Apartmanlar ve Şehir Yaşamı için Kentsel Kompostlama ve Kompost Kutuları

  • Bunu Paylaş
Callie Allen

Şehirlerde nüfus yoğunluğu yüksektir, çok sayıda bina vardır ve bahçeler için çok az yer vardır. Neyse ki, şehir sakinleri daha fazla yeşil yenilikle kompost yapmaya başlama fırsatına sahipler. kentsel kompostlama ister kırsalda ister küçük bir apartman dairesinde yaşasınlar.

Bahçeniz, topluluk bahçelerine erişiminiz veya küçük bir balkon alanınız olsun, kompostlama sizin için kullanılabilir. Kendinizi nerede bulursanız bulun, yiyecek artıklarını ve organik maddeleri kullanabilirsiniz. Organik maddeleri çöp sahalarından uzaklaştırarak, daha iyi ve daha temiz bir dünyaya katkıda bulunabiliriz. Organik atıklarınızı nasıl değerlendirmeye başlayacağınızı düşünen bir şehir sakiniyseniz, cevaplar bulacaksınızBurada.

Kentsel Kompostlama Nedir?

İştirak Açıklaması: TRVST, Amazon Services LLC Associates Programı ve uluslararası varyantları dahil olmak üzere çeşitli ortaklık programlarının bir katılımcısıdır. Bu nedenle, uygun satın alımlardan size hiçbir ücret ödemeden bir reklam ücreti kazanabiliriz. Fotoğraf: Lenka Dzurendova on Unsplash

Kompostlama, organik maddenin doğal olarak geri dönüştürülmesi sürecidir. Bu organik maddenin ayrışmasını hızlandırmak için yöntemler kullanılmasını gerektirir. Ortaya çıkan madde kompost olarak bildiğimiz şeydir. Bu verimli bir toprağa benzer.

İlgili: Biyobozunur ve Kompostlanabilir - Aralarındaki Fark Nedir?

Sanılanın aksine, ister kırsal ister kentsel bir ortamda yaşıyor olun, kompostlama herkes tarafından yapılabilir. Birçok şehirde eski eşyaların çöp sahalarından uzaklaştırılmasına yardımcı olan geri dönüşüm programları olduğunu biliyoruz. Bunu yaparak, dünyanın nüfus sorununa katkıda bulunan atık miktarını azaltıyoruz. Bununla birlikte, kompostlama da atıkların çöp sahalarından uzaklaştırılmasına önemli bir katkıda bulunur.

Gıda atıklarının kentsel kompost için yeniden kullanımı

Her evde meyve ve sebze artıkları, yumurta kabukları ve tahıllardan çay poşetleri ve kahve telvesine kadar organik madde oluşturan gıda atıkları üretilir. Bunları normal çöp kutumuza attığımızda, bu gıda artıkları bir çöp sahasına gider.

Birçok evde biriken bu gıda atıkları, zehirli metan gazının salınımına katkıda bulunarak iklim değişikliğine yol açmaktadır.

İlgili: Gıda Atıklarını Çöpe Atmak Yerine Kompost Yapın

Adından da anlaşılacağı gibi, kentsel kompostlama basitçe şehirler ve kasabalar gibi kentsel alanlarda kompostlama anlamına gelir. Bu, kompostlama çabalarını kırsal kesimdekilere bırakmak zorunda olmadığımızı göstermektedir. Şehirlerde yaşayan insanlar, bu zehirli gazın etkilerini azaltmak ve gıda artıklarını düzgün bir şekilde yönetmek için kompostlamayı benimsemelidir. Ayrıca, bitkilerinizi korumaya yardımcı olmak için apartman bahçeciliğine harika bir katkı sağlarbeslenmiş ve sağlıklı.

Yemek artıklarınızı atmak için büyük bir çöp kutusuna ihtiyaç duyduğunuz günler geride kaldı. Küçük bir kompost konteyneri oluşturabilir ve dairenizde düzenli olarak kompost yapabilirsiniz. Burada, mutfak atıklarını çöp kutusuna atmak yerine atabilirsiniz.

İlgili: Mutfakta atık miktarını azaltmaya yönelik daha fazla fikir için sıfır atık mutfak ürünleri rehberimize göz atın.

