışlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken yıkamak, paketlemek ve belirlenen bir kuruluşa göndermek. İşte bazılarıiç çamaşırı bağışlayabileceğiniz kuruluşlar.

Kızları Destekliyorum

I Support the Girls, kullanılmış iç çamaşırı, sütyen ve adet ürünlerini kabul eden ve bunları ihtiyacı olan kadınlara dağıtan kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Kuruluşun ABD genelinde farklı yerleri vardır. Kullanılmış iç çamaşırlarınızı da onlara postalayabilirsiniz.

Kızları Serbest Bırakın

Free the Girls, seks ticaretine karışmış kadınlara gerçek özgürlük sağlamayı amaçlayan büyük bir misyonun parçası olmanızı sağlar. Kullanmadığınız sütyenleri teslim yerlerine bırakabilir veya giysilerinizi onlara postalayabilirsiniz.

The North Face "Clothes the Loop"

North Face'in bu girişimi sayesinde eski kıyafetlerinizin, eski iç çamaşırlarınızın ve ayakkabılarınızın çöplüklere gitmemesini sağlayabilirsiniz.

Bu şirket herhangi bir giysi ya da ayakkabıyı geri dönüştürdükten sonra, ayakkabı ve giysi dağıtarak sürdürülebilir istihdam yaratma ve yardım sağlama misyonuna sahip ortağı Soles4Souls'a gönderiyor. Eski iç çamaşırlarınızı, giysilerinizi ya da ayakkabılarınızı North Face'e bağışlarsanız, bir sonraki alışverişinizde ödül olarak 10 dolar kazanıyorsunuz.

Knickey

Bu iç çamaşırı mağazası eski iç çamaşırlarını, çorapları ve sütyenleri toplayıp geri dönüştürerek ikincil tekstil ürünleri haline getirmekte ve daha sonra halı dolgusu ve mobilya astarı gibi diğer malzemelerin yapımında kullanılmak üzere göndermektedir. Bu perakende mağazası bir nakliye etiketi göndermekte ve bağışınızı aldıktan sonra size ücretsiz bir çift iç çamaşırı göndermektedir.

Yerel barınaklar

Eski veya hiç giyilmemiş iç çamaşırlarını kabul etmek isteyen yerel evsiz barınaklarına danışabilirsiniz.

2. Eski iç çamaşırlarınızı geri dönüştürün

Delikli ve lekeli eski iç çamaşırlarınız olabilir ve onlardan nasıl kurtulacağınızı bilmiyor olabilirsiniz. İç çamaşırlarınızı geri dönüştürmeyi düşünebilirsiniz. Tek yapmanız gereken, eski çiftlerinizi bırakabileceğiniz en yakın giysi geri dönüşüm kutusu için yerel topluluğunuza danışmaktır.

Eski iç çamaşırlarınızı geri dönüşüm tesislerine de gönderebilirsiniz, burada kumaş parçalarına ayrılacak ve daha sonra yeni giysiler oluşturmak için kullanılacaktır. İşte eski iç çamaşırlarınızı gönderebileceğiniz birkaç geri dönüşüm kuruluşu:

Gezegen Yardım Kutuları

Planet Aid, Asya, Afrika ve Latin Amerika gibi ülkelerde sürdürülebilir kalkınma projelerini destekleyerek yoksul topluluklara yardım etmeye odaklanan bir kuruluştur. Eski giysiler, eski iç çamaşırları, ayakkabılar, havlular vb. her şeyi kabul etmektedirler. Ayrıca bağış yapmakta ve gençleri çevreyi korumanın önemi konusunda eğitmektedirler.

Sütyen Geri Dönüşümcüleri

Bra Recyclers, nazikçe kullanılmış sütyenler veren bir giysi geri dönüşüm şirketidir. Şirket, engelli insanlar için iş fırsatları yaratırken ihtiyaç sahibi ailelere iç çamaşırı sağlamayı misyon edinmiştir. Şirket eski sütyenleri topluyor, onlara ikinci bir hayat veriyor ve ihtiyacı olan kadınlara bağışlıyor. Ayrıca yeni külotlar da topluyorlar. Geri dönüşümcüler ayrıca tekstil için çok yıpranmış sütyenleri de alıyorgeri dönüşüm tesisleri.

Şirket dünya çapında 100'den fazla kâr amacı gütmeyen kuruluşla ortaklık yapıyor ve ihtiyacı olan kadınlara 4 milyondan fazla sütyen bağışladığını iddia ediyor.