İç mekanda kompost yapmak göründüğü kadar zor değildir. Sadece kompost yapmanın temellerini anlamanız ve oradan öğrenmeye devam etmeniz gerekir. Bir bahçeniz veya avlunuz olacak kadar şanslıysanız, kompost yığınınıza bahçe atıkları veya bahçe kırpıntıları ekleyebilirsiniz.

Gıda Artıklarını ve Gıda Atıklarını Nasıl Değerlendiriyoruz

Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı, çöpe attıklarımızın %30'unun bahçe atıkları ve gıda artıkları olduğunu ortaya koymuştur 1. Bu malzemeler çöp sahalarında yer kaplamakta ve aynı zamanda güçlü sera gazı metanın salınımına katkıda bulunmaktadır. Bunları çöpe atmak yerine, ayrışma sürecini kontrol edebileceğiniz bir kentsel kompost yığını veya kompost kutusu oluşturabilirsiniz.

İlgili: 33 Gıda Atığı Gerçekleri ve İstatistikleri

Azot bakımından zengin malzemeler ve karbon kaynaklarından oluşan iyi bir dengeye sahip kompost yığınları sağlıklı toprağa katkıda bulunur. Ortaya çıkan organik madde, bitkilerin büyümesine yardımcı olabilecek koyu renkli ve zengin bir toprak biçimidir. Bitkilerinizin büyümesine yardımcı olmak için bunları bahçenize ekleyebilirsiniz.

Bahçeniz yoksa, saksı bitkileriniz bitmiş kompostun faydalarından yararlanabilir. Bir başka harika uygulama da, eğer bol miktarda kompostunuz varsa, kompostunuzu yerel çiftliklere bağışlamaktır.

Kentsel Alanlarda Kompostlamanın Faydaları

Fotoğraf: Priscilla Du Preez on Unsplash

Kompostu bir tür doğal geri dönüşüm olarak düşünebiliriz. Bu tür, yapay geri dönüşüm sürecinden geçmek yerine doğal yöntemler gerektirir. Her ev farklı atık türleri üretir. Ancak, mutfak ve gıda atıkları ortak kalıplardır.

Tüm bu organik malzemeleri çöpe atmak yerine, onları iyi bir şekilde kullanabiliriz. Çay poşetleriniz, kahve telveleriniz, yumurta ve fındık kabuklarınız, pirinçleriniz ve diğer malzemeleriniz bir amaca hizmet edebilir. Elde edilen malzemeler, açık veya konteyner bahçenizin toprağı zenginleştirmesine yardımcı olabilir.

Kentsel alanlarda kompostlamanın yararlı olduğu alanlardan biri, evlerin atık akışını azaltmalarına yardımcı olmaktır. Daha büyük ölçekte, şehirlerin ve kasabaların dışarı attıkları çöp miktarını azaltmalarına da yardımcı olur.

İlgili: Geri Dönüştürülmüş Gıda Atıklarıma Ne Oluyor?

Sanılanın aksine, kompost yapımı şehirlerde kemirgen akınına neden olmaz. Kompost yığınınızın veya çöp kutunuzun bahçe ve ev içinde kemirgenlere karşı dayanıklı olmasını sağlamanın birçok yolu vardır. Elektrikli mutfak kompostu gibi az bakım gerektiren bir seçenek de vardır. Bu, kokuları ve kemirgenleri önlemeye yardımcı olur. Daha büyük ölçekte, şehir kompost kutuları organik atıkların şehir içinde yarattığı karmaşayı önler.Çöp kutuları.

Kompostlama, atıkları azaltmanın yanı sıra doğal gübre üretmemize de yardımcı olur. Kompost yığınları oluşturduğumuzda, besin açısından zengin malzemeler de yaratırız. Bu besin açısından zengin malzemeler, ister bahçelerde, sokaklarda, çimlerde ister saksı bitkilerinde olsun, bitkilerin büyümesine yardımcı olur.

Sonuç olarak, her zaman çevre dostu olmayan kimyasal katkı maddelerine daha az güveniriz. Kompost ayrıca toprak yapısını iyileştirir, besin akışını önler ve toprağın nem tutma kapasitesini artırır.

Kentsel kompostlama çevreyi yenileyebilir, bitkilerin büyümesine yardımcı olabilir, toprağı besleyebilir ve kimyasal kullanımını azaltabilir. Çöp depolama alanlarına gönderdiğimiz atık miktarını azaltmaya yardımcı olur.

Evde Nasıl Kompost Yaparsınız?

Fotoğraf Gareth Willey tarafından Pexels'ten

İç mekanda kompost yapmak düşündüğünüz kadar göz korkutucu olmak zorunda değil. Yeterli bilgi, doğru malzemeler ve uygun bir bidon ile uygun bir kompost oluşturma yolundasınız.

Öncelikle, sağlıklı bir kompost yığını için temel gereksinimleri anlamanız gerekir. İyi bir kompost yığını veya kutusu su, hava, karbon ve azot gerektirir. Karbon kaynakları genellikle ekmek, odun talaşı, rendelenmiş gazete, çam iğneleri, dallar ve kahverengi bitki malzemeleri gibi kuru malzemelerdir. Bunlar aynı zamanda kahverengi veya kahverengi atık olarak da bilinir.

Öte yandan, azot kaynakları nemli ve taze malzemelerdir. Azot bakımından zengin yeşil malzemeler arasında yapraklar, çim kırpıntıları, çiçekler, kahve telvesi, meyveler, sebze artıkları ve yumurta kabukları bulunur.

İyi bir karbon ve azot kaynağı dengesine ihtiyacınız vardır. Çok fazla kahverenginiz varsa, kuru kompostunuz olma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Yeterli yeşillik olmadan kompost yığını hızlı ayrışmaz. İyi bir karbon-azot oranı 25-30:1'dir. Yani 25 ila 30 parça karbona 1 parça azot. Yeşillerin kahverengilerden daha ağır bastığını fark ederseniz, daha fazla kahverengi eklemelisiniz.

Bu malzemelerin yanı sıra, kentsel kompost yığınınızın ayrışmaya yardımcı olması için yeterli hava ve neme de ihtiyacı vardır. Doğru miktarda su ve hava ile ayrışmaya yardımcı olan organizmaların hızla çoğaldığını fark edeceksiniz.

Bunu anladıktan sonra, kompost yapmak için uygun malzemeleri ve nasıl başlayacağınızı bilmeniz gerekir. Bazı malzemeler iyi kompost yaparken, diğerlerini kompost yığınınıza veya çöp kutunuza eklemekten kaçınmalısınız.

Kompost Yapılacak Malzemeler

İşte kompost yığınına veya bidonuna eklenebilecek bazı iyi organik kompost malzemeleri:

  • Parçalanmış kağıt
  • Çay Poşetleri
  • Meyve ve sebze artıkları
  • Odun yongaları
  • Çim kırpıntıları
  • Ceviz Kabuğu
  • Yumurta Kabukları
  • Ev bitkileri
  • Yapraklar
  • Talaş
  • Ekmek
  • Tahıllar
  • Odun yongaları

Kompost Yapmamanız Gereken Malzemeler

Kompost yığınına veya bidonuna eklemekten kaçınmanız gereken bazı malzemeler şunlardır:

  • Balık artıkları ve kılçıkları
  • Et artıkları ve et kemikleri
  • Süt ürünleri
  • Böcek istilasına uğramış bitkiler
  • Yağlar ve gres
  • Kedi kumu
  • Köpek atıkları
  • Kimyasal işlem görmüş ahşap veya bahçe kırpıntıları
  • Kömür ve kül

Bu malzemelerden kaçınmanın nedenleri çeşitlilik gösterir. Tereyağı, süt, yağ, et ve balık gibi atık ürünler koku sorunlarına neden olur. Bunun yanı sıra, böcekler ve kemirgenler gibi istenmeyen ziyaretçileri çekme eğilimindedirler. Et ve balık kılçığı gibi hayvansal ürünlerden kaçının. Kömür, kül ve kimyasal işlem görmüş malzemeler gibi maddeler toprağa zararlı maddeler salabilir. Bunlar sadece toprağı etkilemekle kalmaz, aynı zamandabitkileri de olumsuz etkiler.

Evde kompost yapmanın birden fazla yolu vardır. Mutfağınızda bir kutu bulundurarak kapalı alanda kompost yapmayı benimseyebilir veya arka bahçede kompost yığınları oluşturabilirsiniz.