Terracycle

Terracycle, elektronik cihazlardan deodorant tüplerine, oyuncaklara, kıyafetlere ve evet, eski iç çamaşırlarına kadar hemen hemen her şeyi kabul eden bir geri dönüşüm programıdır.

Tek yapmanız gereken sitelerinde bir form doldurmak, sıfır atık kutusu sipariş etmek, doldurmak ve posta yoluyla Terracycle'a göndermek. Yakınınızdaki diğer uzman geri dönüşüm programları da sütyenleri geri dönüştürebilir; bilgi için yerel hükümetinizin veya konseyinizin web sitesine bakın.

Hanky Panky

Hanky Panky, Lingeriecycle adlı bir girişim başlatan bir iç çamaşırı perakendecisi. Eski iç çamaşırlarını çöp sahalarından uzak tutmak için bu girişimi oluşturdular. Eski giysiler parçalanıyor ve daha sonra başka amaçlar için yeniden kullanılıyor.

Tekstil Geri Dönüşüm Konseyi

Kar amacı gütmeyen bu kuruluş, 2037 yılına kadar çöp sahalarındaki tekstil atıklarını ortadan kaldırmaya kendini adamıştır. İç çamaşırı veya kıyafet bağışlayabileceğiniz yerleri bulmak için eğitim ve faydalı kaynaklar sağlarlar. Bulunduğunuz yerde bir geri dönüşüm tesisi bulmak için web sitelerini kullanabilirsiniz.

3. Eski iç çamaşırlarınızı kompost yapın

Çevre dostu kumaşlardan yapılmış eski iç çamaşırlarını ne yapacağınızı merak ediyorsanız, onları kompost kutunuza ekleyebilirsiniz.

Kompost yığınınıza %100 organik pamuk, bambu, kenevir ve diğer doğal malzemeler gibi sürdürülebilir kumaşlar ekleyerek toprak besinine dönüştürebilirsiniz. 100 doğal lif olduklarından ve herhangi bir sentetik malzemeyle karıştırılmadıklarından emin olun. Eski iç çamaşırlarınızı nasıl kompost yapacağınızı aşağıda bulabilirsiniz:

  • İlk olarak, elastik kemerden, sentetik kumaşlardan ve süslemelerden, plastik düğmelerden, fermuarlardan ve biyolojik olarak parçalanamayan diğer malzemelerden kurtulun
  • Kompostlamaya yardımcı olması için iç çamaşırlarınızı uzun şeritler veya kare parçalar halinde kesin
  • Kompost yığınınıza yeşil ve kahverengi malzemelerden oluşan dengeli bir karışım ekleyin ve parçalanmasını bekleyin.

4. İç çamaşırınızı düzeltin

Çok rahat bulduğunuz eski iç çamaşırlarınızı ne yapmalısınız? İç çamaşırlarınızı onararak ömrünü uzatabilirsiniz. Biraz iplik ve iğne iç çamaşırlarınızı eski haline getirebilir. Sarkan lastikler için iç çamaşırınızı sıcak suda yıkayarak ömrünü geçici olarak uzatabilirsiniz. Ayrıca kopan sütyen askılarınızı yeniden takıp onarabilir, hatta değiştirebilirsiniz. İnternette kolayca eğitimlere bakabilirsiniziç çamaşırını düzeltmek için.

5. İç çamaşırlarınızı çevrimiçi platformlarda satın

Size uymayan eski iç çamaşırlarınızı ne yapacağınızı mı merak ediyorsunuz?

Belki bir çift yeni iç çamaşırı aldınız ve iç çamaşırı çekmecenize koyamadınız. İyi durumdaki iç çamaşırlarını kabul eden iyi çevrimiçi ikinci el mağazaları ve yeniden satış platformları var. Bunları çevrimiçi olarak satabilir ve biraz ekstra para kazanabilirsiniz.

İşte iç çamaşırlarınızı satabileceğiniz bazı ikinci el online platformlar:

  • Poshmark: Poshmark, ABD, Kanada, Avustralya ve Hindistan'da pazarları olan lider bir yeniden satış şirketidir. Sütyenlerinizi ve iç çamaşırlarınızı satmak için uygulamalarını indirin, güzel fotoğraflar çekin ve satmaya başlayın.
  • Depop: Depop oldukça uzun bir yasaklı ürün listesine sahip olsa da, şirket sütyenleri ve sürdürülebilir iç çamaşırlarını kabul ediyor. ABD ve İngiltere pazarlarında faaliyet gösteriyorlar.
  • ThredUp: Oldukça kullanılmış sütyenleri kabul ediyorlar. Tek yapmanız gereken bir çanta sipariş etmek ve eski giysilerinizle birlikte onlara geri göndermek. ThredUp bunları bağışlayacaktır.

6. Eski iç çamaşırlarını yeniden değerlendirin

Eski iç çamaşırlarınızı başka projeler için yeniden kullanarak onlardan daha fazlasını elde edebilirsiniz. İşte eski iç çamaşırlarıyla neler yapılabileceğine dair birkaç fikir:

  • Giysilerinizdeki yamalar için kullanın: Belki de çok sevdiğiniz delikli pamuklu bir gömleğiniz var. Eski iç çamaşırlarınızdan parçalar kesebilir, bir iğne ve iplik alıp en sevdiğiniz kıyafetlerinizi dikebilirsiniz. İç çamaşırlarınızda leke olmadığından emin olun - ipuçları ve fikirler için kıyafetlerin geri dönüşümü hakkındaki makalemizi okuyun.
  • Bitki tutucu olarak kullanın: Sarkık bitkilerinizi tutmak için iç çamaşırınızın etrafındaki elastik veya lastik bandı kullanabilirsiniz.
  • Yastık dolgusu için kullanın: Eski iç çamaşırlarınızı küçük parçalara ayırıp yastığınızın içine doldurabilirsiniz. Tabii ki temiz olduklarından emin olmalısınız.
  • Köpek oyuncağı yapmak için kullanın: Tüylü dostlarınız bazı sürdürülebilir oyuncaklara ihtiyaç duyabilir ve eski iç çamaşırlarınız bunun için doğru kumaştır. İç çamaşırlarınızı kesin, örün ve sıkı bir iple düğümleyin ve sonunda köpeğinizin oynayacak yeni bir oyuncağı olsun.
  • Yeniden kullanılabilir adet pedleri olarak kullanın: Yeniden kullanılabilir adet pedleri çevreci olmanın harika bir yoludur! Temiz iç çamaşırlarınızı kesebilir ve bir iğne, iplik veya hatta bir dikiş makinesi kullanarak bir adet pedi yapabilirsiniz. Adet pediniz kullanıldıktan sonra iyice yıkayabilir ve yeniden kullanabilirsiniz.
  • Yıkama bezi olarak kullanın: Temiz eski iç çamaşırlarınız varsa, onları temizlik bezlerine dönüştürebilirsiniz. Temizlik bezlerinizi tercih ettiğiniz temizlik ürünü ile kullanın ve kirli yüzeyleri silin.
  • Temizleyici olarak kullanın: İç çamaşırlarınızı şeritler halinde kesebilir, güçlü bir malzemeden veya plastikten yapılmış gözenekli bir torbaya koyabilir ve bunları ovma süngeri olarak kullanabilirsiniz.
  • Bebek kıyafeti olarak kullanın: Çocuklarınız için oyuncak bebekleriniz var mı? Eski iç çamaşırlarından kurtulmak yerine, kumaş artıklarını kesip kullanarak sevimli küçük bebek kıyafetleri yaratabilirsiniz.
  • Bir potpuri çantası yapın: Eski iç çamaşırlarınızı yenilerinin güzel kokması için kullanabileceğinizi biliyor musunuz? Eski iç çamaşırlarınızdan birkaç parça alıp küçük el çantası şeklinde dikebilirsiniz. Ardından, çantayı kurutulmuş lavanta ile doldurup çekmecenize koyun ve iç çamaşırlarınızda o doğal kokuyu elde edin.

İç çamaşırınızın daha uzun süre dayanmasını nasıl sağlarsınız?