İlgili: Neleri kompost yapmamanız gerektiği ve neleri kompost yapabileceğiniz hakkında daha derinlemesine bilgi edinin

Apartman ve Şehir Yaşamı için Kompost Kutusu Seçenekleri

Kentsel bir bölgede yaşıyor olsanız bile pek çok kompostlama seçeneği mevcuttur. Burada, iç veya dış mekanlarda besin açısından zengin kompost oluşturmak için ürün seçeneklerini ve ipuçlarını keşfedeceksiniz.

Mutfak veya Daire İçinde

Dışarıda bir alanınız yoksa, mutfağınızda kompost yapabilirsiniz. Solucan kutularından elektrikli mutfak kompost makinelerine kadar birçok seçenek var. İhtiyacınız olan tek şey ısıyı koruyacak ve başlamanıza yardımcı olacak bir kap.

Vitamix FoodCycler FC-50

Teknoloji sayesinde, kompostlamayı hızlandırmak için artık elektrikli kompost makinelerimiz var. Popüler seçeneklerden biri Vitamix FoodCycler FC-50. Şık ve taşınabilir bir tasarıma sahiptir, bu da bakımını kolaylaştırır. Sadece bir fit küp alana ihtiyaç duyar. Her FC-50 kompostlayıcı çıkarılabilir bir atık kovasına sahiptir. Kovalar, kokulardan kurtulan bir karbon filtreleme sistemine sahip bir kapağa sahiptir.

Rahatlık ve kolaylık konusunda titizseniz, bu elektrikli kompost tam da bunu sağlar. Cihaz otomatik olarak kurutma, öğütme ve soğutma işlemlerinden geçtiği için kullanımı kolaydır.

Amazon'da Alışveriş Yapın

The Essential Living Solucan Kompostu

Bu küçük solucan kutusu, mutfağınıza veya kapalı alanınıza mükemmel bir katkı sağlayabilir. Solucan kompostu korkutucu olmak zorunda değil. Sadece solucan kutunuzu iyi muhafaza ettiğinizden emin olmanız, solucanın yeme düzenini gözlemlemeniz ve birkaç günde bir kontrol etmeniz gerekir.

Solucanlar kolayca yemek yer ve zararlı bakterilerin oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Bu solucan kompostu BPA içermez ve dört renk seçeneği vardır. Başlamak için daha fazla bilgi için solucan çiftliği kurma kılavuzumuzu okuyun.

Amazon'da Alışveriş Yapın

Ütopya Mutfak Kompost Kabı

Solucan kompostu ile ilgilenmiyorsanız, mutfağınıza hizmet edebilecek basit bir kompost kabı alabilirsiniz. Bu paslanmaz çelik kutu, hafta boyunca atık ve artıklarınızın birikmesini destekler. En iyi özelliklerinden biri, kokuları hapseden ve kontrol eden kömür filtresidir. Kompost, güçlü kokular nedeniyle hayvanları çekebilir. Ancak filtrenin varlığı kokunun dışarı sızmasını önleyecektir.

Bu ürün her mutfak için ideal boyuttadır. Kompakt boyutu sayesinde tezgahın üzerine kolayca oturabilir. Böylece küçük bir mutfağınız olsa bile içine sığdırabilirsiniz. Bu şekilde, evde ek bir büyük eşyaya sahip olma konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.

Amazon'da Alışveriş Yapın

Bamboozle Mutfak Kompost Kutusu

Bu iç mekan tezgah üstü mutfak kompostu, kompostlama için mükemmeldir ve sürdürülebilir malzemelere sahiptir. Şirket, bu iç mekan kompost kutularını üretmek için dayanıklı bambu lifleri kullanır. Bulaşık makinesinde yıkanabilir ve biyolojik olarak parçalanabilir. Bu özelliklerinden dolayı ürününüzün bakımını kolayca yapabilir ve uzun süre kullanabilirsiniz.

Bu şık, sürdürülebilir ve işlevsel kompost, her mutfak tezgahı için mükemmel bir ektir. En iyi yanı, ürün amacına hizmet ettikten sonra malzemenin parçalanması ve toprağa geri dönmesidir.

Sonuç olarak, düşük bir çevresel etkiye sahiptir. Bu kompostlayıcılar ayrıca kapaklarına yerleştirilmiş bir kömür filtresi ile birlikte gelir. Filtre, kompost kokusunu önler ve kontrol eder, böylece kemirgenlerin ve böceklerin kompostu tahrip etmesini önler.