İç çamaşırlarınızı daha uzun süre kullanmak, onları çok sık değiştirmemenizi sağlayacak, tekstil atığını azaltacak ve gezegeni koruyacaktır. Peki daha uzun süre dayanmalarını sağlamak için iç çamaşırlarımızı nasıl giyebiliriz? İşte birkaç basit bakım ipucu:

  • Yüksek kaliteli ve sürdürülebilir iç çamaşırlarına yatırım yapın: Öncelikle, iç çamaşırınızı daha uzun süre giymek için kenevir gibi sürdürülebilir kumaşlardan yapılmış yüksek kaliteli sürdürülebilir iç çamaşırlarına yatırım yapın. Daha pahalı olsalar da, uzun vadede size daha fazla para kazandıracaklardır. Dayanıklı kumaş ile iç çamaşırınız kolayca gevşemeden birden fazla yıkamaya dayanabilir. Boxer tipindeyseniz, bambu boxer şort ve etik boxer şort seçeneklerimize göz atın.
  • İç çamaşırlarınızı ayrı yıkayın : İç çamaşırlarınızı diğer kıyafetlerinizle birlikte yıkamak cazip gelebilir. Ancak iç çamaşırlarınızı ayrı yıkamak daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilir. İç çamaşırlarınızı birlikte yıkıyorsanız, bir iç çamaşırı çantası kullanmayı düşünün.
  • İç çamaşırlarınızı nazikçe yıkayın: İç çamaşırlarınızın daha uzun süre dayanmasını sağlamanın en iyi yollarından biri, onları soğuk su kullanarak elde nazikçe yıkamaktır. Lekeler ne kadar inatçı olursa olsun, nazikçe fırçalamak ve onları germekten kaçınmak istersiniz. Özellikle bir sürü pamuklu iç çamaşırınız varsa, çamaşır makinesini yumuşak bir döngüde de kullanabilirsiniz. İç çamaşırları daha da kırılgandır, bu yüzden onlara karşı da nazik olmak istersiniz.
  • Çevre dostu bir deterjan kullanın: Çevre dostu çamaşır deterjanlarını veya sabun somunlarını düşünebilirsiniz, çünkü bunlar iç çamaşırlarınızın bozulmadan kalmasını ve leke ve bakterilerden arınmasını sağlayan yumuşak bileşenler içerir.
  • İç çamaşırlarınızı havayla kurutun: Çoğu iç çamaşırı elde yıkama ve havayla kurutma önerir. İç çamaşırlarınızın daha uzun süre dayanmasını sağlamak için kurutma makinelerini atlayın ve onları güneşe asın. Bu, daha uzun süre dayanmalarını sağlamak için mükemmel bir yoldur ve ayrıca giysilerinizin altında gizlenen mikropları öldürmenin harika bir yoludur.

Goodwill iç çamaşırı kabul ediyor mu?

Ne yazık ki, Goodwill ve Salvation Army gibi birçok geleneksel ikinci el mağazası iç çamaşırı, sütyen veya çorap bağışlarını kabul etmemektedir.

Ancak Goodwill, kullanılmamış ve mükemmel durumda olan iç çamaşırlarını kabul edecektir. Goodwill kuruluşları, yeni veya az kullanılmış eşyaları toplayıp satmakta ve elde edilen geliri toplumdaki insanlara istihdam eğitimi sağlamak için kullanmaktadır.

Son düşünceler: Eski iç çamaşırlarıyla ne yapmalı?

Sürdürülebilir moda, iç çamaşırları da dahil olmak üzere giysileri nasıl attığımızla da ilgilidir. İç çamaşırlarınızı çöpe atmak, yalnızca çöp sahalarındaki atıkları artıracaktır. Neyse ki, yukarıda da bahsettiğimiz gibi, eski iç çamaşırlarınızdan kurtulmanın başka sürdürülebilir yolları da var.

Callie Allen tutkulu bir çevreci ve kendini gezegen korumanın önemi konusunda farkındalık yaratmaya adamış bir yazardır. Çevre bilimi geçmişi ve doğa sevgisi ile Callie'nin yazıları, bilimsel gerçekleri kişisel deneyimleriyle zahmetsizce birleştirerek blogunu çevre bilincine sahip tüm okuyucular için büyüleyici bir bilgi kaynağı haline getiriyor. Callie'nin blogu, en son çevresel zorlukları tartışmaktan sürdürülebilir yaşamla ilgili pratik ipuçları sunmaya kadar, olumlu değişime ilham verme misyonunda çevrilmemiş hiçbir taş bırakmıyor. Callie'yi dizüstü bilgisayarında yazı yazmadığı zamanlarda harika dış mekanları keşfederken, lensiyle doğada nefes kesen anları yakalarken veya yerel koruma çabalarında gönüllü olarak çalışırken bulabilirsiniz. Callie, bulaşıcı coşkusu ve derin bilgisiyle okuyuculara bir fark yaratmaları ve sevgili gezegenimizi gelecek nesiller için korumaları konusunda ilham vermeyi umuyor.