Amazon'da Alışveriş Yapın

Kendin Yap Kompost Kovaları

Bir çöp kutusu satın almaya hazır değilseniz, uygun bir kapla işe başlayabilirsiniz. Muhtemelen kullanabileceğiniz eski bir plastik kap veya kova bulacaksınız. Kendin yap yönteminde, kabın kullanım için doğru durumda olduğundan emin olmanız gerekir. Kemirgenleri ve kokuları önlemek için bunu dışarıda tutmak da en iyisidir. Başlamak için aşağıdaki adımları izleyin:

  • Kapaklı eski bir plastik saklama kabı bulun
  • Etkili bir kompostlama için gerekli bir koşul olan hava akışını sağlamak için haznenin altında ve yanlarında delikler oluşturun
  • Kuru bir taban oluşturmak için parçalanmış kağıtlar ve yapraklar ekleyin
  • Bir miktar toprak toplayın ve aktivatör görevi görmesi için kabın içine atın
  • Gıda atıklarını ekleyin, karıştırın ve biraz su ile nemlendirin.
  • Kapağı kabın üzerine yerleştirin
  • Malzemeleri kontrol edin ve haftada yaklaşık iki ila üç kez karıştırın.

Bahçede

Bir bahçeniz veya avlunuz varsa, geleneksel kompostlama yöntemi olan yığınları tercih edebilirsiniz. Başlamak için kuru ve gölgeli bir yer bulun. Ardından, toprak veya kirden bir bölüm oluşturun. Yeşil ve kahverengi malzemelerinizi toprak veya kirin üzerine atmaya başlayın. Yığını nemlendirin, karıştırın ve atık ürettikçe uygun malzemeleri ekleyin.

Küçük alanlara bile sığabilecek bir dış mekan kompostu arıyorsanız, Miracle-Gro küçük kompost iyi bir seçenektir.

Miracle-Gro Küçük Kompost Makinesi

Balkon ve çatı bahçeleri gibi küçük alanlara sığabilen kompakt boyutuyla bu ürün şehir sakinleri için idealdir. Etkili kompost elde etmenizi sağlamak için bir havalandırma sistemi ve dahili karıştırma çubuklarına sahiptir. Bu kompostlayıcı ayrıca kemirgenleri ve böcekleri dışarıda tutan sıkıca kilitlenmiş sürgülü kapılara sahiptir. Dört ila altı hafta içinde kullanıma hazır kompostunuz olacak.

Amazon'da Alışveriş Yapın

Kentsel kompostlama hakkında son düşünceler

Nerede yaşıyor olursanız olun, kompostlama sizin için erişilebilirdir. Birçok şehir artık kompostlamayı teşvik etmek için düzenlemeler yapmaktadır. Ancak, şehriniz büyük kutular sağlamasa bile, meseleleri kendi ellerinizle halledebilirsiniz.

Çeşitli iç ve dış mekan kompostlama seçenekleriyle, herkes atıkları yararlı organik malzemeye ve besin açısından zengin toprağa dönüştürmek için kentsel kompostlamaya başlayabilir.

Callie Allen tutkulu bir çevreci ve kendini gezegen korumanın önemi konusunda farkındalık yaratmaya adamış bir yazardır. Çevre bilimi geçmişi ve doğa sevgisi ile Callie'nin yazıları, bilimsel gerçekleri kişisel deneyimleriyle zahmetsizce birleştirerek blogunu çevre bilincine sahip tüm okuyucular için büyüleyici bir bilgi kaynağı haline getiriyor. Callie'nin blogu, en son çevresel zorlukları tartışmaktan sürdürülebilir yaşamla ilgili pratik ipuçları sunmaya kadar, olumlu değişime ilham verme misyonunda çevrilmemiş hiçbir taş bırakmıyor. Callie'yi dizüstü bilgisayarında yazı yazmadığı zamanlarda harika dış mekanları keşfederken, lensiyle doğada nefes kesen anları yakalarken veya yerel koruma çabalarında gönüllü olarak çalışırken bulabilirsiniz. Callie, bulaşıcı coşkusu ve derin bilgisiyle okuyuculara bir fark yaratmaları ve sevgili gezegenimizi gelecek nesiller için korumaları konusunda ilham vermeyi umuyor.